АЛБАНЦИ УДАРИЛИ НА НОВОПАЗАРЦЕ? Иза рањавања српских држављана у Берлину крије се сукоб криминалних група

Н. КОЧОВИЋ

22. 06. 2021. у 21:00

ИЗА тешког рањавања тројице држављана Србије, протеклог викенда у берлинском кварту Вединг, највероватније се крије сукоб двеју криминалних група око тржишта наркотика у Западној Европи. Оваква сазнања имају наша полиција и обавештајне службе, а још се са сигурношћу не зна да ли је мета био један од њих, или сва тројица.

АЛБАНЦИ УДАРИЛИ НА НОВОПАЗАРЦЕ? Иза рањавања српских држављана у Берлину крије се сукоб криминалних група

Архива

Засад се зна да су у пуцњави у којој је, испред "Шиша бара Лале" у Улици Милештрасе у Берлину, испаљено близу 30 пројектила, тешко су рањени Адис Б. (35) и Махмут Д. (40) из Новог Пазара, док се идентитет трећег мушкарца још утврђује.

Извори "Новости" наводе да постоји велика вероватноћа да је управо тај, за јавност непознати младић, права мета овог оружаног напада.

- Према нашим сазнањима, трећи мушкарац је син Наила М. који је родом из Новог Пазара, а већ годинама је вођа једног од највећих нарко-кланова у Шведској, названог "М-фаланге", чији је центар у Малмеу - наводи саговорник "Новости" упознат са ситуацијом. - Тај клан је састављен је од имиграната са простора бивше Југославије, а главни ривал им је "К-фаланге", који воде Албанци из такозване прешевске долине и Косова и Метохије. Њихов сукоб траје од деведесетих, а у њему је Наил већ изгубио једног сина који је убијен пре десетак година. Овај младић, који је рањен сада у Берлину, већ је неколико пута избегао покушаје да га убију.

Наш саговорник верује да су рафали испаљени у престоници Немачке наставак тог сукоба, што поткрепљују и поједини написи тамошњих медија, који спекулишу да су нападачи Албанци.

- Поред наркотика, те групе се баве и проституцијом, рекетирањем и веома су моћне, финансијски и организационо. Очигледно је дошло до сукоба око територије или свођења нерашчишћених рачуна из прошлости - каже он и додаје да обе групе одавно "не послују само у Шведској".

Познаваоци збивања у подземљу Новог Пазара, међутим, кажу да немају потврду да су Махмут и Адис део тог клана, али категорички одбацују наводе медија да су они високорангирани чланови неке организације.

- Не постоје никаква сазнања да су њих двојица била део неког клана који је у сукобу са групом око Вељка Беливука, односно Веље Невоље и то је потпуно нетачно. Могуће је да су део неке екипе која делује у земљама Западне Европе и Скандинавије, али за подручје око Новог Пазара и Србије нису битни играчи, напротив - наводи наш извор из безбедносних служби у Новом Пазару.

Очевици сукоба у Берлину испричали су немачким медијима да је у Новопазарце, док су седели у башти "Шиша бара" пуцао "крупнији мушкараца са коврџавом косом". Сведоци су рекли да је нападач имао саучеснике који су га чекали у црном аутомобилу и да су потом побегли у непознатом правцу.

Немачка полиција и тужилаштво још увек нису идентификовали нападаче, а у току је потрага за њима. Повређени мушкарци су збринути у једној од берлинских болница, а полиција је раније саопштила да нису животно угрожени.

Према незваничним информацијама, Адис Б. и Махмут Д. су погођени у груди, док је трећи мушкарац, наводно, задобио прострелне ране ногу.

"СИГУРНА КУЋА"

НАШ извор наводи да припадници клана "М-фаланге" у Нови Пазар ретко долазе и то углавном у тренуцима када им је безбедност угрожена или се скривају од правосудних органа. Ту је за њих, како каже "сигурна кућа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)