"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Почиње поновљени поступак тројици нападача на опозиционаре и полицијског службеника

С.БАБОВИЋ

12. 05. 2021. у 20:05

СУТРА од 11 сати пред Вишим судом у Крушевцу почиње поновљени поступак против Милоша Шапоњића (39), Марка Живковића (30) и Данијела Гмијовића (30),након што је Апелациони суд у Крагујевцу 17.марта усвојио жалбе двоје адвоката одбране и поништио првостепену пресуду о вишегодишњим затворским казнама за нападаче на тадашњег лидера Левице Србије Борка Стефановића и опозиционог активисте Бобана Јовановића, и Дејана Палибрка припадника Полицијске управе Крушевац.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Почиње поновљени поступак тројици нападача на опозиционаре и полицијског службеника

Фото: С.Бабовић

Како незванично сазнају “Новости”, Више јавно тужилаштво ће највероватније делимично кориговати оптужни акт, а осим ових измена, других “новина” у самом поступку неће бити.

Према незваничним сазнањима “Новости”, у поновљеном поступку судиће Судско веће са истим председавајућим Драганом Здравковићем, а случај ће у име ВЈТ поново водити Срђан Живић,заменик јавног тужиоца.Како су “Новости” прве објавиле,одлука Апелационог суда у Крагујевцу односила се на поништење затворске казне од по 3,5 године за Марка Живковића-Бувца и Данијела Гмијовића-Цафту,док је Милошу Шапоњићу-Шапи поништена четворогодишња јединствена затворска казна због истог кривичног дела и напада на службено лице.

 У образложењу одлуке Апелационог суда у коју су “Новости” имале увид спомињу се,између осталог, одређене нејасноће у одлуци првостепеног суда и уважавање жалбе на битну повреду одредаба кривичног поступка. Апелација наводи у решењу и да ће “првостепени суд отклонити недостатке на које му је указано решењем, поновити раније изведене доказе и свеобухватно анализом свих чињеница и околности,имајући у виду и жалбене наводе о којима није у решењу било речи,донети правилну и закониту одлуку за које ће дати довољне,јасне и непротивречне разлоге”.

Цео случај који је добио судски епилог догодио се новембра 2018.године уочи трибине тадашњег Савеза за Србију,која је требало да се одржи у Месној заједници Расадник.Више јавно тужилаштво подигло је оптужницу марта 2019.године, а суђење је већ једном понављано због уваженог захтева одбране за изузећем Здравковићевог претходника, председавајуће Судског већа Биљану Тошшковић-Сурлу.Током ранијег посутпка променио се и пуномоћник оштећених,јер је Јовановића и Стефановића пре Владимира Тодорића, заступао адвокат Иван Нинић.

Фото: С.Бабовић

 

Првостепена пресуда донета је септембра прошле године.Образлажући пресуду,судија Драган Здравковић подвукао је да је тужилаштво у свему доказало кривична дела која се окривљенима стављају на терет,а да је суднашао да су предложене казне сразмерне.

-Окривљени су били у повољном положају, јер им се суди по закону који је био на снази у тренутку када се кривично дело и догодило, док закон који је ступио на снагу од 1.децембра,2019,предвиђа веће казне-навео је између осталог председавајући Судског већа Драган Здравковић.

Оштећени Бобан Јовановић рекао је да није задовољан висином казни.

-Оне су запањујуће мале,поготово што се за првооптуженог ради да је напао и службено лице за коју је добио изузетно ниску казну-рекао је Јовановић.

ПРОЦЕС

ОДБРАНА је током целог поступка тврдила да кривица није доказана,да политичких мотива није било, а окривљени су изјавили да су учествовали у тучи и да нису знали ко је Стефановић. Оштећени Стефановић и Јовановић остали су при изјавама да мисле да су нападнути због политике, инистирајући да је окривљенима требало да се суди због покушаја убиства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)