ВЕШТАЧЕЊЕ О СМРТИ АЛЕКСЕ У ЋОРСОКАКУ? Стручњаци имају супротне ставове о погибији младића (25) у Алексинцу

Ј. Ћ.

21. 01. 2022. у 14:00

КЉУЧНИ докази, који би требало да расветле смрт Алексинчанина Алексе Стојменовића (25), који је 16. маја прошле године преминуо од повреда задобијених у тучи, контрадикторни су, показала су вештачења, па је одлука Вишег јавног тужилаштва о даљем поступању и даље неизвесна.

ВЕШТАЧЕЊЕ О СМРТИ АЛЕКСЕ У ЋОРСОКАКУ? Стручњаци имају супротне ставове о погибији младића (25) у Алексинцу

Фото Приватна архива

Једини засад осумњичен Огњен П. (18) пуштен је из притвора, али се против њега и даље води истрага, међутим, сада је неизвесно хоће ли уопште против њега бити подигнута оптужница.

Вештачења, која је требало да расветле догађаје од те кобне ноћи, по налогу Вишег јавног тужилаштва обавили су нишки Завод за судску медицину и Национално криминалистичко технички центар у Београду који су изнели потпуно супротна мишљења о радњама Огњена П. који се тереси да је руком ударио двадесетпетогодишњака и нанео му тешке телесне повреде због којих је преминуо. Током истраге изведен је велики број доказа, а кључни су били снимци из ресторана којима су се бавили и нишки Завод за судску медицину и НКТЦ из Београда.

У налазу Завода за судску медицину наведено је да је Алексина смрт насилна те да је наступила услед престанка дисања и срчаног рада због крварења у и испод меких можданица, а услед повредног расцепа зида леве вертебралне артерије насталог деловањем тупине механичког оруђа. У свом налазу, Завод анализира и снимке надзорне камере пратећи кретање оштећеног и окривљеног.

У допуни вештачења 17. августа прошле године Завод је дао и допунско вештачење у којем је потпуно искључио могућност да је Алекси пукла артерија током ескиваже ударца, и поновио да је дошло до деловања повредног оруђа на предео врата. Уследило је још једно допунско вештачење у којем је објашњено да је Огњен могло да дохвати Алексу приликом замаха десном руком, јер се уочава трзајно померање главе, врата и горњег дела тела. Објаснили су и да младић није одмах посрнуо, је краће време потребно да дође до изливања крви из расцепљене артерије у мождано стабло. Такође, Завод наводи да се код Огњена види нагињање тела на леву страну што је карактеристично за особу која задаје ударац другом лицу.

Међутим, НКТЦ наводи да је након анализе снимака установио, да до контакта Алексе и Огњена није дошло. Они сматрају да је Алекса пао након што га је неко ударио неким предметом, највероватније флашом. Они такође на захтев ВЈТ раде допунско вештачење у којем наводе да Огњен није могла да дохвати врат особе у белој кошуљи, односно Алексе, да услед тога удара у празно, ван је баланса и нагиње се на леву страну. Да је дошло до контакта, како наводе, тело би остало усправно, док би се ударена особа затетурала.

Оно у чему се једино слажу ове еминентне установе, је да се на снимцима не види тренутак контакта руке или предмета са Алексиним телом јер такав фрејм не постоји. Како наводе, меморија у ВЦР снимачу је таква да не може да запамти тако велики број фрејмова, па су подешени да меморишу неколико сличица у секунди а да се не утиче на прегледност снимљеног материјала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу