ГОРАН ДАО НА ЗАЈАМ ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА, УБИЦА МЕЂУ ДУЖНИЦИМА: Процурели најновији подаци истраге монструозног злочина

Novosti online

20. 10. 2021. у 23:45

ДУЖНИЦИ су Горану Ђокићу (57), убијеном 27. септембра са супругом Горданом (56) и ћерком Лидијом (25) у селу Моравац, морали да врате пола милиона евра.

ГОРАН ДАО НА ЗАЈАМ ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА, УБИЦА МЕЂУ ДУЖНИЦИМА: Процурели најновији подаци истраге монструозног злочина

Фото: Фејсбук

Највећи дуг износио је 250.000 евра, а други на листи оних који су позајмљивали новац од Горана јесте човек поред чијег имена је уписан износ од 100.000 евра. Остали људи који су код њега долазили по позајмицу тражили су и добијали по 10.000-15.000 евра.

Укупна сума његових позајмица креће се између 480.000 и 500.000 евра. Некима је, како је до сада утврђено истрагом, Горан новац позајмљивао с каматом, која се кретала до 30 одсто. Другима је тражио да му врате само главницу.

- Досадашњим саслушањима мештана Моравца установљено је да су код Горана многи долазили с молбама за позајмицу. Никоме у селу се није представио као зеленаш, већ напротив, као добар комшија. Никога није одбио - објашњава извор близак истрази и додаје да су све то били мањи износи, на које није обрачунавао камату.

Због тога инспектори који истражују троструко убиство мотив злочина траже у већим износима позајмљеним људима ван Моравца. Неки подаци су нађени у Горановим забелешкама, а неки су добијени после саслушања више од 100 познаника, пријатеља и чланова породице Ђокић. Нико од њих није пао на полиграфу, што значи да је врло вероватно да су говорили истину.

Фото: Ј. Ћ.

Мењачница Горана Ђокића

- Испливало је неколико имена мањих предузетника из Алексинца. Сада се проверава у каквим су пословним релацијама били с Гораном. Утврђује се да ли је реч о класичним мењачким пословима с обзиром на то да је Горан водио једну од највећих мењачница у том граду или позајмицама. Он је давао и зеленашке позајмице, које су иначе опасне за дужника јер се с кашњењем дуг поново обрачунава и страховито брзо расте - објашњава саговорник.

Истражитељима посао отежава чињеница да Горан с фамилијом није разговарао о пословима. Мењачницу је водио сам, а ћерки Лидији није дозвољавао да му помаже иако је то желела. Добри познаваоци прилика у Алексинцу су подељени. С једне стране су они који тврде да је био изузетно поштен, да је поштовао закон. Има, међутим, и оних који наводе да је иза кулиса мењачнице водио зеленашки бизнис, с највећим каматама у граду.

ПИТАЊА И ДАЉЕ БЕЗ ОДГОВОРА

Горан је 27. септембра између поноћи и три часа у шибљаку код Моравца убијен хицем у главу, а Гордана и Лидија са по два хица, у срце и главу. Пуцано је из два пиштоља, калибра 7,65 и девет милиметара. Нема засад одговора зашто су Горанова супруга и ћерка погођене са по два метка, а Горан једним. Не зна се, такође, зашто су Гораново тело убице последње убациле у рупу у којој су запалили сва три тела. Криминолози тумаче да то не мора да значи да је последњи убијен.

Чланови породице су навели да је Горан продао кућу и да је од тог новца хтео ћерки да купи стан. Тај новац је, кажу, нестао. Међутим, кућу је продао пре две године и невероватно је да је тај новац све то време носио са собом. А поготово је невероватно да га је чувао у аутомобилу, као што тврде у породици.

Зато је сценарио троструког убиства у Моравцу, кажу они, врло једноставан: дужник није могао или хтео да врати новац, ангажовао је екипу професионалних убица, које је платио много мање од износа дуга Горану, а они су га пратили, сачекали и убили. Гордана и Лидија су колатерална штета. Биле су на погрешном месту у погрешно време.

Не искључујући ниједну могућу варијанту овог монструозног злочина, инспектори из Ниша, Алексинца и одељења за крвне деликте београдске полиције прате и остале трагове.

- Када бисмо правили ранг листу могућих мотива, у овом часу бисмо 70 одсто вероватноће дали зеленашком или обичном дугу, 20 одсто класичној пљачки, а 10 одсто обрачуну личног карактера - објашњава саговорник.

Фото: Ј. Ћ.

План злочина нацртан у затвору

Најважније питање је ко је типовао Ђокиће, односно ко је убице провео кроз њиве и шибљаке до удаљеног места убиства и пустаре у атару села Грејач, где је спаљен Горанов аутомобил. Последња информација коју истражује полиција јесте да су подаци о Ђокићима и терену погодном за злочин потекли од човека из тог краја осуђеном за убиство. Он казну, као што смо писали, од 2011. служи у Нишу и полиција сада саслушава његове цимере који су у међувремену изашли на слободу.

 

За мештане најповољнији курс

Нове податке из истраге потврдили су и мештани Моравца који су истакли да по селу већ данима круже приче да је, осим износа од 100.000 евра, Горан на камату позајмљивао и много веће износе новца.

- Чуо сам да се помињу суме од по 250.000 евра, па навише и да се не ради само о једном каматашком дугу - објаснио је један од становника села Моравац.

Његова комшиница је такође чула за тај износ, али је додала да је према њој Горан увек био срдачан, те да јој је више пута позајмљивао новац и то без камате.

- Кад год бих дошла у мењачницу новац ми је мењао по најповољнијем курсу, а чула сам да се тако понашао и према другима. Иако нисмо били у сродству, а ни кућни пријатељи, два, три пута сам га замолила да ми позајми паре и никад није правио проблем. Дао би ми их на зајам и никад није тражио камату - навела је она.

Фото: Ј.Ћосин/Фејсбук/илустрација

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ЦЕО АЛЕКСИНАЦ ЗАВИЈЕН У ЦРНО: Комшија убијене породице Ђокић

(Република)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)