ПРЕКО ПОЗНАТИХ ЛОВЕ ЖРТВЕ:Због интернет превараната Вршчанин изгубио улог од 260 евра, тражили му да уплати и 5.000 долара

С. Ј. МАТИЋ

22. 06. 2021. у 12:00

ПРЕВАРЕ на интернету све чешће вребају наивне људе, нарочито оне који се не разумеју у трговину биткоинима, а поверују да тако на лак начин могу нешто да зараде.

ПРЕКО ПОЗНАТИХ ЛОВЕ ЖРТВЕ:Због интернет превараната Вршчанин изгубио улог од 260 евра, тражили му да уплати и 5.000 долара

Илустрација / Фото Depositphotos

На разним сајтовима и друштвеним мрежама могу се видети такозвани пи-ар текстови у којима познати људи промовишу трговину криптовалутама и "убеђују" читаоце да могу одлично да зараде.

Управо овакав "оглас" у којем је препричан измишљени интервју са Новаком Ђоковићем на РТС, у којем славни тенисер говори да треба зарађивати куповином криптовалуте, пре неколико дана на "Фејсбуку" је прочитао М. М. из Вршца.

- Ушао сам на њихов сајт и јавио им мејлом да сам заинтересован - препричава, за "Новости", своје искуство М. М. - Врло брзо ме је телефоном позвао човек са позивним бројем из Велике Британије. Саветовао ме је да на њихов рачун уплатим улог од 260 долара што сам и учинио. После тога ме је поново позвао и дао упутства да за следеће активности морам да будем члан неке од група - бронзане, сребрне, златне или платинасте, да уплатим улог од 10.000 до 50.000 долара и да у року од пет дана спремим документацију. Не разумем се у то, али сам чачкао по том мом налогу и видео да сам уложио негде 30 долара и зарадио 20. То ме је повукло и онда сам им јавио све податке које су тражили. Послао сам им фотографију, дигитални потпис, број кредитне картице, слику прве и последње стране у пасошу. Дао сам им наивно све што су ми тражили, чак и опцију да уђу на мој рачунар.

М. М. прича да су после тога почели да форсирају причу да сарађују само са великим инвеститорима и да испитују колико има новца.

- Звало ме је четворо људи да започнемо посао, али нисам имао 10.000 долара. Један позив је био са броја из Србије. На крају су понудили да уплатим 5.000 долара, а они исто толико, па да зараду делимо по пола. То је било превише и за моју наивност, па сам посумњао. Покушао сам да подигнем оних 20 долара, али нисам имао опцију, а испод мог имена су били промењени подаци и картица је била под другим бројем. Тада сам блокирао моју кредитну картицу у банци, јер ми је све почело да личи на превару. Они ме и даље зову сваки дан по три пута у низу, али се не јављам.

Адвокат Владимир Маринков, који је стручњак и за високотехнолошки криминал, каже нам да су овакви "послови" на које је наишао читалац "Новости" чиста превара и то комбинација крађе идентитета и пирамидалне шеме:

- На тим сајтовима се показује виртуелна зарада, коју је немогуће подићи. Она и расте, али се постављају немогући услови за подизање, који се стално мењају. У једном тренутку је то да мораш да достигнеш одређену квоту новца да не би платио велики порез, а онда да ће се дуплирати износ, ако 30 дана не подигнеш и слично. Некога варају за ситно, а некога за велики новац. Наша полиција и тужилаштво за ВТК не могу да дођу до њих, јер нису у Србији.

НЕРЕГИСТРОВАНИ БРОКЕРИ

МИСЛИМ да сам недавно негде на интернету видео исту измишљену причу, само је уместо Ђоковића председник Александар Вучић промовисао куповину криптовалута - каже адвокат Владимир Маринков. Људи који иза тога стоје су брокери који нису регистровани и највероватније нису ни из Енглеске, ни из Србије, већ бог зна одакле зову.

НОВА ПРЕВАРА

ЈОШ једна интернет превара појавила се протеклих дана. Многима је са адресе apeicih стигао мејл:

- Преко вируса који је заразио ваш уређај намештено је да сте снимљени како гледате порнографију. Преузели смо све ваше телефонске, електронске и месинџер контакте и ако нећете да тај видео пошаљемо свима њима имате рок од два дана да у мој биткоин новчаник уплатите 1.300 долара. Када то урадите обрисаћу ваш видео и нећу вам више сметати. у супротном уништићемо вам репутацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)