"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: Да ли Легија штрајкује глађу и зашто?

Е. Х.

04. 11. 2021. у 13:13

ОСУЂЕНИК Милорад Улемек Легија, који издржава казну за убиство премијера Зорана Ђинђића у затвору у Забели, користи много више привилегија него остали затвореници.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Да ли Легија штрајкује глађу и зашто?

Фото: Архива "Новости"

Управа за извршење заводских санкција Министарства правде, у чијој су ингеренцији српски казамати, истиче да је тачно да "осуђено лице Милорад Улемек одбија храну која се спрема у заводу", али према незваничним сазнањима "Новости", то не мора да значи да он штрајкује глађу, јер добија пакете од куће, снабдева се у кантини, а може и да наручује производе, које потом затворска управа набавља.

У Управи истичу да се Закон о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала у свим својим одредбама примењује на сва осуђена лица у Посебном одељењу, као и Правилник о кућном реду Посебног одељења. То се односи и на Улемека. Оно што ови прописи дозвољавају јесу проширена права осуђених лица која се посебно добро владају.

Ова законска могућност је, када је реч о човеку осуђеном за убиство српског премијера, искоришћена у свим важним сегментима. Иначе, све ове повољности осуђеницима одобрава управник КПЗ Пожаревац, уз сагласност суда.

Када је реч о Улемеку, истина је следећа. Осуђеници имају право на посете блиских сродника (супруге, деце, родитеља, браће, сестара, усвојеника, усвојитеља) и браниоца и других лица која нису блиски сродници. Легија ову могућност користи од почетка. Њему је, чак, дозвољено да се виђа чешће са члановима породице него остали затвореници.

Конкретно, законом и Правилником је предвиђено да осуђени има право на посете једном месечно, од сат времена. Легија већ неколико година има посете три до четири пута месечно, и то дупло дуже, значи по два сата и то без физичких препрека, односно реч је о непосредном контакту.

И када је реч о телефонирању Улемек је привилегован. Затвореници могу да телефонирају блиским сродницима највише два пута месечно од по 15 минута. Легији је већ неколико година дозвољено да телефонира четири пута.

У Управи истичу да нису тачни ни наводи да је он у самоизолацији и да нема контакте са другим осуђеницима:

- Улемеку је годинама уназад омогућено да борави дневно ван собе три пута. Два сата проводи напољу, два у теретани и два сата током друштвено-спортских активности, значи укупно шест часова је ван собе и то у друштву једног, два или три осуђена лица.

Иначе, сви затвореници су смештени у собама у складу са прописима који важе у многим затворским системима у Европи и свету. Сви они имају право и на даноноћну (24 сата) здравствену негу, било у затворској болници у Забели или Београду. Када се појави тежи здравствени проблем, осуђеници се шаљу на Војно-медицинску академију (ВМА) и у Клинички центар Србије. Осуђена лица у Посебном одељењу имају приоритет у дијагностици, прегледима и сваком другом медицинском збрињавању у наведеним установама у односу на друге пацијенте, што је посебно важно од избијања пандемије коронавируса.

 

ВИБЕР И СКАЈП

Од почетка пандемије коронавируса, од марта 2020. године, свим осуђеницима, па и Милораду Улемеку Легији, дозвољено је да телефонирају дупло више. Сада имају право на позив осам пута месечно, што је укупно два сата разговора са ближњима.

- На првом месту су добробит осуђеника и хумано извршење казне, јер смо схватили да је важна психосоцијална подршка од момента избијања епидемије - истичу у Управи. - То се односи на све осуђенике, који су због короне добили могућност да по први пут комуницирају са својим породицама путем "Скајпа" и "Вибера".

 

БОНУС ВИДЕО: СТРАШАН НАПАД НА ЗВЕЗДАРИ: Напао старца на улици - бездушно га оборио на земљу и опљачкао

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)