МАЛО ПИШТОЉ, МАЛО ПЕСМА Хитови са плеј листе српске мафије

Novosti online

07. 06. 2021. у 20:30

"ПТИЧИЦА" , "Успео сам у животу", "Љепша од ноћи"... Или, Бобан Здравковић, Џеј Рамадановски, Шако и Дадо Полумента, Дара Бубамара...

МАЛО ПИШТОЉ, МАЛО ПЕСМА Хитови са плеј листе српске мафије

Фото В. Данилов

Ово би укратко био кафански репертоар српских криминалац. Одувек су волели да буду виђени у кафани, где би показивали своју оружану моћ, али и масне бакшише које су остављали певачица.

На плеј листи старе гарде из осамдесетих година били су хотови Томе Здравковића. Песме овог певача често су се слушале у иностранству где су "оперисали" криминалци. Незаборавна је била и Силвана Арменулић. У подземљу се и даље прича да је ова генерација криминалаца од Љубомира Магаша-Љубе Земунца па надаље и те како знала да се проводи у кафани.

Фото Архива Новости

Силвана Арменулић

Препричава се и да је члан старе гарде Дарко Ашанин (убијен 1. јула 1998.) до бесвести наручивао песму "Бањалуко и та твоја села" од Милене Плавшић. Наручивале су се песме од Зорана Калезића а један од хитова је била "Топла зима, плава жена".

Већ крајем осамдесетих, стара гарда за коју су певачи говорили да је једина и била боемска а не насилна као оне што су дошле касније, на репертоар стиже и „Плави мој сафиру“ Бајаге и инструктора.

А онда стижу деведесете, ратови и сплавови. Ређају се песме... Синан Сакић и "Јужни ветар", а "Коцкар" Милета Китића био је хит Александра Кнежевића Кнелета и његових "вождовчана". Ту упада и Џеј Рамадановски са незаобилазним "Успео сам у животу", за коју је текст написао Исо Леро Џамба, опаки Дорћолац о чијој судбини се ни дан данас ништа не зна. На сплавовима се појављује и Марко Булата са својим хитом "Пријатељи, браћо, кумови". Онда и "Теби моја мазо".

Рампа за краља кокаина

ПОЧЕТКОМ деведесетих млађа криминална слушала је групу "Моби Дик", основану 1992. године и од чијег старта је певачица била Ана Станић. Остаће забележено да је прво јавно приказивање спота њихове чувене песме "Краљ кокаина" на телевизији – заустављено. На тадашњем Трећем каналу емитова је песма и изненада прекинута на пола. Званично објашњење је било да су "радиле маказе" због сцена "дрогирања и убијања".

И на листи песама придружује се Аца Лукас, чије хитове су после обожавали готово сви наредни криминални нараштаји. И "земунски клан" је волео модификовану песму "Птичица". Балкански краљ дроге Дарко Шарић обожавао је "Љепша од ноћи" коју су изодили Шако Полумента и његов сестрић Дадо.

Фото: "Новости"

Дарко Шарић

Задњи у низу су Веља Невоља и његов клана. Остало је забележено да су му после хапшење на радију наручивали песму "Невоља" Даре Бубамаре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)