НЕГИРАЈУ КРАЂУ ВИОЛИНЕ: Заказано суђење оптуженима за пљачку музичара Лајка Феликса

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

01. 09. 2020. у 09:15

ПРЕД основним судом у Бечеју 22. септембра почиње суђење Петру Јовишићу (43) из Старе Пазове и Ненаду Симетићу (51) из Темерина, оптуженима за крађу скупоцене виолине од музичког уметника Лајка Феликса.

НЕГИРАЈУ КРАЂУ ВИОЛИНЕ: Заказано суђење оптуженима за пљачку музичара Лајка Феликса

Новости

Током припремног рочишта, оптужени су, како сазнајемо, остали при ранијој тврдњи да нису учествовали у крађи инструмента, док је Тужилаштво поновило наводе из оптужнице.

Виолина марке Domenico Montano, украдена 1. новембра 2019. године у Бачком Петровом Селу, пронађена је неоштећена месец и по касније у Новим Бановцима. Оперативци новосадске криминалистичке полиције, са колегама из Сремске Митровице, ухапсили су Ненада Симетића и Петра Јовишића, док је његов брат Ненад Јовишић, такође из Старе Пазове, "пао" 31. децембра.

Скупоцени инструмент из 1800. године је музичару кога често називају генијем и "војвођанским Паганинијем" украден из аутобила "доџ" суботичких регистрација, паркираног у Улици Арпада Балажа, испред броја 38.

- Тог дана сам са супругом дошао у Бачко Петрово Село да посетимо гробље на празник Сви свети - испричао је, после крађе, Феликс за "Новости". - Виолину, иначе носим са свуда са собом, али нисам хтео да је уносим на гробље, па сам је оставио у коферу на задњем седишту у колима. Када сам се вратио, инструмента није било.

ПРИЗНАО КРИВИЦУ

НЕНАД Јовишић, трећеокривљени, са Тужилаштвом у Бечеју склопио је споразум о признавању кривице. На основу тог споразума му је изречена казна од шест месеци кућног затвора. Он се терети за кривично дело прикривање.

Музичар је виолину изнајмио од једног колекционара из Беча, како би на њој свирао, а реч је, како је тада рекао, о врло реткој виолини, којих има само 15. Осим што је из 1800. године, њена особеност је и у томе што је направљена у италијанском граду Кремони и врло је квалитетна.

Иако се првобитно говорило да је вредност скупоцене виолине око пола милиона евра, вештачњем је, како сазнајемо, процењено да она кошта 250.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)