УБИСТВО БЕЛОГ ЈОШ МИСТЕРИЈА: Навршавају се три деценије од ликвидације Бранислава Матића, оснивача Српске гарде

Ј. Д. ЉУТИЋ - Н. БИЈЕЛИЋ

02. 08. 2021. у 11:00

ОВЕ недеље навршава се тачно 30 година од ликвидације контроверзног бизнисмена Бранислава Матића Белог (39), који је заједно са Ђорђем Божовићем Гишком био оснивач Српске гарде.

УБИСТВО БЕЛОГ ЈОШ МИСТЕРИЈА: Навршавају се три деценије од ликвидације Бранислава Матића, оснивача Српске гарде

Архива

Бели је убијен 4. августа 1991. испред своје куће на Вождовцу у Београду, одмах по повратку из Тополе, где је био на оснивачком скупу опозиције и Српске гарде. Његова ликвидација упамћена је не само као прво "јавно смакнуће", већ и зато што је за то време била изузетно добро планирана.

Наиме, на Белог је непознати нападач, или више њих, око 21.20, у Улици Милана Распоповића 3, где је живео са породицом, из "узија", док је излазио из аутомобила, рафално испалио више хитаца. Пре пуцњаве, из његовог возила изашли су његова супруга, комшиница са двоје деце и Гишкина девојка. Срећом, нико од њих није страдао. Бели је приметио нападаче и пре него што су га они упуцали само је кратко довикнуо супрузи и осталима: "Лезите".

Нападачи су били у белом комбију, београдских регистарских таблица, БГ 920-039, а након што су запуцали ушли су у "мерцедес" без регистарских таблица и побегли. На лице места убрзо је стигло више возила и више десетина полицајаца, који су обавили увиђај. Том приликом нађено је 27 чаура. Никада, међутим, није тачно утврђено да ли је Белог убио један човек или више њих, нити је идентитет убице икада разоткривен.

У јавности се одмах почело са спекулацијама зашто је Бели убијен. Да ли због неких нерашчишћених рачуна из своје криминалне прошлости или због нечега другог. Помињао се и "политички злочин", с обзиром на то да је последње године живота посветио и СПО.

Рођен 1952. године у Београду, са Гишком се упознао 1964. и од тада су били нераздвојни пријатељи. Напустио је тадашњу Југославију и отишао у Западну Европу, али се у родни град вратио 1981.

БИЗНИС СА АУТО-ОТПАДИМА

ГОВОРИЛО се у то време да је Бели власник највећег ауто-отпада у Амстердаму, као и да се обогатио на препродаји бонова за бензин у СФРЈ по вишеструко већој цени. Говорило се и да поседује око 70 ауто-отпада у Србији, који су заправо служили, наводно, за продају крадених аутомобила, који су стигли из Европе. Али, ниједна од ових тврдњи никада није и званично доказана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)