ДЕТАЉИ ОДБРАНЕ МИКЕ АЛЕКСИЋА: Режисер о оптужбама за силовање - "Неке девојке су боље глумице у животу, него на сцени"

С.Ј.М.

02. 02. 2022. у 18:49

ОПТУЖНИЦА против мене је аветињска грешка, саткана од неистина и уклопљена у очекиване предрасуде.

ДЕТАЉИ ОДБРАНЕ МИКЕ АЛЕКСИЋА: Режисер о оптужбама за силовање - Неке девојке су боље глумице у животу, него на сцени

Фото: З. Јовановић

Она је пристрасна и нетачна, ослоњена на безрезервно веровање исказима наводно оштећених. Она полази од краја, од задатог циља да је Мика Алексић крив. Измишља се чињенично стање, а све у нечијем задатом инетерсу, а не у интересу истине.

Овако је Мирослав Мика Алексић, оптужен за силовања и недозвољене полне радње над седам девојака које су похађале његов драмски студио "Ствар срца", започео изношење своје одбране, коју ће наставити 1. марта. Он је, како нам је рекао после три и по сата претреса, изнео тек деветину онога што намерава да каже судском већу обарајући таксативно наводе оптужнице.

Казао да се цео живот суштински бавио режијом и да није никакав наставник глуме, како га називају.

- Оптужница користи ту реч, јер има намеру да успостави недозвољен однос наставника и ученика. Она каже окривљени је за њих био Бог и тако је створио базу за извршење кривичних дела. Значи ја сам 40 година припремао базу за криминална дела. Немам коментар. Каже се да сам им се обраћао на вулгаран начин. Вулгарност је неспојива са мојим речником. Моји наводно вулгарни коментари одређују се у оптужници као моје кривично дело, да сам ја то рекао, а нисам, а не ставља се да је тужиља то закључила или да су девојке рекла. Кажу да сам наметао ауторитет и 11 пута се наводи да су ме оптужене прихватала због страха од казне или ускраћивања подршке. Ауторитет се не намеће, већ прихвата или не прихвата - рекао је.

Нико их не пита како сам им био као отац и шта то значи

Фото: З. Јовановић

Алексић је навео да свих седам девојака истичу да им је био као отац и то се тумачи тако да кад неко као отац учествује у таквим умоболним радњама треба га стрељати:

- Али нико их не пита како сам им био као отац и шта то значи, а могу и деда да им будем. Зато што им је то наметнуто у припреми. У психологији је специфичан однос отац - ћерка, а свака од ових девојака је имала проблем са оцем, са породицом, растављање родитеља. Само једна породица је била са стабилним односом. Код Милене Радуловић и Иве Илинчић имате трауме.

Алексић каже да је ауторитет заснивао на знању, стручности и моралним особинама.

- Неке од тих девојака су хтеле да се баве глумом, па нису успеле, неке јесу, неке мисле да јесу, а неке су много боље глумице у животу него на сцени. На неколико места у оптужници се каже да сам говорио да су мајке курве. Па да ли је то нормално да се напише, осим ако постоји доказ. Ако сведок буде ухваћен да лаже има ли одговорност? За тужиљу знам да је систем штити. Она инсистира да процес буде затворен за јавност, а све девојке су све испричале медијима, али тражи се ћутање како би те ствари из оптужнице опстале - истиче он.

Оптужени је казао да је те мале људе (полазнике студија) како их је звао, виђао једном недељно сат и по времена колико траје час, што је четири пута месечно, а говори се о његовом страховитом утицају на њих.

Фото: М. Анђела

Милена зашто се ниси борила за своја права и своје сестре

- Свих тих седам девојака су различите, а тужиља их у опису своди на једну и да није свако дело различито већ истоветно. Свака девојка има исти почетак исказа, исто описују понашање, све су о томе ћутале до пријављивања и исти су разлози што су пријавиле, а то су дефиниције неких НВО. Па Милена зашто се ниси борила за своја права и своје сестре, која је остала у драмском студију, већ сад за права друге деце? Тај њен период у студију нема мрљу и никада ништа боље у животу неће доживети. Милена јесте имала трауме, али се оне не односе на ове које је видело тужилаштво, јер њих нема.

Мирослав Алексић наводи да је окружење у драмском студију тој деци било најзначајније место за дружење:

Нико није био приморан да буде у драмском студију

- Па што? Ја сам направио то окружење. Ја сам их бирао по различитим критеријумима, па и те девојке. То је скуп паметних, лепих, даровитих главица. Мој циљ је био да буду најбоље у животу што могу. То је био мој задатак. Нико никад није био приморан да буде у драмском студију. Свако је могао да оде кад је хтео и без поздрава ако хоће и ако га моја дисциплина обесхрабрује. То су млади људи, средњошколци, пуни енергије, избезумљени својим годинама, жељама, хормонима. Зато почињемо час молитвом, да се смире.

