СРАМОТА ДО НЕБА, А СВИ НАДЛЕЖНИ ЋУТЕ: После избијања афере о злостављању, од руководства Петнице нема ни трага ни гласа

М. Марковић - Б. Пузовић

26. 06. 2021. у 22:00

У ПЕТНИЦИ се још окреће онај гранитни глобус. Око њега су се, готово четири деценије, окупљала деца из Србије и света са изузетним талентом за разна научна усмерења.

СРАМОТА ДО НЕБА, А СВИ НАДЛЕЖНИ ЋУТЕ: После избијања афере о  злостављању, од руководства Петнице нема ни трага ни гласа

Бранислав Савић (у средини) / Фото Архива ВН

Ипак се окреће, та магична кугла која наговештава: афера је било и биће их, само су она и наука у вечном покрету.

После обелодањивања наводног сексуалног злостављања у овдашњој Истраживачкој станици које не престаје да тресе Србију, од руководста стиже само - ћутање. Од Управног одбора, у коме су и неки који су прошли "велику школу Петнице", ни трага, ни гласа. Ту и тамо процуре вести да ће они, на првој седници, најпре најављеној за понедељак, па помереној за среду или четвртак, затражити смену најодговорнијих у Петници. О сопственој одговорности и ћутању - ни речи.

"Новости" су у више наврата покушале да одгонетну чему оволика тишина руководства и Управе, док све живо звони. Жртве. Удружења која их подржавају, читава јавност...

Одговор нисмо добили. Без речи је и председница Управног одбора, др Тања Аднађевић, али и председник Савета Петнице, академик Зоран Кнежевић.

Фото: Д. Миловановић

Покушај да с њим разговарамо текао је овако:

- Имате ли ви, будући да имате значајну позицију у Петници, икаквих сазнања о догађају који је узнемирио јавност? - упитали смо уваженог академика.

Кратка пауза, па његово питање уместо одговора ...

- Да ли ви чујете да сам ја на седници Одбора? Да ли чујете?

- Не, не чујемо, како бисмо чули?

- Ево, упозоравају ме да прекинем...

И, веза се прекинула.

Директори Петнице, претходни и актуелни, Вигор Мајић и Никола Божић, нису се чак удостојили ни слушалицу да подигну.

- Мени је жао Петнице, била сам на семинару из физике у пролеће '99. - пише "Новостима" М. Милинковић. - Носим отуда лепе успомене, нико није спомињао никакав скандал, ништа што се сада отвара као Пандорина кутија. Сећам се: био је дан када је почело бомбардовање Србије, из Петнице нас је евакуисао УНХЦР. А сад ми је јасно да је ова установа изван образовног система државе Србије. Кад сагледам, после свега, сад ми је јасно да је ова немила појава у Петници њена Ахилова пета.

Зашто и чему овакво ћутање, после громогласног обелодањивања афере омогућем злостављању у коме ни жртве нису спремне да се јавно потпишу испод сведочења о ужасима ноћи у петничком брлогу професора и уредника Бранислава Савића? Зашто су, кад су знали, свих ових година ћутали, па се и јављање анонимних сврстава у нову моду оптужби за сексуално узнемиравање и напаствовање, пре него суд изрекне: у име народа!

- Анонимна сведочења и подршке су притисак на истрагу - упозоравају правници. - Истина не сме да буде непотписана.

Док јавност, у неверици, очекује прве доказе, опречне вести стижу и о судбини обележеног као "силоватељ", чије име више нико не крије, а иза којег се крију сви.

- Он је за нас био такав да смо деци говорили: угледајте се на њега, учите да паметни будете - говорили су репортерима "Новости" мештани Горњих Лесковица, надомак Ваљева.

И, то је било некад. Ово, сад, извагаће истрага.

ВУЧИЋ: УЖАС ИМА ИМЕ И ПРЕЗИМЕ

Председник Србије Александар Вучић осудио је јуче злостављање у Петници и поручио да тај ужас има име и презиме, а оно није Петница.

- Ужасно је што се дешавало. Кроз Петницу је прошло на хиљаде дивних младих људи, и то се мора рећи. Мора да се говори о проблему, али то није урадила Петница. То је дивна институција, коју смо сви заједно сада уништили, као што смо уништавали "Крушик", због ситних политичких интереса - рекао је он.

Вучић је поручио и да не уништавамо наше институције:

- Сутра када се догоди тако нешто на Правном, или неком другом факултету неће родитељи слати децу на те факултете. Дајте да само не уништавамо, не увезујемо са нашим институцијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)