ОДМОТАВА СЕ КЛУПКО УЖАСА У ПЕТНИЦИ: У полицији прва изјава једне од жртава сексуалног узнемиравања у истраживачкој станици

Б. ПУЗОВИЋ - М. МАРКОВИЋ

01. 07. 2021. у 22:00

САМО дан после позива надлежног тужилаштва да се жртве злостављања у Петници јаве и сведоче, прву изјаву полицији је, у четвртак, дала једна од пет девојака чије су анонимне исповести које су освануле на новинским ступцима узнемириле и потресле Србију.

ОДМОТАВА СЕ КЛУПКО УЖАСА У ПЕТНИЦИ: У полицији прва изјава једне од жртава сексуалног узнемиравања у истраживачкој станици

Истраживачка станица Петница крај Ваљева / Фото Д. Миловановић

Реч је о особи која је у Петници боравила пре 2013. године, односно, пре доношења Маријиног закона, по коме сексуални деликти учињени према малолетним особама и деци не застаревају.

Детаљи изјаве ове девојке нису, нити ће бити познати све док она сама не буде спремна да све своје незарасле ожиљке покаже јавности. У интересу истраге и она и њена прича, испричана у полицији, биће заштићене. Тужилаштво, у том циљу, опоменуло је медије на непрецизност и нагласило да је "предмет Петница у предистражном поступку", што значи да се и даље прикупљају докази потребни за покретање истраге.

- Без сведочења оштећених и материјалних доказа отежано је даље поступање у овом предмету у смислу неопходности идентификације оштећених и добијања изјава од њих о ономе што су доживеле, како би се могло правилно оценити постојање кривичног дела, његова правна квалификација и извршилац - нагласило је надлежно Основно ваљевско тужилаштво, које је поновило позив жртвама злостављаним и после 2013. да се јаве тужилаштву или полицији и сведоче.

До сада је познато да је пет девојака проказало наставника у Петници Бранислава Савића за злостављање, током семинара које су похађале. После јавног обелодањивања њихових исповести, тужилаштво је по службеној дужности наложило предистражне радње. Претресен је стан у коме је боравио Савић и тамо је пронађен већи број фотографија обнажених девојчица. Истражује се идентитет фотографисаних, као и то да ли су фотографије снимљене у Петници или на неком другом месту, и у ком су периоду настале.

И док надлежни у Ваљеву, под будним оком јавности чине све да одмотају клупко ужаса, у дану у коме је полицији дата и прва изјава злостављане, у Београду је заседао и Савет Истраживачке станице Петница. У САНУ је чланове окупио председник Савета, академик Зоран Кнежевић. Од њих осамнаесторо, окупило се једанаесторо. И пре почетка рада определили су се да "простом већином" гласају о, за јавност, затварању седнице. Троје је било против, остали су гласали да се новинари удаље.

- Даћемо им папир, после - допирала је порука из сале до галерије, где су новинари чекали одлуку.

- Не мора данас, може сутра, прекосутра, у недељу - сагласила се већина у Савету.

ТРАЖЕ МАЛОЛЕТНИЦЕ НА СЛИКАМА

ДО сада је утврђено да су неке фотографије нагих полазница, које су нађене током претреса стана Бранислава Савића, настале још током девете деценије прошлог века, сазнају "Новости". Има и фотографија које нису снимљене у Савићевој канцеларији у Петници, нити у оквиру саме установе. Вештачење фотографија, рачунара и других техничких уређаја је у току. Веома је битно да се идентификују жртве, односно девојке које се налазе на фотографијама. У случају да дело није застарело, свакако ће уследити кривична пријава, односно биће покренут поступак. На фотографијама има и девојака за које постоје основане претпоставке да су у том тренутку биле малолетне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)