НИСАМ ПИО КАФЕ С КРИМИНАЛЦИМА: Бивши инспектор негира наводе оптужнице -нисам тражио да се уклоне подаци из Беливуковог телефона

С. Ј. МАТИЋ

18. 05. 2022. у 20:39

ДВАДЕСЕТ година сам био професионалац и никада нисам попио кафу са криминалцем, нити сам био на вези са њима, због чега су наводи оптужнице за мене као човека и професионалца понижавајући.

НИСАМ ПИО КАФЕ С КРИМИНАЛЦИМА: Бивши инспектор негира наводе оптужнице -нисам тражио да се уклоне подаци из Беливуковог телефона

Фото: Танјуг

Нисам наложио да се било какви материјали скрате или сколне приликом извлачења података из телефона Вељка Беливука и снимака разговора Драгослава Милорадовића и Мише Огњановића, нити Бранка Стефановића и директора "Србија шума".

Ово је рекао, износећи одбрану пред Специјалним судом у Београду, Дејан Миленковић, бивши начелник Службе за специјалне истражне методе.

Ово је данас, на суђењу у Специјалном суду, у поступку против бивше државне секретарке Дијане Хркаловић, бившег начелника новосадске полиције Милорада Шушњића, износећи одбрану казао такође оптужени Дејан Миленковић, некадашњи начелник службе за специјалне истражне методе. Он је оптужен да је заједно са Хркаловићевом, оптуженом за трговину утицајем, злоупотребио положај тако што је отежао прикупљање доказа против Беливука и Марка Миљковића у поступку за убиство Властимира Милошевића 2017, и учествовао у склањању 39 минута разговора покојног адвоката Драгослава Огњановића и убијеног Драгослава Милорадовића, у ком су помињали бившу државну секретарку МУП Србије.

Миленковић је казао да је потпуно без основа оптужба да је отежао прикупљање доказа против Миљковића и Беливука и да им је омогућио бољи положај од фебруара 2017. до марта 2018. године.

СКЛАЊАЊЕ МАТЕРИЈАЛА

Оптужени Миленковић казао је и да није наложио склањање материјала када је у полицијску обраду ушао отац министра Стефановића Бранко Стефановић:

- Ја ту нисам наложио да се било шта обрише и све је достављено Одељењу за борбу против корупције. Немогуће је да министар Стефановић не буде информисан да му је отац детектован.

- Како сам ја то могао да урадим поред свих у полицији и тужиоца - казао је Миленковић. - Добио сам најаву да ће стићи Беливукови телефони и кад су стигли урађена је њихова анализа и форензика. То су радила двојица најбољих форензичара, прво Никола Раичевић и годину дана касније Андреј Милетић. Они су из тих телефона извукли све податке и три ди-ви-дија са њима смо доставили у УКП МУП, а они Служби за аналитичку анализу. Ја нисам извршио увид у та вештачења телефона.

Миленковић је рекао да га је тадашњи виши тужилац Наташа Кривокапић два пута звала и писала ургенције за та вештачења и питала да ли је извлачење података завршено:

- Рекао сам да јесте и да је послато у УКП МУП. Када је други пут звала и исто питала, обавестио сам секретарку у УКП Дијану Хркаловић да је тужилац звала и интересовала се. После ми је Дијана јавила да Наташи Кривокапић пренесем да позове лично министра Небојшу Стефановића. После тога ниједна ургенција није више стигла у ССИМ. Мени је после тога од секретара МУП пренет налог министра полиције да се сачека до даљег.

Оптужени је испричао да им је после годину дана стигла ургенција од судије Славице Николић из Вишег суда у Београду да доставе вештачење телефона:

Дијана Хркаловић, Фото Принтскрин

- О томе сам обавестио Дијану Хркаловић и она ми је после јавила да је налог министра Стефановића да се све спакује и достави суду. Служба је радила свој посао професионално и ништа није скривано.

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ

Бранилац бивше државне секретарке, адвокат Владимир Ђукановић, је од судског већа Специјалног суда у Београду затражио да Дијани Хркаловић укине кућни притвор с наногвицом и да јој одреди алтернативну меру забране напуштање места боравишта, али је судско веће одбило овај предлог.

Миленковић је казао и да није наложио скраћивање, нити брисање делова снимка разговора Драгослава Милорадовића и адвоката Мише Огњановића у једној пицерији за 39 минута из ког су изузети делови у којима се помиње Дијана Хркаловић:

- Обавештен сам да се помињу интимни и доста вулгарни садржаји о Дијани Хркаловић, која је тада била високи функционер, штићено лице 24 часа и користила блиндирано возило. Чуо сам се са Дијаном око тога и она је замолила да се то не злоупотреби и не процури напоље. Никада нисмо транскриптовали материјале где се помиње нечија интима, већ се ставља искључиво оно што има елементе кривице. Нисам наредио оперативи да се то не користи, али сам им пренео инструкцију да се то не ставља. Фокус је био на криминалној групи, која је тада била активна. Сав материјал достављен је судији за претходни поступак и све везано за Дарка Елеза.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)