ОЛУПИНА КРИЈЕ РАЗЛОГ НЕСРЕЋЕ: Слажу се коцкице узрока пада авиона "МиГ 21", у коме су погинула двојица официра

В. М. - Р. Др.

28. 09. 2020. у 22:00

ИСТРАЖИТЕЉИ Војске Србије који раде на расветљавању пада авиона "миг 21" код Малог Зворника очитаће податке са уређаја за снимање параметара лета, али контекст несреће биће познат тек када се запис допуни осталим околностима - природом задатка посаде, планом лета, радио-комуникацијом, изјавама очевидаца.

ОЛУПИНА КРИЈЕ РАЗЛОГ НЕСРЕЋЕ: Слажу се коцкице узрока пада авиона МиГ 21, у коме су погинула двојица официра

Олупина авиона у селу Брасина / Фото Танјуг

Тренутно је у току експертиза олупине, која би требало да пружи одговор на питање да ли је паду авиона и погибији пилота Дејана Крсника и Звонка Васиљевића кумовао технички или људски фактор.

Уређај за снимање параметара лета (САРПП), како објашњавају познаваоци ваздухопловне технике, по својим могућностима далеко је од савремених "црних кутија". На његовој траци, по старој совјетској технологији, бележе се само основни параметри рада летелице - број обртаја мотора, активирање одређених склопова, коришћене наоружања, додатно сагоревање...

Две војне комисије следећих неколико дана "читаће" олупину авиона, која би требало да пружи прецизнији одговор на питање о разлогу пада летелице. Под лупом истражитеља наћи ће се и чињеница да се Крсник и Васиљевић нису катапултирали из авиона. Засад постоји неколико верзија о томе како је дошло овог исхода, од чега је највероватнија да због мале висине лета, велике брзине и жеље да покушају да подигну авион који је био ван контроле нису ни стигли да покушају да се спасу.

ТАНАСКОВИЋ СЕ ОПОРАВЉА

ВЛАСНИК парцеле на коју се у селу Брасина сурвао војни авион Витомир Танасковић успешно се опоравља од опекотина које задобио у експлозији летелице - сазнају "Новости" на Хируршком одељењу Опште болнице у Лозници. После збињавања у шок-соби, Витомир је премештен на одељење, где му следи даљи опоравак. Повређени Танасковић, игром судбине, супруг је тетке настрадалог пилота Звонка Васиљевића.

Закључци о свим овим околностима, како је најављено у Министарству одбране, биће прослеђени Вишем тужилаштву у Шапцу, које ће проценити има ли места даљим радњама и евентуалном поступку. Предмету ће бити придодат и налаз лекара који су обавили обдукцију тела покојних пилота, која је у понедељак завршена у Београду.

У ишчекивању резултата истраге, пријатељи и саборци погинулих пилота Војске Србије опраштају се од трагично настрадалих авијатичара. Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник, на чијој територији је "миг 21" завршио свој последњи лет, прогласио је за уторак Дан жалости, у част настрадалих официра.

- Догодила се велика трагедија и губитак двојице дивних пилота, официра и људи, који су оставили дубок траг у нашој авијацији, али и у животу. У свом болу њихове породице нису усамљене - рекао је Јевтић.

Мештани Подриња посебно жале пилота Звонка Васиљевића, рођеног у Доњој Борини, између Гучева и Дрине. Судбина је учинила да погине недалеко до куће своје тетке, Милице Тансковић у селу Брасина, коју само шуме деле од његовог родног места.

- Тамо где је начинио прве кораке у животу, после блиставе летачке и војничке каријере, изгубио је живот - кажу мештани, који наглашавају да је Звонко био јако пријатан, скроман и посвећен од најранијих дана. - Волео је свој родни крај, своју породицу и село. Био је снажно везан за Србију, којој је служио свим срцем до последњег даха.

ПОСЛЕДЊИ ИСПРАЋАЈ

САХРАНА мајора Дејана Крсника заказана је за уторак на Бежанијском гробљу у Београду у 13.45. Његов колега капетан прве класе Звонко Васиљевић биће последњи пут испраћен такође у уторак на месном гробљу у селу Доња Борина, у 13 часова. Страдали пилоти биће испраћени уз војне почасти.

КОМЕМОРАТИВНИ СКУП У ДОМУ ВАЗДУХОПЛОВСТВА У ЗЕМУНУ

БИЛИ СУ ЉУДИ И ПИЛОТИ ЗА ПОНОС

Фото Министарство одбране

- Ова трагедија је огроман губитак за Ратно ваздухопловство. Изгубили смо одличне пилоте, искусне стручњаке, велике професионалце и патриоте. Ако је то утеха, чињеница је да ће светли ликови наших настрадалих колега, бити узор свима нама, као и будућим генерацијама ваздухопловаца - рекао је командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић на комеморативном скупу, у Дому ваздухопловства у Земуну, у част пилота погинулих у паду авиона "миг 21" код Малог Зворника. Комеморацији су присуствовали чланови породица страдалих пилота, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић, припадници РВ, колеге и пријатељи погинулих пилота.

Од колега пилота на комеморацији се опростио и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић, који је подсетио на животне путеве мајора Крсника и капетана прве класе Васиљевића, који су их довели круг искусних пилота и врхунских људи.

- Били су људи које ћемо памтити и о којима ћемо причати млађима. Нек им је вечна слава - казао је њихов командант, пуковник Крњајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)