ТУЖИЛАШТВО У ХАГУ ЗАТРАЖИЛО: Продужење притвора Гуцатију и Харадинају

Танјуг

19. 04. 2021. у 12:03

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО тужилаштво Косова у Хагу затражило је од суда да продужи притвор председнику и потпредседнику Удружења ратних ветерана ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају јер сматра да су се током поступка повећали ризици због којих им је притвор одређен.

ТУЖИЛАШТВО У ХАГУ ЗАТРАЖИЛО: Продужење притвора Гуцатију и Харадинају

Фото: Фацебоок/Принтсцреен

Они су ухапшени у 25. септембра прошле године, а притвор им је већ два пута продужаван - због постоајања оправдане сумње да су застрашивали сведоке и ометали процесе пред Специјаизованим већима са седиштем у Хагу, као и опасности да ће то наставити да чине уколико се нађу на слободи, затим због опасности од бекства и да ће поновити кривична дела.

У допису судији за претходни поступак, тужилаштво указује на повећање поменутих ризика јер је поднело свој претпретресни поднесак суду (са списком појединачних оптужби против оптужених, са списком доказа којим их поткрељује), листу сведока и листу доказа против њих.

- Оптужени сада, када им се приближава почетак суђења, имају потпун извештај о случају који тужилаштво води против њих, што само повећава њихов подстицај за покушај незаконитог избегавања или ометања поступка, укључујући понављање радњи због којих оптужени у овом случају - навело је поред осталог тужилаштво.

Такође сматра да се већина аргумената одбране у овом преистипитавању притвора прегледу једноставно понављају, иако их је судија већ одбацио, па закључује да "поновљени поднесци не представљају измену околности".

Даље наводи да ни Гуцати ни Харадинај нису предложили нове гаранције за ублажавање ризика од због којих им је притвор одређен, а под којима би суд могао да им укине притвор.

Гуцати и Харадинај су оптужени за опструкцију поступака пред Специјализованим већима и обелодањивање идентитета сведока и налазе се у притвору у Хагу од хапшења 25. септембра прошле године.

Ухапшени су у Приштини 25. септембра и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

Прошле седмице суд је објавио поднесак Гуцатијевих адвоката којим су затражили да му се хитно укине притвор, са или без гаранција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)