СВАКА ДЕСЕТА ПРИЈАВА JE НАПИСАНА ДЕВОЈЧИЦАМА: Малолетничког криминала, према бројкама РЗЗС, мање него ранијих година

С. Ј. М.

04. 01. 2023. у 09:45

КРАЈЕМ децембра прошле године београдска полиција ухапсила је дечака (15), због сумње да је неколико дана раније, ножем избо двојицу малолетника од по 17 година у дворишту Саобраћајне школе у Земуну.

СВАКА ДЕСЕТА ПРИЈАВА JE НАПИСАНА ДЕВОЈЧИЦАМА: Малолетничког криминала, према бројкама РЗЗС, мање него ранијих година

Фото Shutterstock

Осумњиченом се на терет стављају покушај убиства и наношење тешких телесних повреда. Тинејџери су повређени, када их је напало неколико момака. Они су, полицији испричали да не знају разлог за то и да никога од нападача не препознају.

Нешто раније, у Новом Саду младић из Србобрана (17), приведен је због сумње да је у Врбасу ножем претио радници једне продавнице, тражећи јој новац. Међутим, жена је успела да уђе у магацин, а млади разбојник је побегао. Међутим, убрзо је ухваћен.

Током новембра прошле године припадници МУП ухапсили су у близини Основне школе "Иво Андрић" у београдском насељу Раковица малолетника у чијем је ранцу пронађено 45 кесица са канабисом. Код приведеног је пронађено и 17.600 динара за које се сумња да потичу од продаје наркотика.

Према недавно објављеним подацима Републичког завода за статистику, у 2021. години, која је последња комплетно обрађена, поднето је 2.513 кривичних пријава против малолетника од 14 до 18 година старости. То је најмање у последњих десет година. Највише их је било 2012. - 3.913 и 2013. - 3.844. После тога, њихов број је почео да опада, па је рецимо 2019. године поднето 2.903 пријаве.

Од укупног броја пријава У 2021, 246 је поднето против девојчица. Највише због крађа и повреда слобода и права човека и грађанина.

Иначе, убедљиво највише кривичних пријава, чак 1.263 је поднето због крађа. Следеће на скали су кривична дела против живота и тела, попут убистава и наношења тешких и лаких повреда, због којих је поднето 349 пријава против млађих од 18 година. Потом је са 281 пријавом угрожавање јавног реда и мира и правног саобраћаја, у шта спадају, пре свега, насилничко понашање, ношење оружја и фалсификовање исправа.

Фото Shutterstock

Tekst potpisa

Занимљиво, пријава за крађе је за 1.000 мање него пре десет година, а за остала кривична дела су скоро преполовљене у односу на раније.

У 2021. години је против 929 пријављених поднет предлог за изрицање санкције, против 1.356 поступак није покренут, док је против 228 обустављен.

Подаци говоре да је троје малолетника осумњичено за убиство, 55 за наношење тешких телесних повреда, 260 за лаке повреде, а 25 за учествовање у тучама. Од тог броја 23 девојчице су учествовали у наношењу повреда. Против 144 малолетника поднет је захтев за покретање поступка, док за 79 постоје околности које трајно искључују гоњење.

За различите крађе, против 603 млађих је покренут поступак, а иначе у тим разним крађама је учествовало 105 девојчица.

Због насилничког понашања, пријављено је 245 малолетника, а против 91 је покренут поступак. Њих 12 је носило оружје, а 17 фалсификовало исправе. Израчунато је да је у Војводини и Београду поднето 768 пријава, у Београду 71, а Војводини 697. У остатку Србије поднето је – 1.745.

УКРАО КУТИЈУ СА ПРИЛОГОМ

СРЕДИНОМ прошле године саопштено је да је ухапшен малолетник због сумње да је украо кутију са новцем прикупљеним у хуманитарне сврхе. Како је наведено, брзом и ефикасном акцијом, полицајци су идентификовали и пронашли младића (17) који је, како се сумња, у вечерњим сатима украо новац из једне пекаре у Улици братства и јединства у Борчи. Због сумње да је извршио крађу, против њега је поднета кривична пријава Одељењу за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Београду.

СЕЧИВО СЕВНУЛО У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

МАЛОЛЕТНИК из Футога (16), који је тешко повређен у понедељак увече у Бачкој Паланци, налази се у Дечјој болници у Новом Саду, у јединици интензивне неге. Он је, како сазнајемо, задобио тешке повреде грудног коша, опасне по живот.

Малолетник је, према незваничним информацијама, повреде задобио оштрим предметом, највероватније ножем. На њега је, како се сумња, после краће свађе, у центру Бачке Паланке, насрнуо други малолетник. Полиција је, сазнајемо, убрзо привела осумњиченог, а биће саслушани сведоци напада како би се утврдиле све околности. Г. - П.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру