ПОРОДИЧНЕ ВЕЗЕ КРВЉУ НАТОПЉЕНЕ: Ликвидација породице Ђокић, за коју су осумњичени њихови сродници, једна у низу која је потресла Србију

Е. В. Н.

25. 10. 2021. у 09:00

ВЕЋ месец дана српску јавност потреса свирепо убиство трочлане породице Ђокић из Алексинца, због којег је прошле недеље полиција ухапсила њиховог блиског рођака Горана Џонића (59), због сумње да је крајем септембра ликвидирао Горана (57), његову супругу Гордану (56) и њихову ћерку Лидију (25).

ПОРОДИЧНЕ ВЕЗЕ КРВЉУ НАТОПЉЕНЕ: Ликвидација породице Ђокић, за коју су осумњичени њихови сродници, једна у низу која је потресла Србију

Фото: Принтскрин

Код овог бившег ватрогасца, који је, иначе, Горанов брат од тетке, према првим информацијама, приликом хапшења пронађено је више десетина хиљада евра, за које се сумња да су припадали убијеној породици Ђокић. Овај случај, који данима пуни новинске ступце и готово да не престаје да заузима централна места на ТВ екранима, последњи је у низу у којима су виновници и жртве, по правилу најближи сродници.

Како је потврдила нишка полиција, на имању које је Џонић користио, пронађени су, наводно, и неки предмети који су, према сумњама надлежних, коришћени у овом монструозном убиству - пиштољ и скутер. Џонићева породица тврди да ништа не зна о његовој евентуалној умешаности у убиство рођака. Ипак, полиција "чешља" и даље терен, испитује сведоке и све чланове породице и ради на даљем расветљавању овог злочина, попут ДНК и других анализа, балистике...

Тако су, у суботу, ухапшени и Џонићеви синови - Стефан и Милан, који се терете да су, заједно са оцем, умешани у кривично дело - "тешко убиство" стрица и његове породице за које је запрећена казна доживотног затвора. Сви су задржани у притвору до 30 дана, а најстарији Џонић, који се у суботу пред тужиоцем бранио ћутањем, претходно је у полицији, као своје саизвршиоце у монструозном убиству означио браћу Константина и Костадина М., у Моравцу познате и као "Јојке", који су такође ухапшени и за које је тужилаштво после саслушања такође затражило притвор.

Иначе, балистичким вештачењем чауре, пројектила и пиштоља пронађеног у Моравцу, утврђено је да су њиме ликвидирани Ђокићи, док ДНК трагови убијеног и убице, пронађени на новцу закопаном у дворишту Горана Џонића, указују да би овај бивши ватрогасац могао да буде одговоран за смрт троје људи.

Фото: Илустрација

За то време мештани села Моравац и комшије Џонића слажу се у једном - Горан Џонић је монструм кога треба доживотно оставити иза решетака:

- Издао је родбину, своју крв. Лидију је као бебу љуљао на коленима, а сада јој је у цвету младости одузео живот. Био је и нераздвојан пријатељ с њеним родитељима. Горанову децу знамо откако су се родили, златна деца. Јасно је какав је то човек, уместо да се жртвује за своју децу, он их гура на гиљотину. То објашњава и његову одлуку на монструозни злочин.

ЧИЊЕНИЦЕ

* 26. септембра пријављен нестанак породице Ђокић

* 2. октобра пронађена беживотна и спаљена њихова тела

* 21. октобра ухапшен Горан Џонић

* 22. октобра "пала" и браћа Костадин и Константин М. из Ниша, а због сумње да су такође учествовали у троструком убиству Ђокића

* 23. октобра у притвору до 30 дана, поред Џонића старијег задржани су и његови синови

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ПРЕСУДИЛИ ЖЕНАМА ПРЕД ДЕЦОМ

БЕОГРАД се за само неколико дана током јула 2017. године сусрео чак два пута са језивим породичним убиствима, која су се догодила у центрима за социјални рад. Милан Ловрић (47) почетком јула каменом је убио своју супругу Олгу (37) у новобеоградском Центру. Онда је отишао до станице Тошин бунар и бацио се под воз. Свирепо убиство догодило се наочиглед њихово троје малолетне деце.

Милан и Олга Ловрић

Иначе, Ловрић је претходно био притворен због насиља над најстаријим сином, а пре тога Олгица га је чак седам пута пријављивала Центру за насиље у породици, па му је због тога био дозвољен контакт са децом само у Центру и под строго контролисаним условима.

Још језивије убиство догодило се пред раковичким Центром за социјални рад, када је Марко Николић (43) убио бившу жену Мају Ђорђевић (38). Пре тога је, како се наводило у оптужници Вишег тужилаштва, на седишту свог аутомобила задавио њиховог сина Михаила (4). Када је стигао испред Центра, тело дечака бацио је у наручје мајке.

- Шокирану жену је онда почео да напада. Извадио је нож и убадао је по врату. Она је на месту преминула, а нападач је приликом бекства једном раднику Центра исекао два прста и део плећке, а другог посекао по образу - наводи се у оптужници.

Николић и Ђорђевићева су, иначе, били у спору око родитељског права, а њега је чекало и суђење због насиља у породици. Ово друго, за тешко убиство супруге и сина, није дочекао, јер се убио у притвору Централног затвора.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

УСРЕД СЕЛА УБИО БАКУ

САМО 15 дана после монструозног убиства Ђокића код Алексинца, у селу Годачица код Краљева догодио се такође свиреп злочин у породици. Вељко Недељковић (18), како се сумња, убио је своју бабу Верицу Недељковић (67).

