УДОВИЦИ РУДАРА ЗАКИНУТА ПЕНЗИЈА: Даниела Шкорић муку мучи да докаже да је њен супруг погинуо у руднику!

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

07. 07. 2022. у 11:00

НАЈТЕЖЕ ми је што је цела Србија знала да је мој супруг Миле Шкорић (51) погинуо 19. фебруара 2019. у јами "Четврти блок" рудника "Ресавица", а у решењу о породичној пензији наведено је да је умро од болести - каже, за "Новости", његова удовица Даниела Шкорић.

УДОВИЦИ РУДАРА ЗАКИНУТА ПЕНЗИЈА: Даниела Шкорић муку мучи да докаже да је њен супруг погинуо у руднику!

Даниела Шкорић, Фото Приватна архива

Због погрешно наведеног разлога смрти, она је четири године примала пензију од само 26.000 динара. Према новом решењу, од 6. јуна, које је добила када је од Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Филијала Ћуприја затражила ревизију решења од 19. јула 2019. године, њена пензија је око 33.600 динара, а са најављеним повећањем, сматра да ће имати око 41.000 динара.

Такође, у првом решењу наводи се да је пензиони стаж Шкорића 26 година 11 месеци и 29 дана, а у другом 24 године осам месеци и три дана. Ћупријски Фонд ПИО примерак решења послао је и Фонду ПИО у Госпићу, јер је Шкорић радио и у Хрватској, па ће, вероватно, и они урадити ревизију решења.

- Када ми је стигло прво решење, само сам погледала цифру. Била сам под дејством лекова за смирење и разочарана износом пензије, па образложење нисам ни читала. Само сам се питала како ћу да преживим. Стамбени кредит од 4.110 евра, колико је износио марта ове године, толико ме је оптерећивао, да сам решила да узмем кредит код друге банке, измирим дуг и узмем мало готовине, јер сам једва састављала крај с крајем. Спремајући документацију, шокирала сам се кад сам видела да је у решењу за пензију наведено да је Миле преминуо због болести - каже Даниела.

Тада је затражила ревизију у ћупријској филијали Фонда ПИО. Убрзо су је позвали и питали од које болести је преминуо њен супруг.

ЗАХВАЛНОСТ СВИМА НА ПОМОЋИ

ДАНИЕЛИ је мало помагао син Данијел, али се он у међувремену оженио, а Марио није био запослен. Захваљујући писању "Новости", непознати људи слали су јој новчану помоћ, која јој је помогла да преживи, нарочито када је, поред болести које је већ имала, добила и упалу плућа.

- Никада нећу да заборавим људе који су ми помогли. Никада нећу моћи довољно да им захвалим. Посебно човеку из Јасенова, којег је довезао пријатељ, јер он не може да вози. У рукама је држао "Новости" и 100 евра. Сузе су ми саме наврле на очи - искрена је Даниела.

- Када сам им рекла да је он страдао у руднику, рекли су ми да они немају документ којим се то потврђује. Питали су ме да ли могу да им доставим повредну листу, како не бих чекала да се запослени који ради на том предмету врати са одмора и званично је затражи од Кадровске службе ЈП ПЕУ "Ресавица". Рекли су ми да им није достављена повредна листа, нити документ да је Миле погинуо - тврди Даниела за наш лист и додаје да су јој у Фонду ПИО рекли да ће ретроактивно да јој измире разлику у пензији и да ће тужити одговорне у ЈП ПЕУ "Ресавица".

Редакција "Новости" није успела да ступи у контакт ни са ким из ЈП ПЕУ "Ресавица", нити је добила одговор на питање ко је одговоран што је у решењу за породичну пензију Даниеле Шкорић, удовице страдалог рудара Милета, наведено да је преминуо услед болести, а не на радном месту. Питање смо послали Раденку Цвијетићу, директору "Рембаса", Ненаду Лукићу, техничком руководиоцу, и правницима Саши Спајићу и Владану Вугделији.

Кадровску службу нисмо успели да добијемо, а Славиша Јовић, запослен у овој служби, није одговарао на позиве које смо му упутили мобилним телефоном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)