ОТРОВАЛА СЕ У ШТАЛИ ГДЕ ЈЕ ЗАБЕТОНИРАЛА МУЖА? Детаљи злочина код Лесковца који су запрепастили грађане

Д. МИЉКОВИЋ

30. 06. 2022. у 07:50

ЧИМ смо сахранили снају Биљану, ја сам нашао тело мог брата Ивана забетонирано у штали, где је она прошле недеље попила отров и умрла. Био ми је сумњив један део штале, јер сам приметио неку чудну гомилу, било је и трагова свежег бетона. Прво сам пронашао лобању, а онда и тело.

ОТРОВАЛА СЕ У ШТАЛИ ГДЕ ЈЕ ЗАБЕТОНИРАЛА МУЖА? Детаљи злочина код Лесковца који су запрепастили грађане

Фото Д. М.

Овим речима полицајац Ненад Стојановић из Вучја код Лесковца говори о потресним тренуцима који су прекјуче задесили његову породицу.

Тело Ненадовог брата Ивана Стојановића, за кога су сви мислили да је последње три године у Русији, јер је тако причала његова супруга Биљана са којом је имао троје деце, нађено је у забетонираном бурету у штали на имању његовог таста у селу Велико Трњане.

Све је разоткривено после Биљанине сахране, па сада истражитељи треба да утврде шта се дешавало у дому Стојановића све ове године и да ли је покојна супруга директно умешана у смрт супруга, односно да ли је имала помагаче, док обдукција треба да утврди да ли реч о Ивану, односно да ли је смрт била насилна или природна. Као део ове породичне трагедије помиње се и Александар Л., из околине Вучја, који је, наводно, био Биљанин љубавник.

Биљана Стојановић, Фото Приватна архива

Не памти Поречје овакву трагедију, свима је тешко да прихвате да је мирни и вредни Иван скончао живот на тако монструозан начин. Иако се полиција још не изјашњава о узроку смрти, односно да ли је она била насилна, сасвим је извесно да је неко имао мотив да његову смрт прикрива. Све сумње засад су упућене ка покојној Биљани, која је последњих година упорно свима причала да је Иван у Русији и да ће се ускоро вратити кући. Колико је била убедљива, сведоче Иванови родитељи, који су све до прекјуче жалили снаху, која је остала сама да одгаја децу.

- Никад нам се није јавио. Она је говорила да се јавља њој, а и унуке су исто говориле да се тата јавља, али и да не може да разговара. Па, није ни могао кад је набијен у буре и сахрањен. Кад год смо били код ње, она га је наводно звала, али је увек одлазила у собу да телефонира. Увек би измислила неки разлог зашто не може тада да се јави и нама. Није ни могао да се јави из бурета - каже Иванов неутешни отац Јован, који је сина последњи пут видео пре три године, уочи наводног одласка за Русију.

Биљанине сестре су, каже Јован, проклињале Ивана на њеној сахрани.

- Ја тад кажем себи, па ако се не јавља три године, можда ни он није жив - прича Јован.

- Сумњао сам да га није нека мафија ликвидирала. Син Ненад је проверио изласке из земље, и није било евиденције да је те године Иван напустио земљу и отишао за Русију.

После снајине сахране, размишљали смо да пријавимо његов нестанак.

УМРЛИЦА Међу ожалошћенима за Биљаном и муж Иван, Фото Д. М.

Ружица, Иванова мајка, каже да је најстарија унука нашла Иванов пасош и торбицу, што је упућивало на то да није отишао за Русију.

- Има једна помоћна просторија, у којој су биле краве, и у којој се Биљана убила - каже Ружица.

- Кад је Ненад ушао у њу, видео је по бетону неку плаву боју. Сину се учинило сумњиво, па је боље прегледао просторију. Ми познајемо тај простор. Видео је нешто сазидано, превише је добро било маскирано, са набацаном шушком преко. Кад су мало прекопали, наишли су на лобању. Полиција ми је узела ДНК за анализу.

Иван Стојановић, Фото Приватна архива

Причу родитеља потврдила нам је и прва комшиница и рођака Јасмина Стефановић, која истиче да по Биљанином понашању ништа није указивало да има неку муку и да скрива тако страшну тајну. Бринула је о троје деце, од којих је само једно пунолетно, најбоље што је могла.

- Увек кад бих је питала за Ивана, говорила ми је да је добро и да ће ускоро да се врати кући - каже Јасмина.

