ОЧАЈНИЧКИ МАНЕВАР ДА СЕ НЕ БИ СРУШИЛИ НА КУЋЕ: Страдали пилоти одбацили резервоаре да би спасили туђе животе

Новости онлине/Курир

28. 09. 2020. у 12:16

МАЛА висина лета, између 200 и 400 метара, као и ризичан маневар авионом МиГ-21, били су кобни по пилоте мајора Дејана Крсника (49) и капетана прве класе Звонка Васиљевића (43), чији се авион у петак срушио у селу Брасина код Малог Зворника.

ОЧАЈНИЧКИ МАНЕВАР ДА СЕ НЕ БИ СРУШИЛИ НА КУЋЕ: Страдали пилоти одбацили резервоаре да би спасили туђе животе

Фото приватна архива

Храбри пилоти су приликом рушења одбацили резервоар с горивом и направили очајнички маневар авионом само да би избегли рушење на куће, тврде извори. Тиме су практично дали своје животе да би спасили људе на земљи.

Ово су, према изворима, прелиминарни резултати трагичне несреће у којој су изгинули искусни пилоти Војске Србије.

Током увиђаја пронађен је уређај за бележење параметара лета из Мига 21. то је уређај сличан "црној кутији" у цивилним авионима само што не бележи комуникацији са пилотима. Уређај није претрпео знатна оштећења, па ће вештаци моћи да утврде тачну брзину и висину авиона у тренутку непосредно пре пада, али први резултати говоре да је авион у критичном тренутку летео између 200 и 400 метара надморске висине - рекао је извор Курира.

МиГ-21 је кобног јутра око девет сати полетео с војног аеродрома у Батајници и кренуо према Доњој Борини, родном селу капетана Васиљевића, које се налази одмах поред Брасине.

- Васиљевић је прелетом преко родног села хтео да поздрави породицу и комшије. Два пута су он и Красник надлетели Доњу Борину, а онда су направили маневар у ком су изгубили силу узгона, што значи да више нису могли да се вину у висину. Важно је напоменути да су ти борбени маневри изузетно опасни на малим висинама. Кад су видели да је рушење неминовно пилоти су одбацили резервоаре са горивом да приликом пада не изазову пожар који би спалио село. истовремено су накривили авион како би он прелетео и суседно село Брасину и срушили су се на њиву. Може се рећи да су пилоти изгинули да спасу људе на земљи - рекао је извор.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)