СМРТОНОСНИ „ПЛАСТЕЛИН“ РАЗАРА СВЕ ПРЕД СОБОМ Ово је убило Страхињу Стојановића - било је потребно 45 евра и 20 секунди!

Novosti online

17. 09. 2020. у 09:38

ПОД џип Страхиње Стојановића (30) подметнут пластични експлозив пентрит П-500, велике разорне моћи.

СМРТОНОСНИ „ПЛАСТЕЛИН“ РАЗАРА СВЕ ПРЕД СОБОМ Ово је убило Страхињу Стојановића - било је потребно 45 евра и 20 секунди!

Фото З. Јовановић

Пентрит производе војне наменске индустрије код нас и у свету, обликује се као пластелин и лако се шверцује преко границе.

Страхиња Стојановић (30) разнет је у недељу са килограм и по војног експлозива пентрит П 500, који је постављен под његов џип БМW X5!

Овај пластични експлозив, велике разорне моћи, производе војне наменске индустрије код нас и у свету. Пентрит се обликује као пластелин, није скуп на црном тржишту и лако се шверцује преко границе.

 
Активиран даљински

Извор из истраге каже да је експлозив постављен испод Страхињиног џипа, а активиран је даљински, највероватније мобилним телефоном.

- У току увиђаја пронађени су остаци пентрита и они су прослеђени на вештачење. Само је неко изузетно стручан могао да припреми експлозив, али он се подмеће под возило лако и брзо. За то је потребно можда двадесетак секунди. Убица је сигурно пратио Страхињу да се увери да је он у џипу. Активирао је бомбу из близине и затим је побегао - објаснио је извор.

Говорећи о пентриту који је убио Стојановића, извор каже да је реч о једном од најјачих експлозива, судећи по количини енергије коју ослобађа приликом детонације.

- Само седам килограма овог експлозива довољно је да сруши целу зграду. Углавном се користи у војне сврхе, а криминалци долазе до њега тако што га украду из војних фабрика. Пентрит се, иначе, лако обликује, као тесто или пластелин, па га је лако сакрити у ципелу или под одећу кад се шверцује преко границе. Детектор метала не може да га региструје, јер нема металних опиљака. На светском тржишту килограм пентрита у кристалу може да се купи за око шест евра по килограму, а кад је прерађен у пластични експлозив, кошта око 30 евра - казао је саговорник.

Подсетимо, Стојановић је ликвидиран у недељу у стравичној експлозији бомбе подметнуте под његов џип БМW X5 у Улици омладинских бригада на Новом Београду. У том џипу била је и његова девојка из Колумбије Соња Суарез Гомез (45), која је само лакше повређена.

Стојановић је и раније био на мети убица, а 2019. чудом је преживео експлозију бомбе подметнуте под његов џип у насељу Галеника.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)