ТУЖИЛАШТВО ЧЕКА ДА СЕ ЈАВЕ ЖРТВЕ: Оставке у Петници, Бранислав Савић Саван није званично осумњичен

М. МАРКОВИЋ - Б. ПУЗОВИЋ

30. 06. 2021. у 22:00

ХОЋЕ ли због незапамћене афере која данима потреса Истраживачку станицу Петница бити покренут кривични поступак, по свему судећи зависи од жртава сексуалног узнемиравања за које је означен Бранислав Савић Саван (65), некадашњи запослени у овој научној установи надомак Ваљева.

ТУЖИЛАШТВО ЧЕКА ДА СЕ ЈАВЕ ЖРТВЕ: Оставке у Петници, Бранислав Савић Саван није званично осумњичен

Фото Д. Миловнаовић

Савић је саслушан у својству грађанина, у његовом стану полиција је пронашла стотинак фотографија ученица, међу којима има и оних експлицитних, а надлежно тужилаштво позвало је све полазнице петничких семинара које су биле његове жртве да се јаве.

Због афере, пала је и прва оставка. Директор Никола Божић повукао се са позиције првог човека ове установе, после месец дана проведених на њој, и Управни одбор му је "у томе пружио подршку". У саопштењу које је потписала председница др Тања Аднађевић наглашено је да УО пружа безрезервну подршку жртвама и њиховим породицама, да осуђује сваки облик насиља, али признаје и да Петница није у потребној мери развила механизме превенције, препознавања и узбуњивања, у циљу заштите од насиља. Наведено је и да ће до избора новог директора овом установом управљати УО.

Скандал у који је умешан један од оснивача Петнице, Бранислав Савић Саван, уредник "Петничких свески", кога је неколико полазница оптужило да их је приморавао да их наге фотографише, из темеља је, по свему судећи, уздрмао ову установу која је основана 1982. на иницијативу групе младих истраживача. Научни семинари су отказани. Руководиоци девет научних семинара затражили су неопозиве оставке актуелне управе, јер ништа није предузела упркос упозорењима да Савић сексуално узнемирава полазнице на консултацијама око прилога за "Петничке свеске". Дугогодишњи, сада бивши директор Вигор Мајић, у медијима је изјављивао да се није снашао на најбољи начин, а да је поступак Савића према полазницама - раван злочину.

После покајничког саопштења и пробуђене свести чланова Управног одбора који су пружили подршку Божићу да се "повуче са положаја", логично је питање шта су они све ове године радили од када су изабрани с поверењем да контролишу законитост рада ове установе. Да ли је могуће да ништа нису знали о ономе што сви јесу, па је сваким даном дно петничког ужаса бивало све дубље. Досеже и до ђачких, студентских и руководилачких дана сада скрушеног директора у оставци, који је у мандату свог претходника Мајића био програмски директор. Књижи, дакле, године и године у Петници.

Исход те самокритике и јавног преузимања одговорности сасвим је очекиван када се има на уму да је из заседања најодговорнијег тела Петнице била искључена јавност. И, то, на један члановима одбора сасвим недостојан начин. У заседање иза добро затворених врата уверили су се и репортери "Новости". Најпре нам је било потребно време и "везе" да одгонетнемо место седнице. Па, када смо и пре најављеног времена (17.50, у уторак) стигли у Центар за промоцију науке у улици Краља Петра у Београду, у ком је запослена председница УО Петнице др Тања Аднађевић, она нас је удаљила из просторија.

- Не, нема никаквог састанка, ми смо се мало дуже задржали, мада је радно време, као што видите, до 17 часова - казала је, не трепнувши, док је било очигледно да је материјал већ на столу, а пристигао је и директор Божић.

- Дозволите нам да поразговарамо са Божићем, сачекаћемо...

- Сачекајте напољу - испратила нас је Аднађевићева и закључала улаз.

Убрзо је пристигао и млади Зоран Рилак, члан. Тактика да заметне траг и није му пошла за руком. Одиграо је, најпре партију флипера испред улаза. И, док још куглу није ни успео да убаци у рупу - врата Центра за науку су се отворила.

- 'Ајде, упадај! - стигао је Рилаку позив председнице Аднађевић. И врата је поново затворила.

Потом је стигао Андреј Старчевић.

- Зашто је новинарима забрањено праћење седнице?

- Не знам, заиста не знам...

- Значи, Одбор заседа?

- Да, да.

Срђан Јанев и Нина Јевтић, представници Петнице, каснили су десетак минута.

- Идете на седницу Одбора?

- Нема седнице - стигао је усаглашен одговор. Више у маске и недра, него оном ко је питао. Слободана Перовића, касније, није ни требало било шта да питамо. Чекали смо пред вратима. Од 17.50 до 21.00.

Повремено су, иза, лелујале сенке. Повремено су нам се, кроз стакла, сударали погледи...

Чланови УО саопштили су дан после - у среду: заседали смо шест сати! Не сумњамо, али, уверенији бисмо били да нису искључили јавност. Нас би занимала њихова појединачна, као и одговорност директора. Његов изговор да је у руке примио врућ кромпир, не пије воду. О Петници, имајући на уму проведено време, можда не зна колико и Саван, али зна, барем, колико и Вигор Мајић.

САВЕТ ДОНОСИ КОНАЧНУ ОДЛУКУ

О СТАТУСУ директора Божића у четвртак ће, ипак, коначну одлуку да донесе Савет ИС Петница. Савет, као највише управно и контролно тело има мандат да, између осталог, именује и разрешава УО. Броји 18 чланова - угледна научна имена, са академиком Зораном Кнежевићем на челу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)