Алексић каже да јесте понекад малим људима говорио глупердо, али никада са негативном конотацијом и да му се и данас неки јаве: "Овде глупачица та и та".

- Ја сваку од тих девојака знам у душу и код свих имамо апсолутно уџбенички пример стварања лажне меморије. Немогуће је да после толико година све оне о различитим догађајима причају на исти начин - рекао је Алексић.

Према његовим речима у простору где је био студио није било врата између просторија, нити завеса на прозорима, док су прозори станара удаљени свега десет метара:

МАЈКА КУРВА

- СВЕ девојке у исказима потежу да сам говорио да су мајке курве. Е овако је то изгледало - објашњава Алексић. - Гледали смо филм, сурова бајка, где јунакиња не може да обезбеди ни корицу хлеба и приморају је да се бави проституцијом. Анализирамо лик и улогу, питање је шта је мајка и да ли је и колико крива? Главна ствар је морално просуђивање, с тим што једна од девојака има проблем.

Судија је ту Алексића питао да каже која, али је он замолио да на то не одговори.

- Могу рећи да је једна од тих девојака имала болесну мајку, а друга исто проблем. И једна схвата да је јунакиња из фима неморална, а друга да је морална. То њено тумачење филма је у оптужници убачено као моје речи!

- Све што се догађало и дању и увече догађало се под светлом. Оне су биле спремљене како да опишу простор, јер је немогуће да га неко ко је долазио седам или 11 година не зна описати, те било је завеса, те није. За оптужбу је боље га описати као мистични простор где долази Џек Трбосек.

Мирослав Алексић је рекао да јесте био строг на часовима, да се сат и по времена не мрда да би се постигао обим и квалитет пажње, али да су та дисциплина и пажња били примерени, а комплетан рад и свака вежба су били ослоњени на игру.

- У оптужници је 129 пута употребљена реч школа глуме, а то је измислица. Нема школе, нигде ни у једном акту. Школе имају прописе понашања и санкције. Моје санкције су биле умивање и многи су ишли да се умивају, посебно дечаци, али само у једном случају, кад "лупиш", а не успеш да се извучеш. Онда изволи на умивање, има воде колико хоћеш. Са родитељима никада нисам хтео да причам и оговарам њихову децу. Гледао сам да их што мање виђам и направим дистанцу. Био сам отворен да помогнем у невољи, позајмим новац, неке су и намештале ноге, ако ме разумете што сам избегавао, али да пијем кафу са њима нисам хтео. Не може нико од њих да ми уђе у драмски студио и да ми краде време. Сад ме туже овде да родитељима нисам дозвољавао да долазе на часове. Треба ли да одговарам на ту глупост?

Кршили ми право на одбану

Привели су ме у полицију на саслушање, а нису ме саслушали. Узели су ми отисак пристију и ДНК и одредили 48 сати задржавање, а да ми нико ништа није објаснио - испричао је Алексић. - Ту сам схватио да ми се крши право на одбрану. Судија за претходни поступак није дозволила мом браниоцу да ми доставља списе из истраге, да се не би додатно узнемиравала јавност, тако да сам ја мање знао шта се дешава од медија, који су ме одмах осудили. Тиме се и суд придружио медијим и тужилаштву у кршењу моје предиспозиције невиности. Ово веће је дозволило браниоцу да ми да списе и тако почнем одбрану и ту прилику да се борим и докажем истину нећу пропустити.

МАЛИ ПРТЉАГ САВЕСТИ

- ИМАО сам две операције на отвореном срцу, три инфаркта, саобраћајке и све те шансе за умирање сам пропустио. Последњу прилику да умрем пропустио сам током осмомесечног притвора, а на то се не гледа благонаклоно - казао је Алексић. - Медијска инквизиција је то очекивала и сугерисала и било би им лакше да се то десило. У пртљагу за онај свет је савести колико те мучи. Преиспитујући се осам месеци у притвору схватио сам да је тај мој кофер толико мали и да ми није проблем да се спокојно преселим, а то мало нема везе са овим случајем.

Болесне тврдње и линч

Алексић је казао да су медији спроводећи линч над њим једнострано износили делове списа током тајног истражног поступка да би га сатанизовали и учинили могућим да је урадио то за шта га оптужују:

- А то су болесне тврдње са којима немам никакве везе. Тај успешан притисак медија тежак је више од 30 килограма новинских натписа на 4.864 странице и то само до подизања оптужнице. Не сме се занемарити ни притисак покрета "Ми ту", који је од почетка укључен у овај пројекат и медијску кампању и који је хистерично изазивао узнемирење јавности.

БОНУС ВИДЕО - MIKA ALEKSIĆ STIGAO U PALATU PRAVDE: Dočekao ga transparent o Mileni Radulović

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце