ПРИМЕДБЕ НА ЛЕГИЈИНО СВЕДОЧЕЊЕ: У Специјалном суду настављено суђење за убиство Славка Ћурувије

Н. Б.

20. 04. 2021. у 20:47

ПРЕД Специјалним судом у Београду у уторак је стављањем приговора одбране на исказе сведока, који су раније саслушани, настављен поступак против оптужених за умешаност у убиство Славка Ђурувије, 11. априла 1999. године.

ПРИМЕДБЕ НА ЛЕГИЈИНО СВЕДОЧЕЊЕ: У Специјалном суду настављено суђење за убиство Славка Ћурувије

Фото: Архива "Новости"

Поступак се води против бивших челника РДБ, Радомира Марковића, Милана Радоњића и Ратка Ромића, као и припадника Службе Мирослава Курака, који је у бекству. Ово је друго по реду суђење, пошто је првостепену пресуду, којом су осуђени на укупно сто година затвора, укинула Апелација.

Марковићев бранилац, Владимир Маринков највише примедаба имао је на исказ Милорада Улемека Легије, који је као сведок пред судом саслушан у септембру 2016. године. Адвокат је истакао да је на основу Улемековог исказа током истраге, Марковић означен као учесник у убиству. Међутим, на главном претресу је, како је рекао Маринков, казао да нема директних сазнања и доказа против окривљених, већ само посредне информације до којих је дошао током разговора са Марковићем.

- Ја никада нисам добио информацију ко је и на који начин убио Ћурувију - казао је својевремено Улемек. - Током 2000. позвао ме је Марковић да би ми дао један задатак који је требало да одраде припадници ЈСО. Радило се о хапшењу особе из Београда, али не знам о коме је било реч. Питао сам Марковића ко ће бити "навигатори" односно оперативци, одговорио је: "Ови Радоњини што су убили Ћурувију." Нисам ништа коментарисао, изашао сам у ходник и ту сам видео Ромића и Курака. Причали смо десетак минута, и тада сам питао Ромића да ли он води ту акцију. Рекао је да. После неких пола сата преко мобилног сам добио обавештење да се задатак отказује.

Маринков је у уторак казао да сви материјални докази у предмету указују да нема основа да се оптужени огласе кривим, а да Улемек, који је "приказан као крунски сведок", својим исказом није допринео да се случај расветли.

ИСКАЗИ БРАЋЕ СИМОВИЋ

ОПТУЖЕНИ Радомир Марковић у уторак је навео да се Улемеково сведочење заснива на његовим размишљањима и закључивању, а не на директним сазнањима:

- Све што је рекао, рекао је да мисли, а не да зна. Браћа Александар и Милош Симовић, који су одбили да пред судом сведоче, онемогућили су тако да се њихове изјаве из истраге провере. Тужилаштво је без провере изјава сведока, веровало њима. Значи, веровало се вишеструко оптуженим особама, члановима некада најопаснијег криминалног клана, а не радницима ДБ, који никада ни за прекршај нису одговарали, а камоли за неко кривично дело.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)