КО ЈЕ РАДОЈЕ ЗВИЦЕР? Опасни криминалац спрема атентат на председника Вучића (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti online

21. 01. 2022. у 19:58

МИНИСТАР Александар Вулин саопштио је да је откривено да је организована криминална група, иза које стоји Радоје Звицер, планирала да изврши атентат на Александра Вучића.

КО ЈЕ РАДОЈЕ ЗВИЦЕР? Опасни криминалац спрема атентат на председника Вучића (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: В. Н.

Радоје Звицер се сматра једним од оснивача и вођа "кавачког клана" и једним од највећих шверцера кокаина на свету, можда и највећи дистрибутер наркотика колумбијских картела.

Он из иностранства руководи члановима ове криминалне организације и сумња се да је умешан у наручивање убистава на нашим просторима. Такође, сматра се да стоји иза ликвидације шефова "шкаљарског клана" Игора Дедовића и Стевана Стаматовића у Атини. Реч је о освети "кавчана" за продају информације о том товару вредном око милијарду евра агенцији ДЕА и ФБИ. 

Он из иностранства руководи члановима ове криминалне организације и сумња се да је умешан у наручивање убистава на нашим просторима.

Звицер је према наводима медија пре неколико година избегао хапшење приликом полицијске акције на територији Косова и Метохије, пошто је дан пре тога побегао из Приштине на основу дојаве коју је добио из непознатог извора.

Фото: Принтскрин

Звицер путовао под лажним именом Јосип Бабић

Звицер је једно време боравио у Приштини одакле је користећи лажна документа путовао у Истанбул, Беч и Цирих. Иако се полиција надала да ће и он бити ухваћен у акцији коју су припремали десетак дана, Звицер је успео да напусти место које је повремено користио.

Према сазнањима безбедносних служби из региона, Радоје Звицер крио се у земљама региона и ЕУ под лажним именом Јосип Бабић, рођен 6.2.1979. из Орашја, БиХ. Бабић је држављанин БиХ који је рођен у немачком граду Нирнбергу, а он никада није вадио документа БиХ. Пошто је Бабић одговарао његовом опису и старости, Которанин је то искористио и преко својих "канала" у БиХ извадио пасош.

У Чешкој је 2018. ухапшен његов близак сарадник Слободан Кашћелан, за којим је у септембру 2016. године расписана потерница. Он је потраживан због покушаја убиства, стварања криминалне организације и зеленашења. Кашћелан је био под финансијском истрагом и њему је блокирано 19 некретнина. Истражитељи су привремено забранили коришћење тих непокретности.

Боравио је и у Украјини, где су покушали да га убију 2020.године. Супруга Радоја Звицера, Тамара, у последњем моменту је спасла је живот свом мужу када је у ватреном обрачуну, који се догодио у Украјини прошле године, одвратила нападаче од намере да ликвидирају наводног вођу "кавачког клана".

Србија расписала потерницу

Држава Србија је крајем априла прошле године расписала потерницу за Звицером, вођом кавачког клана, као шефом Вељка Беливука, због сумње да је повезан са више ликвидација у нашој земљи. Верује се да је Звицер учествовао у организацији најмање три убиства у Србији и региону и регрутовању нових чланова клана у Србији, и то преко Беливука. Други Звицеров битан сарадник у Београду био је Никола Вушовић, звани Џони, који је, према оперативним полицијским подацима, вођа врачарског клана. Како је главни "посао" "кавчана" дистрибуција кокаина, верује се да су њих двојица управо у том послу сарађивали са Звицером.

Поједине информације показале су да српски истражни органи имају велики број материјалних доказа који упућују на сумњу да су “кавчани” одговорни за неколико убистава у Србији, али и у региону. Управо због тога, Србија је, између осталог, расписала потерницу за Звицером.

Вељко Беливук и Радоје Звицер


Побегао пре хапшења Беливука и Миљковића

Радоје Звицер побегао је у фебруару непосредно након хапшења Вељка Беливука, Марка Миљковића и остатка екипе. Вођа "кавачког" клана већ у марту није затечен у својој кући у которском насељу Кавачи. Црногорска полиција упала му је у кућу 28. марта.

Његово бекство се поклопило и са открићем холандске полиције која је разоткривајући дистрибуцију кокаина на простору скандинавских земаља и пратећи руте дошла управо до "кавчана" и плана ликвидације. Том приликом је раскринкан план који је направљен за убиство Подгоричанина Милића Миње Шаковића, за кога се сумња да је учествовао у ликвидацији вође навијача "Партизана" Александра Станковића званог Сале Мутави, који је, док је био жив, био пријатељ и шеф Веље Невоље.

Звицер лоциран у Бразилу?

Звицер је последњи пут, наводно, лоциран у Бразилу. Преко Босне и Херцеговине напустио Балкан, а потом му је, како се сумња до Јужне Америке, једна станица била Шпанија. Поједини медији су објавили да је Звицер био лоциран у Паризу.

Очигледно је да је Звицер имао јаке помагаче, као и добро припремљену логистику и сигурне локације, обзиром да је "испарио" док је био на мерама.

БОНУС ВИДЕО - РИТОПЕК - Полиција поново истражује кућу Вељка Беливука

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

УРОШ ЈЕ ВЕЋ БИО МРТАВ, МИЛАН ЈЕ ИЗДАХНУО У БОЛНИЦИ: Потресна исповест комшија убијених Биговића