ЗАР МАЈИН ЖИВОТ ВРЕДИ САМО 120 РАДНИХ САТИ? Породица Шљиванчанин и вереник настрадале огорчени пресудом суда у Котору

С. ЂОКИЋ

09. 09. 2020. у 12:20

ТЕШКО ми је, јер моје Маје више нема и не могу да је вратим, али могу да се борим за правду. Љубав према њој ме на то обавезује.

ЗАР МАЈИН ЖИВОТ ВРЕДИ САМО 120 РАДНИХ САТИ? Породица Шљиванчанин и вереник настрадале огорчени пресудом суда у Котору

Фото Фејсбук

Јасно је свима да ово дело није примерено осуђено. Пресудом је послата порука да можете убити некога, а да не одговарате због тога. Зар је цена живота 120 часова друштвеног рада? Зар се тих 120 сати може мерити с њеном прерано угашеном младошћу? Зар може бити замена за наше уништене планове, за њен тек започети живот, за њену и за нашу будућност?

ОЛАКШАВАЈУЋЕ ОКОЛНОСТИ

Пресуда је адвокатима и пуномоћницима оштећених породица саопштена јуче преко телефона, док је новинарима из тог суда стигао само штури одговор, у којем није наведено које су околности судије цениле као олакшавајуће приликом одмеравања казне малолетнику.

Овако пресуду Основног суда у Котору, којом је Београђанин М. С. (17) кажњен са 120 сати друштвено-корисног рада и мером појачаног надзора због изазивања поморске несреће код Будве у којој је погинула Маја Шљиванчанин, коментарише њен вереник Владан Станишић. И он сам повређен је тог 11. јула, када је глисер којим је управљао малолетник налетео на барку у којој је био са Мајом.

- Свој бол достојанствено носим, али не могу да се не запитам да ли је правда и даље достижна или је овом пресудом и она убијена баш као и моја Маја - каже Станишић.

Своје огорчење пресудом не скрива ни породица страдале Маје Шљиванчанин, јер, како кажу, таква казна приличи некој ситној делинквенцији без већих последица, а не угашеном младом животу.

ПРЕСУДА Глисер којим је управљао М. С.,Фото Вијести

- Ако ова пресуда опстане, а за нас као породицу нема правног лека јер ми не можемо да се жалимо, онда ће јавности остати чврста порука да овако неправедне одлуке црногорско правосуђе не пресуђује по закону него и по привилегијама и можда тајним везама. Ова пресуда мора бити опозвана, не само због наше Маје, него што сутра нека друга породица може бити завијена у црно јер правосуђе штити починиоце овог стравичног злочина и тиме подстиче некажњивост и бахатост - наводи се у саопштењу породице Шљиванчанин.

Несхватљиво је, наводи се даље у саопштењу, да је срамна пресуда донета, а да истражни органи ни суд нису расветлили све детаље овог трагичног догађаја. Породица Шљиванчанин се пита ко је дозволио малолетнику да управља јахтом, ко је власник пловила, како је дозвољено да чланови породице малолетника после несреће приступе јахти и очигледно утичу на доказе и истрагу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)