ЗОРАНУ НОВО СУЂЕЊЕ: Одлуком Апелационог суда у Београду Марјановићу укинута првостепена пресуда

З.У.

26. 12. 2023. у 14:02

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду укинуо је првостепену пресуду Зорану Марјановићу, по којој је крив за убиство супруге и наложио да му се поново суди. На седници, која је одржана још 3. октобра ове године, наведено је да првостепени суд, који је Марјановића осудио на 40 година робије, није приложио доказе о његовој кривици.

ЗОРАНУ НОВО СУЂЕЊЕ: Одлуком Апелационог суда у Београду Марјановићу укинута првостепена пресуда

Фото: И. Маринковић

Марјановић је исти тај дан пуштен на слободу, а јуче је освануло и образложење Апелације за овакву одлуку, која је уследила после разматрања жалбе адвоката окривљеног.

Апелација наводи да је образложење првостепене пресуде по којој је Марјановић крив - нејасно и неразумљиво, јер се наводи да је супругу Јелену убио на свиреп и подмукао начин, не наводећи у чему се састоје ове околности.

Такође, по мишљењу Апелације, првостепени суд када говори о трагу крви који је пронађен на задњем седишту аутомобила, а који припада Јелени Марјановић, нема одговор како је до њега дошло и како се повезује са осталим доказима.

Даље, закључује се да је првостепени суд прихватио налазе и мишљења судских вештака, а потом, у образложењу пресуде, дао сопствену оцену у погледу затеченог трага крви на грани у виду сливања са стране канала ближе насипу, као и закључак да ли би на одећи окривљеног морали да се налазе трагови крви, налазећи да судски вештак који је по професији биолог - генетичар није компетентан да се изјашњава о траговима крви на одећи.

ОЧЕКИВАНАОДЛУКА

АДВОКАТ Стефан Јокић, један од четворице бранилаца Зорана Марјановића, кратко је, за "Новости", прокоментарисао одлуку и образложење Апелационог суда:

- Ово је за нас очекивана одлука, јер је одбрана од првог тренутка тврдила да Зоран Марјановић невин и да нема ниједног доказа да је он убио своју супругу Јелену, како је то првостепени суд покушао да докаже и није успео. Они су чак негирали закључке вештака, који су ишли њему у прилог, а које је ангажовало тужилаштво. Сада нам следи друго полувреме. Поново тврдим: Марјановић је невин и то ћемо поново доказати. 

Такође, првостепени суд наводи да судски вештаци медицинске струке изводе погрешан закључак о трагу крви на гранама на супротним странама обале, непосредно изнад трага оклизнућа. Вештаци су тврдили да је он - "највероватније нанет од стране извршиоца" - занемарујући притом да је судски вештак медицинске струке на главном претресу упитан за могућност да ли је овај траг крви потекао од оштећене одговорио: "Сасвим сигурно је да тај траг крви који је пронађен са друге стране канала на гранама дрвећа није нанет од стране оштећене, већ да је то траг који је нанео повредилац након изласка из канала".

Поред овога, Апелација налази и да у образложењу првостепене пресуде није назначено на који начин је Зоран Марјановић учинио недоступним свој мобилни телефон у критичном периоду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)