- Нисам ни код деце примећивала ништа чудно. Чак ми се пре десетак дана похвалила како је најстарију ћерку опремила за матуру, дете је било као лутка. Не могу ништа лоше да кажем о њој, нити о Ивану. Последњи пут сам га видела пре три године на сахрани, кад је умро њен отац. После тога је, према њеној причи, отишао за Русију и ја сам веровала да је тако јер није било разлога да сумњам.

Кућа у којој су пронађена тела супружника, Фото Д. М.

Биљанин нестанак је пријављен 23. јуна, а њено тело пронађено у штали 27. јуна.

Самоубиство је било шок за све, јер су сви веровали у њену причу да ће се Иван ускоро вратити и да ће купити стан у Београду. На сахрани су је сви жалили, јер су веровали да је дигла руку на себе јер није више могла да се носи са тим да сама брине о деци. Нико није ни слутио да можда више није могла да се носи са теретом кривице и гриже савести.

* * * * * * * * *

ПРВИ СИН УБИЈЕН ДОК ЈЕ БИО ДЕТЕ

У ИСПОВЕСТИ за "Новости", Ружица и Јован кажу да су пре Ивана и Ненада имали још једног сина који је настрадао кад је имао четири године. Убио га је, случајно, комшија ловачком пушком.

- Ја сам једног сина од четири године сахранила. Јуче идем снаји на сахрану, жалим је, а мој син мртав. Да дочекам да му коске сахрањујем - кроз јецај говори Иванова мајка Ружица.

Ружица и Јован Стојановић, Фото Д. М.

ЉУБАВНИК ДАО ИЗЈАВУ У ПОЛИЦИЈИ

КОЈА је улога Александра Л.  из околине Вучја у овој породичној трагедији утврдиће истражитељи, јер је извесно да ни он не крије да је са Биљаном био у љубавној вези. Наводно су се упознали у лесковачкој фабрици "Аптив", где су заједно радили, али је Биљана пре годину дана напустила посао.

Александар је, по речима његовог оца Момчила, јуче дао изјаву у полицији, а за медије је испричао да му није познато ко је убио Биљаниног мужа.

- Ја нисам учествовао у том злочину. Затечен сам и њеном смрћу, а посебно сазнањем да ме неко повеже са убиством њеног супруга, односно да сам са њом починио злочин и после њене смрти то открио полицији. То је нечија суманута измишљотина - казао је Александар и истиче да је сада пред њим задатак да докаже да је невин.

Његов отац Момчило је признао да му је било познато да је његов син био у некој врсти везе са женом која се отровала, али да није имао појма шта се десило са њеним мужем.

- Знао сам да се мој син виђа повремено са Биљаном, али не бих то назвао правом везом, ипак је била од њега старија десет година. И он је мислио да јој је супруг у Русији, па јој је помагао на различите начине с обзиром на то да је имала троје деце. Знам да ју је и финансијски подржавао, али из чисто хуманих побуда - објашњава Александров отац.

РЕКЛА ДЕЦИ: ИДЕМ С ТАТОМ У ТУМАНЕ

КОМШИЈЕ кажу да је Биљана деци, наводно, рекла да иде у манастир Тумане са њиховим оцем, који долази из Русије.

Фото Д. М.

- Тата је дошао, ја ћу да идем са њим у Тумане, па кад се вратимо доћи ћемо по вас и идемо за Београд. Тата је купио стан и кола - тако је рекла деци, она тако кажу - прича комшиница.

- Наводно је, по првобитном плану, требало да иду и деца, али је онда Биљана рекла да Иван неће да улази у кућу да не би пробудио децу, него ће он да дође до моста, а да она изађе, па да одатле крену у Тумане. Наводно је требало да се после тога врате по децу и да иду за Београд.

ЈОШ ЈЕДНА СМРТ ПОСЛЕ САХРАНЕ

ЖИТЕЉЕ села Велико Трњане додатно је потресла смрт комшије Стојановића, одмах након Биљанине сахране. Док је погребна поворка ишла ка гробљу, пројурила су кола Хитне помоћи, али човеку (70) није било спаса. Преминуо је од срчаног удара у свом дому.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

МИСЛЕ ДА ЈЕ ТО ЗГОДНО МЕСТО ЗА СКРИВАЊЕ Цариници запленили 60.000 долара - често проналазе новац баш ту