ШТА ЈЕ АКО НИЈЕ БОЈЛЕР? Ово је могући узрок експлозије на Чукарици

Ш.Маровић

02. 10. 2020. у 18:48

ДАН после великог пожара који је избио у згради у Улици Лепосаве Вујошевић на Чукарици, а у ком је повређено 11 особа, и даље се сабира начињена штета и траже могући узроци.

ШТА ЈЕ АКО НИЈЕ БОЈЛЕР? Ово је могући узрок експлозије на Чукарици

Фото: М. Анђела

Како смо незванично сазнали, стан на трећем спрату у ком су се пре ширења ватре чуле три експлозије, био је прикључен на плин, па многи станари управо то наводе као главни разлог несреће.

Иако је у налету ватре и дима повређено 11 особа, они су истог дана после указане помоћи због гушења димом пуштени кући. Услед брзог распламсавања ватре, оштећења су претрпели и станови на четвртом и петом спрату објекта. Репортери "Новости" јуче су затекли станаре како пакују ствари и привремено се селе на алтернативне локације, пошто је у згради тренутно немогуће остати.

Фото: М. Анђела

- Детонација је била толико јака да нас је све страшно узнемирила - за наш лист прича станар Илија Главинић. - Одмах сам истрчао напоље и само чуо ватрогасце како довикују да што пре изведемо децу на терасу. То смо и урадили, јер се на главна врата није могло изаћи. Дима је највише било у мом стану, а ватрогасац који се после пола сата борбе пробио до нас, једва је дисао. Дете ми је било уплашено, страшна сцена, толико су ми сузиле очи да сам га једва изнео напоље. Морамо привремено да се одселимо, док се стан не среди. Тренутно је немогуће овде остати.

Како су нам рекли, ватрогасци су поломили прозоре у ходницима како би дим могао да излази напоље, а на крају су морали да пробију и кров. Узроци избијања пожара и даље се испитују, а иако се првобитно веровало да је бојлер у купатилу експлодирао и изазвао несрећу, касније се испоставило да је он једини преживео "удар".

Фото: М. Анђела

- У згради је свега неколико станова прикључено на гас, од којих је и онај на трећем спрату који је потпуно изгорео - тврди један од комшија. - Претпоставља се да је точење гаса у купатилу, плинска боца или проточни гасни бојлер у кухињи изазвао пожар. Чула се јака детонација, а после ње и две блаже.

Зграда у улици Лепосаве Вујошевић 10, али и већина објеката у овом делу града, кажу мештани, нелегално је дограђивана пре више од 10 година. Вишеспратница у којој је дошло до пожара сазидана је 2002. године, а поседовала је приземље и два спрата, да би каснијом надоградњом била додата још три. Станови на трећем, четвртом и петом спрату никада нису легализовани, а према нашим сазнањима, три стана не поседују чак ни легалне струјомере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)