ХОРОР У СТАНУ УЧТИВОГ САШЕ: Репортер “Новости” у згради на париском булевару Мортије, која крије мрачну породичну драму нашег сународника

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

06. 06. 2021. у 22:00

ПАРИСКИ булевар Мортије, у близини градских врата Бањоле, у народском двадесетом арондисману, уз обод периферног ауто-пута, у западном делу француске престонице. Живе овде углавном људи скромних примања, Французи, али и придошлице са све четири стране света. Многи у изнајмљеним становима. У једном од њих, ових дана откривен је прави хорор.

ХОРОР У СТАНУ УЧТИВОГ САШЕ: Репортер “Новости” у згради на париском булевару Мортије, која крије мрачну породичну драму нашег сународника

Вишеспратница где су живели наши сународници / Фото Г. Ч.

Србин, кога француски медији представљају као Сашу, тело своје преминуле мајке З. Ј. чувао је у ормару пуних седам година! Све то, да би примао њену пензију! Прича морбидна, судбина несрећне жене тужна. Годинама њен дух није могао да пронађе мир.

Зграда дугачка, с десетак улаза, тек реновирана, чисте, беле боје, с карактеристичким жутим жалузинама и сивим архитектонским елементима. Сваки час из ње неко излази, или се у њу враћа.

- Невероватно је то што се догодило - каже нам једна млађа комшиница, која се, пуних колица, са својим сином враћа из куповине. - Слушали смо на вестима. Не можемо себи да дођемо. Толико нас је све потресло, да размишљамо да се одселимо! Не схватамо како је неко могао да уради нешто слично.

Не бисмо да причамо пред десетогодишњаком о детаљима, да га не потресемо, али мајка каже да је, силом прилика, дечак већ чуо о чему се ради. Објашњава му да је живот леп, али да се, понекад, нађе и неко ко својим бизарним потезима учини ствари неподношљивим.

- Сретала сам Сашу на ходнику и увек је био љубазан - каже нам једна од комшиница, пореклом из Алжира. - Увек би се уредно јављао, придржао би улазна врата. Носио је стално качкет. Не знамо шта му је било да се тако опходи према телу своје мајке.

 

Запечаћена врата стана / Фото Г. Ч.

Придружује се старији господин који управо излази из зграде. И он потврђује учтиво понашање четрдесетседмогодишњака чију је морбидну сторију први ових дана открио "Паризјен".

- Висок је, крупан, љубазан. Возио је некад моторе. Дуго овде живе. Познавао сам му и мајку, која је била болесна. Знао сам му и оца, који је давно умро. Знам о коме се ради, ако је то, уопште, он. Просто не могу да повежем с његовим ликом то што се догодило - каже нам саговорник у недељном оделу.

Унутрашњост државне зграде социјална, али чиста. Одржаване степенице. На 11. спрату, иза заједничких врата, мало, тамно предворје, с четири улаза, два с леве, два с десне стране. Иза других врата лево Саша је, према писању овдашње штампе, беживотно тело мајке држао пуних седам година, скупљено у феталном положају, у коферу који је прекрио цирадом.

Да се не би осећао неподношљив мирис распадања људског тела, леш је залио великом количином пур-пене, односно пенастог сунђера који се, обично, у спреју користи за заптивање новопостављених прозора.

- Нисмо осетили никакав непријатан мирис - истичу суседи који живе у непосредној близини.

На улазним вратима приметни трагови полицијске траке.

Поштанско сандуче ове српске породице, на улазу у зграду, пуно је проспеката. Различита имена на њима откривају да је у овој згради смештај пронашло много дођоша.

Баш прекопута налази се државна основна школа. Деца су свакодневно пролазила недалеко од улаза који је крио језиву тајну. Испред, људи чекају трамвај. Овуда је недавно прошла нова траса, а све је обновљено, баш док је тело несрећне жене годинама копнело у плакару.

ПРИЈАВИО СЕ САМ И СВЕ ПРИЗНАО

САША се сам пријавио и провео је нешто мање од два дана у притвору, пре него што је пуштен да се брани са слободе - кажу суседи.

Оптужен је за прикривање леша, на коме нису пронађени трагови насиља. За мајку је рекао да је преминула од рака, у 75. години. Из притвора је пуштен у среду, а комшије с којима смо разговарали истичу да га од тада нису видели.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)