МАХНУО МАЈЦИ, ПА ТРАГИЧНО ЗАВРШИО ЛЕТ: Сви детаљи трагичне смрти двојице пилота код Лознице

В. Митрић / Р. Драговић

26. 09. 2020. у 07:39

ПИЛОТИ Војске Србије мајор Дејан Крсник (49) и капетан прве класе Звонко Васиљевић (43) погинули су јуче у тешкој ваздухопловној несрећи која се догодила недалеко од Малог Зворника. Авион "миг 21", чији су они били посада, из засад непознатих разлога пао је у 9.10 у селу Брасина.

МАХНУО МАЈЦИ, ПА ТРАГИЧНО ЗАВРШИО ЛЕТ: Сви детаљи трагичне смрти двојице пилота код Лознице

Фото приватна архива

У пожару који је изазван падом летелице повређен је и Витомир Танасковић (59), власник имања на које се обрушио војни ваздухоплов. Он је са тешким опекотинама збринут у лозничкој болници, где је задржан на лечењу.

Несрећа се догодила на свега неколико километара од села Доње Борине, места одакле је пилот Васиљевић. Свега који тренутак пре него што се летелица обрушила на земљу, авион је надлетео његово родно место.

Шта је узрок пада авиона откриће истрага коју ће водити комисија за испитивање ванредног догађаја, на челу са начелником Управе за развој и опремање бригадним генералом Миланом Поповићем, док ће на нивоу Команде Ратног ваздухопловства и ПВО за разлозима удеса трагати тим бригадног генерала Александра Бјелића. Министарство одбране саопштило је јуче да је авион којим су управљали Крсник и Васиљевић био потпуно исправан, а пре поласка на задатак извршени су сви претполетни прегледи.

О силини удара несрећног авиона о земљу сведочио је јуче јак пламен и густи дим који се извијао изнад Подриња. Летелица је пала у поток дома Танасковића, иза којег је шума.

Последње тренутке лета авиона у ком је био пилот Васиљевић испратила је и његова мајка Мара. Последњи прелет "мига 21" син је њој посветио.

Фото Танјуг

Драму на небу уживо су пратили и други мештани.

- Авион је летео баш изнад моје куће - прича нам једна од мештанки Брасине. - Био је ниско, чинило се као да закачиње врхове крошњи у оближњим шумама. Прелетео је, па се вратио, између кућа Ристића и Танасковића, а онда се нагло окренуо и сурвао се у поток! Чула се снажна екплозија, био је то призор какав ни у филмовима нисам гледала. Експлозија је била тако јака да сам зајаукала, уплашила сам се највише за децу.

На месту у ваздуху где се, по сведочењу мештана, авион нагло окренуо, отпао му је део крила и завршио у малињаку. Недалеко одатле власник имања Витомир Танасковић купио је орахе. Летелица ван контроле у пуној брзини се зарила на свега неколико десетина метара од њега. Задобио је опекотине на грудном кошу, глави и рукама, а преживео је само пуком срећом.

Очевици су уверени да је посада учинила све да авион усмери даље од кућа.

МУК У ПОРОДИЦИ КРСНИК

КУЋА жалости била је јуче и у Улици сестара Миловановић у Земуну, где је живео трагично страдали пилот Дејан Крсник са породицом. Испред стана на последњем спрату током целог дана окупљали су се неутешни рођаци, пријатељи, комшије и Дејанове колеге из Војске Србије.

Супруга и син Дејана Крсника нису имали снаге да разговарају са новинарима, те су нас замолили да имамо разумевања за трагедију која их је задесила. С. В.

- Авион је силовито окренуо. Вероватно су пилоти желели да избегну пад на наше две куће - кажу наши саговорници. - Од места где је направио заокрет до места где се срушио, једва има стотина метара. Зато је удар био снажан. Да им то није успело, ко зна колико би било жртава.

Околним селима врло брзо прочуло се да је за командама "мига-21" био њихов комшија Звонко Васиљевић. Трагедију је то учинило још тежом.

- Неописиво ми је жао тих младих људи - каже Грујо Крсмановић из Доње Борине. - Авион сам видео, летео је веома ниско, чинило се тик изнад кровова.

Фото Илустрација В. Н.

Пад војног "мига 21" свега који тренутак по несрећи регистрован је у Оперативном центру РВ и ПВО, а на место удеса упутили су се хеликоптери Службе за трагање и спасавање МУП Србије. У Брасину су слетели и војни хеликоптери, који су трагали за пилотима.

На место несреће одмах су изашле полицијске и екипе Војне полиције, ватрогасци и Хитна помоћ, а истрагу је преузело Више јавно тужилаштво у Шапцу. У Бресину је убрзо затим стигао и министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић и командант РВ ВС Душко Жарковић.

ИСКУСНИ ЛЕТАЧИ СА БАТАЈНИЦЕ

ПОГИНУЛИ пилоти били су искусни и увежбани ваздухопловци, којима је авион "миг-21" био добро познат.

Мајор Крсник обављао је дужност командира 4. авијацијског одељења 101. ловачко-авијацијске ескадриле, чија је база аеродром "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници. У професионалној војној служби био је од 30. јула 1994.  Био је ожењен и отац једног детета.

Пилот Звонко Васиљевић био је помоћник команданта за обавештајно-извиђачке послове 101. ловачко-авијацијске ескадриле, а војну униформу носио је од 29. септембра 2001. Био је ожењен и отац двоје деце.

Фото Зворник данас

Авион "миг 21" који се срушио недалеко од Малог Зворника био је последња активна летелица овог типа у Војсци Србије, а служила је углавном за одржавање тренаже пилота. Набављен је децембра 1986. године, а 2016. је прошао комплетан ремонт. Реч је о двоседу евиденцијског броја 16185. Овај ваздухоплов, иначе најмађа "двадесетјединица" наше војске, после ремонта и провера, добио је одобрење за коришћење до 2026. године. Пре две године накратко је био приземљен, да би почетком маја поново почео да обавља летачке задатке.

Од 2006. ово је једанаести удес летелица Војске Србије, од којих седми са смртним исходом. У несрећама је изгубљено 11 летелица, при чему је погинуло 13 припадника војске и три цивила, а седам чланова посада је повређено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)