УБИО САМ ПЕТОРО ЉУДИ, СВАКОГ ДАНА ЖИВИМ СА ТИМ: Почело суђење за тешку несрећу код Горње Трнаве - окривљени Горан у сузама (ВИДЕО)

Ј. Ћосин

26. 04. 2021. у 16:16

- НИКАДА више нисам сео за волан, плачем и ноћу и дању. Шта да кажем, убио сам петоро људи, сваког дана живим с тим, рекао је на почетном суђењу Горан Благојевић.

УБИО САМ ПЕТОРО ЉУДИ, СВАКОГ ДАНА ЖИВИМ СА ТИМ: Почело суђење за тешку несрећу код Горње Трнаве -  окривљени Горан у сузама (ВИДЕО)

Фото: Ј.Ћосин

Несрећа се десила 29. новембра 2019. године. На лицу места погинуле су три особе, касније још две подлегле повредама.

- Дан данас, и ноћу, и дању, размишљам како је дошло до несреће, како нисам видео комби и људе у зауставној траци. Све је било у реду тога дана, возио сам као и увек. Мобилни нисам користио, добро сам се осећао, нисам имамо проблем током вожње. Претицало ме је једно возило мало пре тога, а ја сам се инстинктивно померио мало удесно. Можда то није требало да урадим, то је сигурно допринело несрећи. Тек када сам камионом ударио у комби, видео сам шта се десило. Не дао Бог никоме, само то могу да кажем.

Овим речима се у уводном излагању пред Основним судом у Нишу обратио Горан Благојевић (48) из Краљева, оптужен да је изазвао несрећу на ауто-путу између Ниша и Алексинца, у којој су на лицу места погинуле три особе, док су касније још две подлегле повредама у КЦ Ниш, а њих шесторо задобило је тешке и лакше повреде. Он је пред судом у потпуности признао кривицу. Основни јавни тужилац Душан Јовановић за њега је имао само два питања – да ли је током вожње користио мобилни телефон, будући да је преко базне станице утврђено да постоји телефонски разговор са Горановог броја у трајању од 17 минута, као и да ли је у близини комбија угледао сигурносни троугао.

Фото: Ј.Ћосин

- Као што сам и у тужилаштву рекао, јесам разговарао, користећи слушалице, али то је било пре саобраћајне незгоде. Сигурносни троугао, то тврдим, није био постављен, јер бих га прегазио да је стајао 50 метара иза комбија – одговорио је он.

Иначе, Благојевић је све време на суду плакао, а када је напусито судницу, кратко је пред новинарима прокоментарисао:

– Шта да говорим, шта да кажем? Убио сам петоро људи. Да сам нешто конзумирао, па да разумем, али нисам, све је било нормално, нисам возио брзо, нисам био пијан, зато и не могу да прежалим, шта друго да кажем. Ово је пакао, сваког дана живим с тим – изустио је кроз сузе он. 

Како је пред судом истакао његов бранилац адвокат Данило Николић, Благојевић се од стравичне несреће на ауто-путу код Горње Трнаве никада није опоравио, изразивши искрено саучешће породици, како настрадалих, тако и повређених. 

- Окривљени, као и његова породица, изражавају искрено саучешће породицама. Сваки пут када је дошао код мене у канцеларију, био је уплакан. Тешко преживљава све, што не може да врати стање онако како је било пре несреће након које никада више није сео за волан, нити ће. Окривљени у свему прихвата налаз и мишљење вештака медицинске и саобраћајне струке. Ипак, трагична последица не треба да буде разлог да се не утврди исправност саобраћајних прописа, сваке, па и ове несреће, а не постављање сигурносног троугла 50 метара од несреће може да буде допринос незгоди или олакшавајућа околност – рекао је Николић. 

Тужилаштво је остало при предложеној казни за ово кривично дело у трајању од 8 година, будући да је комби са радницима био прописно паркиран у зауставној траци, па тиме није сметао другим учесницима саобраћаја. 

На наредном рочишту које је заказнао за 28. јун биће саслушан вештак саобраћајне струке. 

Подсетимо, до несреће је дошло када је камион краљевачких таблица, који је возио из правца Београда ка Нишу, налетео на комби крагујевачке регистрације, који је превозио 10 радника из Крагујевца, који су тога јутра кренули на посао у Лесковац. 

На лицу места тада је погинуо Жикица Величковић (19) из Раче Крагујевачке коме је то био први дан на послу. Погинули су и Срђан (34) и Љубиша (40), зет и шурак из Крагујевца, док су касније током лечења од задобијених повреда преминули Дејан Ристић и Борис Станојевић, а тешке телесне повреде опасне по живот задобила су два радника, док су четири лакше повређена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)