ОДБАЧЕНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ВУЧИЋА: Није достављен ниједан материјални доказ који би поткрепио изнете наводе

С. Ј. М.

24. 03. 2023. у 11:00

ВИШЕ јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичну пријаву заступника удружења "Усправна Србија" Драгана Добрашиновића против председника Републике Србије Александра Вучића поднету због кривичног дела Угрожавање територијалне целине, јер не постоје основи сумње да је учињено кривично дело за које се гони по службеној дужности.

ОДБАЧЕНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ВУЧИЋА: Није достављен ниједан материјални доказ који би поткрепио изнете наводе

FOTO: Arhiva novosti

Одлука је донета након разматрања искључиво навода кривичне пријаве за које није достављен ниједан материјални доказ, који би поткрепио изнете наводе, осим цитирања текста европског плана за нормализацију односа Београда и Приштине, објављеног на сајту Европске службе за спољне послове, као и појединих одредби Бечке конвенције о уговорном праву.

Тужилаштво, пре свега, сматра да су наводи из поднете пријаве и правна квалификација резултат искључиво својевољног, непрецизног тумачења одредби европског плана за нормализацију односа Београда и Приштине, који и не носи назив "Споразум", како то подносилац пријаве представља у поднетој пријави.

Такође, овај непотписани план ниједном својом одредбом, а према томе ни одредбом члана 2, према становишту овог тужилаштва, није у супротности са преамбулом Устава РС, којом је прописано да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије и има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије.

У складу са тим, и само поступање председника Републике Србије у конкретном случају није било у супротности са обавезом да се заступају и штите интереси Србије на КИМ у свим унутрашњим и спољним политичким односима, па самим тим није предузето противуставно деловање у покушају да се отцепи неки део територије Србије или да се део те територије припоји другој држави, већ су радње председника РС биле усмерене искључиво на нормализацију односа Београда и Приштине, какав је и назив самог плана.

Због тога нема основа сумње да је радњама пријављеног лица учињено кривично дело правно квалификовано од стране подносиоца, нити било које друго кривично дело за које се гони по службеној дужности.

Против овог решења подносилац пријаве може да изјави приговор Апелационом јавном тужилаштву у Београду, у року од 8 дана од дана пријема решења.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (84)

НАТАША КАНДИЋ ОПТУЖЕНА ЗА МОБИНГ Огласили се запослени: Злоставља нас, малтретира и вређа