СРБИ УЧЕСНИЦИ ПРЕВАРЕ ВРЕДНЕ ЧАК 142 МИЛИОНА ДОЛАРА: Отац и ћерка - лажни видовњаци, помогли Бразилки да опљачка мајку!

А. П.

11. 08. 2022. у 21:00

БРАЗИЛКА Сабин Кол Богиси (48) ухапшена је у Рио де Жанеиру због сумње да је преварила своју мајку Женевив (82), удовицу колекционара Жана Богисија, којој је украден новац, уметнине и накит у вредности од 142,42 милиона долара.

СРБИ УЧЕСНИЦИ ПРЕВАРЕ ВРЕДНЕ ЧАК 142 МИЛИОНА ДОЛАРА: Отац и ћерка - лажни видовњаци, помогли Бразилки да опљачка мајку!

Фото: Полиција Рио де Жанеира

Њено хапшење разоткрило је мрежу превараната у којој су били и лажни видовњаци, а украли су уметничка дела неких од најпознатијих бразилских сликара. Као инспираторе овог злочина, бразилска полиција навела је Сабин Богиси и њену пријатељицу Дијану Роса Апаресида Станеску Вулетић, која је са оцем Славком Вулетићем тренутно у бекству.

Бразилска полиција наводи да је Славко рођен и одрастао у Београду и да је до сада неколико пута био умешан у недела своје ћерке, а овај пут је, наводно, био задужен за чување новца.

Преварантска акција почела је 2020, када је Сабин наговорила "видовњакињу" Дијану да њеној мајци каже да ће јој ћерка ускоро умрети од неизлечиве болести. Жртва је потом одведена код још неколико "видовњака", који су користили личне податке добијене од Сабин. Гатаре и "афробразилске свештенице" су обмањивале избезумљену старицу, а онда јој понудили "духовно лечење" за позамашне своте новца. Дијана је, наводи полиција, за неколико "сеанси" од старице изнудила готово милион долара.

ПЕТ ИСТРАГА ПРОТИВ ДИЈАНЕ

Дијана Роса Вулетић је добро позната бразилским властима. Како је саопштено, она је под истрагом због неколико других кривичних дела као што су лажно представљање, увреда, претње... Полиција Рија де Жанеира у извештају из октобра 2021. наводи да је у то време било чак пет активних истрага против ње, а неколико пута је и привођена.

У месецима који су уследили, полиција тврди да су осумњичени претили Женевив, изгладњивали је и држали је затворену у кући.

- Сабин и Дијана су потом почеле да узимају уметнине из старичине куће, тврдећи да су слике "проклете негативном енергијом" - рекао је Жилберто Рибеиро из полиције Рија де Жанеира.

Након готово годину дана малтретирања, мајка је успела да побегне и случај пријави полицији која је саопштила да је украдено 16 слика, укључујући дела познатих бразилских уметника. Украдена су, такође, три дела култне модернистичке сликарке Тарсиле до Амарал, а полиција је проценила да заједно вреде око 137,6 милиона долара.

Највреднија слика, Sol Poente ("Залазеће сунце") Тарсиле до Амарал, пронађена је испод кревета у једном од домова видовњакиња, а са њом још десет украдених уметнина. Три слике пронађене су у Сао Паулу, док су две продате музеју у Буенос Ајресу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (1)

АШОВОМ СМРСКАО ГЛАВУ МАЈСТОРУ: Неколико дана пре злочина хтео да задави оца