ЦВИЈЕТИЋ НИЈЕ ПУЦАО У ЖАПЦА: Оптужени за покушај тешког убиства Небојше Тубића (57) ослобођен кривице

Љ. П.

14. 05. 2021. у 16:13

У ПОНОВЉЕНОМ поступку у Вишем суду у Новом Саду, Горан Цвијетић (45) из Будисаве, ослобођен је данас оптужбе да је 9. маја 2012. године у Новом Саду покушао да убије Небојшу Тубића Жапца (57), који је са познаницима седео у башти пицерије "Александар".

ЦВИЈЕТИЋ НИЈЕ ПУЦАО У ЖАПЦА: Оптужени за покушај тешког убиства Небојше Тубића (57) ослобођен кривице

Фото: Принтскрин

Образлажући једногласну одлуку судског већа, судија Срђан Савић је казао да је оваква одлука донета јер није доказано да је Цвијетић починио дело за које је оптужен.

У доказном поступку, према судијим речима, осим чињенице да су на три од 12 метака пронађени мешани Цвијетићеви ДНК трагови, није нађен нити један доказ са места испаљивања хитаца. У поновљеном поступку изведени су докази који су на претходном суђењу били одбијени, а испитани су и сведоци. Поред тога, оштећени окривљеног нису уочили на лицу места где се догодила пуцњава.

- Један сведок је изричито тврдио да је тог дана, али и читаве те недеље, Цвијетић изводио грађевинске радове на својој кући у Будисави до касно у ноћ - казао је судија Савић.

- Већина сведока је нападача описала другачије, а једна сведокиња је испричала да је са прозора видела мушкарца светле пути. Са снимака се није могло утврдити ко је био нападач.

Према судијим речима, поставља се питање ако је испаљивао хице, зашто његових трагова нема на осталим чаурама. Он је навео и чињеницу да је особа која је пуцала, већину хитаца, по налазу балистачара, испалила са метар, метар и по у односу на позицију где су се налазили. Такође је питање, ако је имао намеру убије више особа, не види се шта га је у томе спречило, јер испред себе није имао препреку, а погоци су груписани изнад њихових глава.

Цвијетић је, подсећамо, првобитно због покушаја тешког убиства Жапца, 2018. био осуђен на 15 година затвора, али је Апелација ту пресуду укинула и наложила да се поступак понови.

Подсећамо, Цвијетић чија је отмица покушана маја 2017. године убрзо после тога је ухапшен због сумње да је 9. маја 2012. године, у Улици Мише Димитријевића, испаливши 12 метака из "шкорпиона", покушао да убије Жапца, који је седео у башти пицерије "Александар" са неколико познаника. Тубића је један метак погодио и тешко ранио у главу.

Њему се те 2018. године у истом поступку судило и за подметање бомбе по аутомобил "ситроен" ЈП "Урбанизам" 2013. године, чији је директор тада био Томислав Бокан, лидер покрета "Динара-Дрина-Дунав" и нелегално оружје, осуђен на четири године затвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)