СРБИН РОБОВАО 28 ГОДИНА ХРВАТУ: Ћерка несрећног Младен - Тукао га је да је готово ослепео, а комшије се правиле да не виде

Новости онлајн

08. 07. 2021. у 17:12

МУШКАРАЦ (65) са копривничко-крижевачког подручја ухапшен је под сумњом да је на свом пољопривредном имању у Ердовецу, скоро 30 година у ропству држао 66-годишњег Младена Г. Злостављао га је и терао да у немогућим условима ради на његовом имању без накнаде

СРБИН РОБОВАО 28 ГОДИНА ХРВАТУ: Ћерка несрећног Младен - Тукао га је да је готово ослепео, а комшије се правиле да не виде

Фото АП

Иако звучи невероватно да неко у 21. веку може бити роб, истина је потпуно другачија. Могуће је и то усред Европске уније, усред Хрватске, земље која на сва уста прича о људским правима, а допушта да се дешавају овакве језиве ствари. Какви су то људи који су знали шта се дешава, а остали неми на судбину овог човека?!

За Информер је причала Младенова ћерка Јулијана, обратила нам се желећи правду за свог оца. Свесна да му године малтретирања и злостављања нико не може вратити, али како каже "бар нек свет чује истину".

СРБИН 28 ГОДИНА РОБОВАО КОД ХРВАТА

Младен звани Лала пореклом је из Мола из Војводине, он и Јулијанина мајка развели су се још 80-их година. Младен је некада радио у крижевачкој трговачкој фирми Борац, али почетком 90-их остаје без посла и примања. Након што је завршио на улици, 1993. године велики газда Валент А, власник пилане и пољопривредног имања у Ердовецу, нуди му помоћ. Обећао му је посао, стан, храну и накнаду, да Лала заузврат ради на његовом имању.

Фото википедиа CC BY-SA 3.0 Ex13

Крижевци

Немајући другог избора, у вихору рата, Младен почиње да ради на пољопривредном имању код озлоглаженог робовласника. Тада није ни слутио да ће му се цео живот претворити у пакао.

Младен је код свог робовласника обављао најтеже физичке послове, а заузврат осим батина није добијао ништа! Спавао је у шупи са само једним креветом, био више гладан него сит. Комшије кажу да је робовласник несрећног Младена често одводио у своје винограде, где би га испребијао далеко од сведока, а да би се човек враћао крвав и у модрицама.

НИКОМЕ СЕ НИЈЕ ЖАЛИО НА СУДБИНУ, ДОК ОД БАТИНА НИЈЕ УМАЛО ОСЛЕПЕО

Разведен од жене, далеко од ћерке, Младен ни с ким није делио своју трагичну судбину, сам је мучио своју муку. И ко зна да ли би се истина икада сазнала, да Младен последњи пут није толико претучен да је завршио на Хитној.

Архива

- Мучитељ је годинама малтретирао и тукао мог оца, иако је код њега на имању обављао најтеже физичке послове и то без икакве накнаде. До те мере му је утерао страх у кости да он није смео било коме да се пожали, вероватно је био у страху за голи живот, ако се та патња може назвати животом - каже Младенова ћерка за Информер, видно потресена.

- Мој отац је последњи пут толико претучен, да су му оба ока била затворена, а на ногама није могао да стоји. Нико не зна како је у таквом стању доспео пред врата моје мајке, његове бивше жене и моје сестре. Иако су разведени вероватно је знао да ће му помоћи. Мајка и сестра су првобитно занемеле од шока, а онда су га аутомобилом одвезле у Хитну у Крижевцима, а затим су видевши његово стање алармирали полицију, тада је клупко почело да се одмотава - каже за Информер Јулијана.

Младенова ћерка, потресена свим што се дешавало њеном оцу, како каже не зна је ли страшније што се он није жалио или што нико од мештана није реаговао.

- Разумем да је страх био огроман, колико је тај човек моћан најбоље говори чињеница, да поједини локални медији пишу како је мог оца ударио бик ногом, што нема везе с истином, сви знају да је био злостављан. Тај злотвор га је третирао као пса, држао га је затвореног у шупи с креветом, неретко је био и гладан и жедан - додаје Јулијана.

КОМШИЈЕ ЗНАЛЕ ШТА СЕ ДЕШАВА

Комшије кажу да је свима у насељу крај Крижеваца био познат однос између власника куће (65) и његовог радника, или како су га неки поспрдно звали, слуге. Али познавајући утицај и преку нарав робовласника, нико није имао храбрости ништа о томе јавно да говори.

- Живео је веома тешко, често смо га виђали крвавог и у модрицама, пролазио би на трактору са својим власником. За послодавца робовласника који има фирму и бави се израдом огрева, нико нема речи хвале, истичу како је веома преке нарави. Посебно када је под утицајем алкохола, сви би му се склањали с пута јер знају да је агресиван - кажу Младенове комшије.

- Била киша, снег или сунце, он је увек нешто радио. Знали смо проговорити по неку реч, али никад није желео да говори о свом животу и односу с породицом која га је израбљивала. Није ни морао јер смо углавном сви знали како се укућани према њему понашају – као да је стока а не човек - закључује један од комшија.

Иако је већина хрватских медија пренела вест о робовласнику који је злостављао Младена, локални медији пишу како је Лалу ударио бик. То најбоље говори колико је Валентин А. утицајан у селу, каду су спремни да за њега и лажу.

ПОДНЕТА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ РОБОВЛАСНИКА

Након довршеног криминалистичког истраживања против 65-годишњака је поднета кривична пријава надлежном државном тужилаштву и он је у притвору, саопштила је копривничко-крижевачка полиција, пренела је Хина.

Осумњиченог за трговину људима терете да је од 1993. до јуна 2021. искориштавао тешке породичне и животне прилике своје жртве коју је, без икакве новчане накнаде, свакодневно присиљавао на физички рад, без обезбеђених хигијенских услова и одговарајућег смештаја.

За казнено дело трговина људима, Валентин А. може да добије до десет година затвора. Истражни судија му је одредио месец дана притвора.

- Да је правде, не би више видео ни сунца, ни месеца - закључује Младенова ћерка.

(Извор: Информер,рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)