СВАКО ИМАО СВОЈУ УЛОГУ У ЗЛОДЕЛИМА: Потврђена формална исправност оптужнице против 31 члана криминалне групе Вељка Беливука

Е. Х.

02. 08. 2021. у 22:00

ПОСЕБНО одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду контролисало је формалну исправност оптужнице против Вељка Беливука, Марка Миљковића и још 29 припадника ове криминалне групе и утврдило да је оптужница прописно састављена.

СВАКО ИМАО СВОЈУ УЛОГУ У ЗЛОДЕЛИМА: Потврђена формална исправност оптужнице против 31 члана криминалне групе Вељка Беливука

Марко Миљковић Маре и машина за млевење

Она ће бити прослеђена свим оптуженима, њиховим браниоцима, као и оштећенима и њиховим правним заступницима.

Окривљени и браниоци имају право да поднесу одговор на оптужницу у року од осам дана од дана достављања. Иначе, сви оптужени се терете за удруживање ради вршења кривичних дела, а свима појединачно је тужилац "набројао" за шта их основано окривљује. За најтежа дела, пет тешких убистава које су починили у саизвршилаштву, оптужени су Вељко Беливук, Милош Будимир, Срђан Лалић, Небојша Јанковић и Влада Драганић, док су за једно мање окривљени Марко Миљковић, Марко Будимир, Немања Ђурић, Дејан Тешић и Бојан Хрватин.

Тужилац за организовани криминал Милан Ненадић са двојицом заменика Сашом Иванићем и Зораном Бабићем, наводи да су Горан Величковић Гокси, Здравко Радојевић, Милан Љепоја, Лазар Вукићевић и Александар Глигоријевић убијени из безобзирне освете. Сви ови злочини, према наводима из оптужнице, почињени су у саизвршилаштву, а свако од окривљених имао је унапред припремљену улогу у овим злоделима.

Сва ова убиства, према наводима из овог тужилачког списа, почињена су у викендици у Ритопеку, Ливадска улица број 3. Жртве су мучене и масакриране, а за њихово убиство коришћене су секире и ножеви. После злочина тела су сечена, а трагови су уништавани у индустријској машини за млевење меса и костију. Готово сваки од ових поступака осумњичени су фотографисали мобилним телефонима и садржај размењивлаи посредством заштићене апликације "Скај".

Монструозне фотографије слали су својим вођама, како се сумња, реч је о челницима "кавачког клана", пре свега Радоју Звицеру, а потом и супарничким екипама уз претњу да ће тако сви они завршити.

Иначе, протекли петак је дежурно кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду - Посебно одељење за организовани криминал, донело решење о продужењу притвора до 30 дана за Вељка Беливука, Марка Миљковића и још 25 оптужених. Притвор им је продужен због постојања околности које указују на опасност од бекства, због постојања особитих околности које указују да ће ометати поступак утицањем на сведоке, због постојања особитих околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело и јер је за кривична дела која им се стављају на терет прописана казна затвора преко десет година.

У сапштењу се додаје да су начин извршења и тежина последица кривичног дела довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка. Њих 27 се терете да су починили више кривичних дела тешко убиство, удруживање ради вршења кривичних дела, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, кривично дело отмица, силовање.

Са слободе ће се од оптужби бранити окривљени Бојан Хрватин (наводно сарађује са истражним органима), Војислав Ђорђевић (19), као и Владимир Димитријевић, за које притвор није ни тражен. Друга двојица су признала дела, а раније нису осуђивана. На списку оптужених није Вук Вучинић, који је био ухапшен у првом налету. Током истраге утврђено је да није повезан са кривичним делима која се стављају на терет овој групи.

Новости

ВУЛИН: ОД МУЧИТЕЉА ПРАВЕ ХЕРОЈЕ

МИНИСТАР унутрашњих послова Србије Александар Вулини зјавио је у понедељак да је, када су га, како је навео, убице у чијем је хапшењу учествовао засуле глупостима, подлостима и лажима, све што је на платном списку Ђиласовог" Мултикома", вриштао од узбуђења и захтева да буде саслушан и стрељан, па макар само за ту прилику вратили смртну казну. Како је саопштио МУП, Вулин је навео да се сада, када је председник Александар Вучић објавио да и он и Вулин траже да их тужилаштво саслуша и провери на полиграфу, опет вришти од беса, али и разочарања што немају од чега да се крију.

- Ако је неко и за час помислио да је Ђиласу и компанији стало до истине, сада се уверио да њима истина ништа не значи и да су спремни да од месара и мучитеља праве хероје, само ако мисле да ће повредити Вучића, његову породицу или мене - рекао је министар.

Како наводи МУП, Вулин је тиме одговорио "Ђиласовим медијима и запосленима на нове лажи и увреде поводом најаве да ће он и председник Вучић поднети пријаву против себе самих како би се раскринкале лажи убица и криминалаца и оних који их подржавају".

ВУЧЕВИЋ ПОДНОСИ ПРИЈАВУ ПРОТИВ ВУЧИЋА

ПОВОДОМ тврдњи мафијашког клана Вељка Беливука и појединих политичара и медија у земљи и иностранству, потпредседник Главног одбора СНС Милош Вучевић поднеће у уторак републичком јавном тужилаштву кривичну пријаву против председника Александра Вучића - саопштено је у понедељак из СНС.

Како је наведено, кривичну пријаву поднеће како би грађани и у судском поступку видели све доказе, ко говори неистину, зашто то чини, све "пипке" те мафијашке хоботнице, спрегу тог криминалног клана са разним политичким и другим центрима моћи. Истиче се да ће након тога целокупној јавности бити недвосмислено јасно зашто им је свима све време заједничка мета председник Вучић. Иначе, ово није први пут да Вучевић подноси кривичну пријаву против Вучића. То је учинио и у децембру 2019. када је поднео пријаву и против председниковог брата Андреја Вучића. Разлог за то су били наводи о умешаности браће Вучић у случај "Јовањица", нелегалну производњу марихуане на имању Предрага Колувије, који се због тога налази у притвору и против којег је подигнута оптужница. Вучевићева пријава је одбачена крајем јануара 2020. године. Тада је Тужилаштво за организовали криминал саопштило да не постоје основане сумње да су Александар и Андреј Вучић били у било каквом контакту или комуникацији са осумњиченим Предрагом Колувијом, нити да су помагањем или на други начин учествовали у извршењу кривичног дела које се стављају на терет Колувији.

СУД У ПОДГОРИЦИ О ОПТУЖНИЦИ ПРОТИВ "ШКАЉАРАЦА"

ОДЛОЖЕНО ЗБОГ ШТРАЈКА АДВОКАТА

КОНТРОЛА оптужнице против "шкаљараца" због покушаја убиства Београђана Вељка Беливука и Марка Миљковића, које важе за особе блиске "кавачком клану", због штрајка адвоката одложена је за 1. септембар.

Специјално државно тужилаштво, како су "Новости" раније обавиле, почетком јула подигло је и доставило Вишем суду оптужницу против Јанка Вукадиновића, Радована Станишића, Милете Јовановића, Алмире Мујахоџић, Момчила Милића и Душана Ивановића.

Детаљи оптужнице за сада нису познати, али према ранијим изјавама специјалних тужилаца, криминалну групу која је планирала убиство Беливука и Миљковића крајем 2019. је организовао Вукадиновић са још једном и даље непознатом особом. (С. Ђ.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)