МИНИМАЛНЕ КАЗНЕ ЗА ТРГОВИНУ ЉУДИМА: "Астрина" анализа поводом Међународног дана борбе против експлоатације

С. Ј. М.

30. 07. 2021. у 08:00

КАЗНЕ за кривична дела трговина људима последњих година се углавном изричу у висини законског минимума.

МИНИМАЛНЕ  КАЗНЕ ЗА  ТРГОВИНУ  ЉУДИМА: Астрина анализа поводом Међународног дана борбе против експлоатације

Фото АП

Тако је највећи број казни, које су од 2018. године изрекли судови, у распону од три до пет година затвора, иако је Законом за трговину људима запрећена казна од три до 12 година затвора. Поједини починиоци добијали су чак и казну испод законског минимума, што значи мању од три године затвора. Према подацима, чак две трећине изречених казни за ово недело су мање од пет година затвора.

Ово показује анализа судске праксе, коју је урадила невладина организација за борбу против трговине људима "Астра", а сад је објавила поводом 30. јула, Међународног дана борбе против трговине људима.

Током протекле три године уочава се и пораст удела сексуалне експлоатације у кривичним поступцима везаним за трговину људима. Тако је, према пресудама у 2018. години, 60 одсто било трговине људима ради сексуалне експлоатације, 2019. 82 одсто, а 2020. чак 100 одсто.

Такође се уочава и стални пораст броја пресуда донетих прихватањем споразума о признању кривице, којима оптужени по правилу добијају ниске казне. Пре три године споразума о признању кривице је било 40 одсто, пре две 50 одсто, а лане 59 одсто.

Фото В. Н.

Захваљујући споразуму, чак 46 одсто оптужених је добило условну казну, 31 одсто казну затвора, а 23 одсто кућни затвор. Од укупно 22 пресуде, које је анализирала "Астра", 13 је донето прихватањем споразума о кривици. Од тога девет се односи на кривично дело посредовање у проституцији, а четири на трговину људима.

- Рочишта на којима се склапају споразуми се одржавају без присуства јавности, али и жртава тих кривичних дела - каже нам Христина Пискулидис, из "Астре". - Тиме се чини да жртве постају невидљиве, јер им је ускраћено право учешћа у поступку и не могу ни на који начин да утичу на ток и садржину споразума, чиме се доводи у питање остваривање њихових права.

Из "Астре" указују да је последњих година у српском правосуђу све актуелнија преквалификација кривичног дела трговине људима у случајевима сексуалне експолатације у лакше кривично дело посредовање у проституцији јер је лакше доказиво, него трговина људима.

ПОДВОДЕ И СВОЈУ ДЕЦУ

У СУДСКИМ поступцима везаним за трговину људима све оштећене особе су женског пола, а 60 одсто њих су малолетнице. Из "Астре" указују да судови приликом одмеравања казни као олакшавајуће околности најчешће цене личне и породичне прилике окривљених, ранију неосуђиваност или признање кривице. Тако је у једном случају суд ценио да је окривљена мајка шесторо малолетне деце, иако је жртва трговине људима била њена ћерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)