ГАВРИНЕ УБИЦЕ ЈОШ НЕПОЗНАТЕ: На данашњи дан пре 20 година усмрћен бивши радник ДБ-а Момир Гавриловић, пуцано из "шкорпиона" са пригушивачем

Н. Б. - Ј. Д. Љ.

03. 08. 2021. у 09:37

НА данашњи дан навршава се тачно 20 година од убиства Момира Гавриловића Гавре, бившег радника Државне безбедности. Његова ликвидација, нажалост, до данас није решена.

ГАВРИНЕ УБИЦЕ ЈОШ НЕПОЗНАТЕ: На данашњи дан пре 20 година усмрћен бивши радник ДБ-а Момир Гавриловић, пуцано из шкорпиона са пригушивачем

Место на којем је убијен Гавриловић

Гавриловић је убијен 3. августа 2001. око 22 часа, на паркингу зграде у Улици Џона Кенедија, у Новом Београду, када се враћао са састанка са саветницима тадашњег председника СРЈ, Војислава Коштунице. У њега су, сумња се, две особе из аутоматског пиштоља "шкорпион", са пригушивачем, испалиле више хитаца. Нападачи су потом сели у сиви "мерцедес", београдских таблица, са почетним бројем 444 и побегли у непознатом правцу. Полиција је блокирала цео крај, урађен је увиђај, а тек два дана касније је саопштено ко је убијен.

Тада се сазнало и да је тог дана Гавриловић био у згради СИВ, на састанку у кабинету Коштунице, где се састао и са Радетом Булатовићем, тадашњим саветником за националну безбедност, Градимиром Налићем, ондашњим саветником за људска права и Љиљаном Недељковић, шефицом председниковог кабинета.

Четири дана након сурове ликвидације Гавриловића сазвана је конференција за медије на којој се, осим високих функционера полиције, појавио и Горан Петровић, тадашњи начелник РДБ, који је 12 година радио са Гавриловићем. Причало се о новим детаљима истраге, али се до ликвидатора није дошло.

Убиство бившег радника ДБ жестоко је одјекнуло у јавности, а онда је лансиран и велики број могућих мотива и нагађања. Коштуничина странка тврдила је да су га убиле непознате снаге, јер је наводно предао документа која оптужују тадашњу владу и Демократску странку за бројне афере и корупцију. Као други мотив спомињало се деловање појединих криминалних кланова, јер је наводно Гавриловић колегама из полиције саопштио нека своја нова сазнања о убиству Славка Ђурувије и наводној сарадњи људи из кабинета Зорана Ђинђића са "сурчинско-земунским кланом".

Више од годину дана после убиства, Коштуници је, наводно стигло писмо у којем се тврдило да је Гавриловића убио Драган Н., али је тужилаштво одбацило ту пријаву. Све се испоставило као још једна неистина и медијска манипулација.

ДОСИЈЕ

Једина истина била је да је после НАТО бомбардовања, 1999. Гавриловић напустио ДБ и започео неке приватне послове. Иза себе није оставио никакве трагове и белешке, нити је икада прецизно саопштено шта је била сврха његове посете кабинету председника државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)