ЈОВИШИЋИ И МРЂА ПОНОВО НА КЛУПИ: Поништена пресуда суда у Сремској Митровици изречена оптуженима за отмицу дечака из Старе Пазове

С. Костић

06. 12. 2022. у 08:20

АПЕЛАЦИОНИ суд у Новом Саду поништио је првостепену пресуду Вишег суда у Сремској Митровици, по којој су проглашени кривим Марко Јовишић (57), његови синови Лазар (21) и Никола (19), као и Алекса Мрђа (21) из Старе Пазове, због отмице малолетног Петра М. (15) из Старе Пазове.

ЈОВИШИЋИ И МРЂА ПОНОВО НА КЛУПИ: Поништена пресуда суда у Сремској Митровици изречена оптуженима за отмицу дечака из Старе Пазове

Марко Јовишић са синовима, Фото Фејсбук

Као разлог да поступак почне изнова наводи се чињеница да је судија која је водила процес и током истраге одлучивала о продужењу притвора тада осумњиченима, што по закону није дозвољено.

Отмица дечака која је подигла Србију на ноге, требало би да добије епилог на поновљеном суђењу, које највероватније почиње у марту 2023. године.

Почетком фебруара ове године Виши суд у Сремској Митровици осудио је на укупно 28 година затвора четворку која је била проглашена кривом за отмицу тада тринаестогодишњег дечака. И то Марка Јовишића на 10 година затвора, његовог сина Лазара на седам, Алексу Мрђу на шест и најмлађег Јовишића, Николу, који је у време извршења кривичног дела био малолетан, на пет година малолетничког затвора. Како је тада рекла судија Милица Цвејић, образлажући пресуду, током овог судског процеса утврђено је да су окривљени извршили кривично дело које им се ставља на терет, да су били свесни шта раде, као и да су на тај начин хтели да прибаве материјалну корист од родитеља дечака који у Старој Пазови важе за имућну породицу.

Петар М. са мајком, Фото Принтскрин

Након читања пресуде судија Цвејић се осврнула и на изјаве које су окривљених изнели у своју одбрану, па је навела да је Маркова неоснована, да није признао извршење овог кривичног дела, иако га је Петар препознао као извршиоца. Његов старији син Лазар, који је признао кривицу, бранио се да је дошло до неспоразума, што је судско веће одбацило.

Судско веће је утврдило да је окривљена четворка малолетног Петра држала у заточеништву 20 сати и да је било питање када ће тражити новац.

- Они су хтели да отму и Петровог старијег брата Александра, али нису успели у томе, а циљ им је био да изнуде од породице дечака што већи откуп. Гледајући слике просторије у Белегишу, види се да су они све то планирали. Дечака су везали за неку справу, где је он висио на плафону - рекла је, за "Новости", судија Цвејић, указујући на то да четворка код себе није имала ниједан мобилни телефон, како их полиција не би лоцирала.

Како је наведено у оптужници, Марко, његов старији син Лазар и најмлађи син Никола, али и Лазарев пријатељ Алекса, 27. октобра 2019. отели су Петра, пола сата пре поноћи у Улици Бранка Радичевића у Старој Пазови. Дечака су убацили у аутомобил "пунто", а онда га атарским путевима одвезли у напуштену викендицу, где су спремали план како и колико да траже откуп за дечака.

НЕКОЛИКО СУДИЈА

СУДСКИ процес у Вишем суду у Сремској Митровици трајао је годину и по, а променило се и неколико судија. Дошло је и до обједињавања случаја, тако да се у истом поступку судило и најмлађем Јовишићу, који је у то време имао 17 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ВИШЕГОДИШЊА ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВИЛА: Школска слава и Дан солидарности обележени новом посетом Meridianbeta Косову и Метохији (ФОТО)