СКРИВАЈУ СЕ ИЗА ДУПЛИХ ИДЕНТИТЕТА: Расписана међународна потерница за Бањалучанима осумњиченим за пљачку поште и убиство у Никшићу

О. МАТАВУЉ

17. 11. 2021. у 07:00

ДВОЈИЦА од тројице Бањалучана за којима је расписана међународна потерница због сумње да су учествовали у пљачки поште у Никшићу и убиству радника обезбеђења Љубише Мрдака имају дупле идентитете и сумња се да се крију у Србији, сазнају "Новости".

СКРИВАЈУ СЕ ИЗА ДУПЛИХ ИДЕНТИТЕТА: Расписана међународна потерница за Бањалучанима осумњиченим за пљачку поште и убиство у Никшићу

На паркингу иза поште чекали су транспорт новца / Фото В. Кадић

Добро упућени извор каже да је истрагом утврђено да двоструке идентитете имају Немања Миљковић (36), алијас Немања Каурин, затим Давид Бањац (27), алијас Давид Павловић, а трага се још и за Срђаном Свјетлановићем (29).

- Миљковић и Павловић су као држављани Републике Српске и БиХ раније добили држављанство Србије. Издати су им пасоши обе земље, а онда су у Србији променили презиме. Практично, имају валидне документе обе државе, али са различитим презименима. То је велики проблем, јер многим криминалцима то омогућава да несметано прелазе државне границе - каже извор близак истрази.

Осим њих, за крваву пљачку осумњичени су још Петар Золак (33) из Лакташа и Стојан Албијанић (27) из Билеће, који су притворени у Бањалуци. Затим Митар Кнежевић (40) из Никшића, који је означен као организатор пљачке, и Стефан Регојевић (33) из Бањалуке, који су притворени у Црној Гори.

Током крвавог разбојништва од 20. октобра украдено је 423.000 евра. Пљачкаши су на паркингу иза поште чекали транспорт новца у "нисан кашкаију". Били су наоружани са две аутоматске пушке, пиштољем и бибер спрејом. Прво су напали два радника обезбеђења "Секјурити и гард Монтенегро" које су попрскали бибер спрејом и ударали кундацима. Мрдак је колегама прискочио у помоћ и убијен је из близине хицем из пушке, калибра 7,62 милиметра. Након што су покупили новац, разбојници су побегли и у месту Гребице запалили "нисан" за који је утврђено да је 8. септембра украден у Шантићевој улици у Дервенти. Испоставило се да су на возилу биле неприпадајуће регистарске ознаке, на којима је раније возило снимљено надзорним камерама.

Разбојници су у месту Гребице запалили "нисан" којим су побегли из Никшића / Фото АТВ

Управо је "кашкаи" био кључни траг који ће довести до расветљавања целог случаја. На основу њега идентификован је први осумњичени и утврђено је на који начин и када је прешао границу БиХ и Црне Горе. Дошло се и до вишеструко осуђиваног разбојника Кнежевића, који је убрзо ухапшен. Велику помоћ у истрази је пружио МУП РС и откривени су идентитети осталих осумњичених.

Црногорска полиција изузела је надзоре са 250 камера, анализирала телекомуникације, испитала сведоке... Утврђено је да је група деловала организовано и снихронизовано од јуна месеца. Припремили су оружје, изнајмили више станова и у различитим фазама у планирању пљачке користили су најмање седам возила. Од "чистача" пута, до праћења, опсервације и бекства из Црне Горе.

БОГАТИ ДОСИЈЕИ ОСУМЊИЧЕНИХ

СВИ осумњичени важе за безбедносно интересантне особе. Срђан Свјетлановић доводио се у везу са црногорским клановима. Хапшен је због учешћа у пуцњавама у Бањалуци и Подгорици где је након "шенлучења" испред кафића ударио полицајца. На полицајце два пута је насртао и у Кнежеву. Митар Кнежевић је због разбојништава одлежао око 11 година затвора и три због кријумчарења дроге. Немања Миљковић, алијас Каурин, одлежао је четири и по године затвора због шест разбојништава у трговинама у Бањалуци, а довођен је у везу са више кривичних дела. Стефан Регојевић, син је власника златаре у Бањалуци. Привођен је због више дела, као и отмице и премлаћивања Ђ. О.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића