ТУНИЋУ ЋЕ ИПАК ДА ПРЕСУДЕ У ОДСУСТВУ: Оптужен за ратне злочине над Србима почињене у хрватском логору Ракитје

С. Ј. М.

30. 07. 2022. у 07:45

БРАНКУ Тунићу, хрватском држављанину, оптуженом за ратне злочине у загребачком логору Ракитје септембра 1991. године, ипак ће се судити у одсуству у Посебном одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду.

ТУНИЋУ ЋЕ ИПАК ДА ПРЕСУДЕ У ОДСУСТВУ: Оптужен за ратне злочине над Србима почињене у хрватском логору Ракитје

Фото: ЕПА

Апелациони суд је прихватио жалбу Тужилаштва за ратне злочине и преиначио недавно првостепено решење кривичног већа судије Мирјане Илић у Вишем суду, којим одбијају да му суде у одсуству.

Апелација је сада наложила да се окривљеном Тунићу суди у одсуству. Како су нам казали из тог суда, у образложењу је наведено да су имали у виду да се окривљеном ставља на терет кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника, и то на штету 14 војника на редовном служењу војног рока у тадашњој ЈНА.

Апелациони суд

Апелациони суд у Београду

- Реч је о младим војницима који нису учествовали у оружаним сукобима, који су чували војни магацин и чим је то од њих затражено, положили су оружје и предали се, верујући да ће одмах бити пуштени кућама - објашњавају нам из Апелационог суда. - Имали смо у виду и интересовање породица оштећених за овај поступак, као и да се предметни догађај десио пре више од 30 година, а да до сада Државно тужилаштво Хрватске није показало занимање за процесуирање тог догађаја.

Тунић је пореклом католички Албанац са КиМ и не живи више у Хрватској, већ се последњих месеци вратио на Космет, а Приштина неће да га издручи.

Оптужен је за убиство заробљеног војника ЈНА Марка Утржана (20) из Кикинде, којег је након мучења у подруму зграде упуцао у главу, као и за пребијање и злостављање још 13 заробљених војника ЈНА српске националности у Центру за обуку МУП Хрватске у загребачком насељу Ракитје. Након писања "Новости" о оптужници против Тунића и његовом злочину, полицији се недавно јавило још шест тадашњих заробљеника, које је, како тврде, такође мучио.

Сви оштећени препознали су на слици Тунића као чувара који их је највише тукао и код којег су пролазили невиђену тортуру.

ЧУДНЕ ОДЛУКЕ ВЕЋА

СУДИЈА Мирјана Илић 10 месеци није хтела да потврди оптужницу Тужилаштва за ратне злочине против Тунића, јер он није саслушан у истрази и јер нема његове адресе. Два пута није прихватала објашњење тужилаштва да он није доступан и да Хрватска одбија да сарађује, па им је написала да ипак још једном путем међународне правне помоћи покушају да га потраже. Онда је потврдила оптужницу и кад се чекало заказивање суђења, њено веће, у којем су још судије Дејан Терзић и Зорана Трајковић, донело је решење којим као неоснован одбијају предлог Тужилаштва за ратне злочине да се Тунићу суди у одсуству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)