Вељко Недељковић

Убиство се догодило у приземљу породичне куће, где је живела Верица, док је у другом делу стамбеног објекта обитавао Вељко са старијом сестром. Према првим резултатима из истраге, унук и баба су се посвађали, те је Вељко, како се сумња, изашао у двориште, узео секиру, вратио се у кућу и њоме ударио бабу више пута. Несрећна жена преминула је на лицу места, а унук је убрзо ухапшен.

Вељкова мајка, Данијела, тврди да је он добро дете, "прави анђео", али да никако није могао да се сложи са бабом и да су се стално свађали. Она сумња да је њен син злочин починио у налету беса и да ништа није претходно припремао.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ГЛУМИЦА

ТЕОДОРА Викторовић, глумица, осуђена је на 30 година затвора, пресудом Вишег суда у Београду због злочина у породици, који је починила 2015. Она је, како је утврђено после краће свађе, кухињском сатаром за месо убила мајку Љиљану (61), а затим и баку Иванку (90) у породичном стану у Милешевској улици.

Теодора Викторовић

Њих три живеле су са Теодориним мужем и двоје деце, а када се убиство догодило, са Теодором је била само беба. Супруг тада није био у кући, јер је одвео њиховог сина у вртић. Иако је глумица у тренутку када је починила убиство конзумирала лекове и алкохол, утврђено је да ипак није била неурачунљива.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

СЕКИРОМ ОЦУ РАЗБИО ГЛАВУ

ПОЛИЦИЈА у Лајковцу ухапсила је 18. октобра Боривоја Станковића (40) из Јабучја, због сумње да је, највероватније секиром, ударио у главу свог оца Богољуба (73), који је од повреда преминуо. Отац и син живели су у трошној кући у Јабучју и, наводно, често су се свађали.

Фото Shutterstock

Боривоје је умео, причају комшије, и раније да повређује Богољуба. Наводно, живели су само од социјалне помоћи, која се брзо трошила, па је Боривоје често позајмљивао новац. Онда би уследила свађа, те је тако, једном приликом, како кажу комшије, Боривоје жестоко пребио оца, а другом запалио кућу.

- Кад му дође "жута минута" насртао је на људе, упадао у дворишта, тврдио да му многи дугују новац и умео да буде веома насилан - кажу комшије. - Знамо да је, кад је стигла полиција након пријаве за убиство, Богољуб нађен мртав на кревету у соби, док је Боривоје мирно седео на веранди и јео шећер.

СИН ГА ОСТАВИО ДА ИЗДАХНЕ

ПОЧЕТКОМ септембра, Лесковчанин А. Б. (32), ухапшен је због сумње да је после краће свађе у дворишту породичне куће убио оца Ђ. Б. (68). Ова породична трагедија догодила се на периферији Лесковца, а према првим резулттаима из истраге, син је потегао секиру и оштрицом ударио оца у потиљак. Онда је, како се сумња, побегао из дворишта, а несрећни човек је према причи комшија, само кратко закукао, а онда се сручио на земљу, док се око њега разлила локва крви.

Комшије тврде да кобна свађа није била и прва између сина и оца, те да је човек више пута пријављивао полицији случајеве породичног насиља.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

УСМРТИО БРАТА, ПА ГА ЗАПАЛИО

СЛИЧАН случај догодио се крајем децембра 2019, када је Нишлија Владимир Динић (33) убио, а затим запалио свог брата од стрица Славољуба (51). Како је утврђено током истраге, браћа су се дуже време сукобљавала око имовине. Тако је једног тренутка Владимир намамио Славољуба да дође на договорено место ради наводне куповине возила.

Славољуб Динић

Међутим, опет су се посвађали, да би "прорадили" ножеви. Владимир је убо брата у леву страну врата и главу. Овај се није дао, па су се браћа потукла. Владимир је Славољуба затим каменом ударио више пута по глави, а од задобијених повреда овај је преминуо. Да би прикрио злочин, Владимир је полио бензином Славољуба и запалио га.

Иако се у првом тренутку теретио за тешко убиство, за које је запрећена најтежа затворска казна, дело је у међувремену преквалификовано у обично убиство, а Владимир га је признао, и на основу споразума са тужилаштвом осуђен је на 15 година затвора, што је максимум за ово дело.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ПЕВАЧИЦА

УБИСТВО које већ више од пет година интригира јавност је случај певачице Јелене Марјановић, за које је, за сада оптужен њен супруг Зоран.

Фото: З. Јовановић

Тужилаштво га терети да је 2. априла 2016. убио супругу на насипу у Борчи, док је у непосредној близини пре злочина била и њихова малолетна ћерка Јана. Зоран од почетка негира да је починио овај злочин, а пред судом је изјавио:

- Док год ходам земљом желим да помогнем да се пронађе убица моје супруге.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

СЕСТРА НА БРАТА

СЛУЧАЈЕВИ да сестра насрне и усмрти брата су најређи, када је реч о породичном насиљу у Србији. Ипак, било је и таквих.

Тако је Краљевчанка С. Л. (51) секиром усмртила брата, мајку и оца, са којима је живела у породичној кући. Разлог троструког убиства наводно су биле честе размирице С. Л. са најрођенијима. Памти се и случај из 2000. године, из Ниша, када је Д. А. (53) гајтаном за струју удавила рођеног брата Миодрага (51). На суду се бранила тврдњом да му је "прекратила муке", због болести.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)