ЕЛЕЗА НЕ СМЕЈУ ДА УБИЈУ: Детаљи оптужнице - Дијана Хркаловић наредила полицији да чува Дарка, да би зидао по Београду!

Е. Х.

21. 01. 2022. у 08:00

ЧЕЛНИЦИ новосадске полиције добили су задатак од бивше државне секретарке МУП Србије Дијане Хркаловић да по сваку цену сачувају живог Дарка Елеза (41), осуђиваног криминалца.

ЕЛЕЗА НЕ СМЕЈУ ДА УБИЈУ: Детаљи оптужнице - Дијана Хркаловић наредила полицији да чува Дарка, да би зидао по Београду!

Дијана Хркаловић, Фото Принтскрин

Она је била врло јасна "да не сме случајно да им се деси да га убију", јер је, како је појашњено, она била задужена за то да се Елезу омогући да зида зграде у Београду и да се бави станоградњом.

Ово је само један од детаља који се наводе у оптужном предлогу Тужилаштва за организовани криминал (ТОК) против Дијане Хркаловић, Дејана Миленковића Багзија и Милорада Шушњића, до ког су "Новости" дошле. Бивша државна секретарка МУП Србије оптужена је за трговину утицајем, а Миленковић и Шушњић за злоупотребу службеног положаја. Суђење је заказано за 3. март у Специјалном суду.

Да би заштитили Елеза, челници српске полиције су по налогу Хркаловићеве, отворили чак и оперативну обраду названу "Сачма", како би спречили друге службе у оквиру МУП Србије да га истражују и "раде". Наводно, тадашњи начелник новосадске полиције Шушњић ставио је "на мере" овог криминалца и то одмах пошто је Ж. К. из Новог Сада пријавио да му Елез прети. Све се то дешавало децембра 2017. године, само три недеље пошто је Елез изашао са издржавања казне из затвора у Сремској Митровици.

Дејан Миленковић и Милорад Шушњић, Фото Принтскрин

Истовремено, обрада је отворена и против самог Ж. К. и то на основу лажних података да је он са Ђорђем Ждралом планирао да убије Елеза.

- Постојао је оперативни податак да Елез у свом власништву има МУП-ове "тетра уређаје и тетра везе" са којима слободно прелази државну границу - навео је један од сведока, чији се исказ наводи у оптужници.

- Када сам питао Шушњића, шта ће то Елезу, добио сам одговор да он треба да зна када је наређен "круг" и како да из њега изађе.

Полицијским жаргоном речено, у Новом Саду је "круг" исто оно што је у Београду "вихор", потпуна блокада града када су почињена најтежа кривична дела. Налог за "круг", односно "вихор" издаје само начелник полицијске управе, или онај кога он овласти. Ко поседује "тетру" зна да је оваква мера изречена, али и где може да "прође" односно изађе из града.

Овако полицијски заштићен, овај криминалац је наставио да вршља по Новом Саду, уцењује и рекетира привреднике, а сумња се да је учествовао и у неким убиствима. Истрага је, такође, дошла до података, на основу неких сведочења, да је план био и да своје поље деловања Елез пребаци и на београдске улице.

Дарко Елез, Фото Принтскрин

Наводно, планирано је било спајање Елезове екипе са криминалном групом Вељка Беливука и Марка Миљковића. Они би трговали наркотицима, уклањали конкуренцију, а потом и прали новац, кроз зидање.

Хркаловићева се терети и да је са оптуженим Дејаном Миленковићем Багзијем, који је у време њеног руковођења у МУП био начелник Службе за специјалне истражне методе (ССИМ), опструисала истрагу о убиству Властимира Милошевића 30. јануара 2017. За овај злочин, у јавности познат као "убиство на шинама", били су оптужени Вељко Беливук, Марко Миљковић и Мирко Којић Која.

У оптужници се наводи да је Дијана Хркаловић Миленковићу издавала усмене и телефонске налоге да не доставља извештај и прикупљени материјал Вишем суду и Вишем тужилаштву у Београду, који су радили у истрази убиства Милошевића. Реч је о анализи и вештачењу мобилних телефона и СИМ картица заплењених код Беливука и других у то време осумњичених, док она то не одобри.

Тужилаштво тврди да су ови докази прво њој достављани на увид, против правила. Миленковић је у свом исказу рекао да га је надлежна тужитељка неколико пута звала и интервенисала да им се што пре достави тражени материјал. Он је о свему томе обавештавао Хркаловићеву, која му је, у једном тренутку рекла, да тужиоцу каже да се обрати министру полиције.

- После тога су позиви из тужилаштва стали - испричао је Миленковић у својој одбрани.

Поред тога, у оптужници се Хркаловићева и Миленковић сумњиче да су уништили део прикупљеног доказног материјала на ком је забележен сусрет и разговор адвоката Драгослава Мише Огњановића и Драгослава Милорадовића у једном београдском ресторану. Обојица су касније убијена и обојица су означена као најближи сарадници и пријатељи Филипа Кораћа и Луке Бојовића.

У тим снимљеним разговорима Огњановића и Милорадовића, који је био "на мерама" уз сагласност суда, адвокат је причао Бојовићевом куму да се "Дијана састаје са Елезом". Они су се дотакли и њене сексуалности, односно недоличног понашања интимне природе, као и да има "психозе"...

Властимир Милошевић убијен на шинама у Улици 27. марта, Фото М. Анђела/ Архива

У оптужници се наводи да је Хркаловићева, када је сазнала за садржај разговора, наредила Миленковићу да избрише део снимљеног материјала, који садржи коментаре о њој. На овај начин, сматра тужилац, тадашњи начелник ССИМ прибавио је корист државној секретарки у виду заштите личног и професионалног интегритета и кривичног гоњења.

МУКЕ Ж. К. И ЊЕГОВЕ ПОРОДИЦЕ

НОВОСАЂАНИН Ж. К. је детаљно описао кроз какве су муке прошли он и његова породица. У једном тренутку морали су чак да напусте не само Нови Сад, већ и Србију. Склонили су се у Грчку.

Он је изјавио да су његови проблеми са Елезом почели оног тренутка када је са братом купио грађевинско земљиште у Сарајеву.

- Елезов кум је притискао да им препустимо то земљиште - изјавио је Ж. К. - Ја сам пристао уз одређену надокнаду. Тада су кренули притисци. Познаници су ми говорили да ће ме Елез убити чим изађе из затвора. И заиста, он је врло брзо био на слободи.

У оптужници се наводи да је Елез пратио чак и полицијске руководиоце који су поступали по пријави Ж. К., и они су страховали за своје животе. Њихови претпостављени су се љутили што они уопште истражују претње упућене Ж. К.

У СТАНУ И "ШКОРПИОН"

ДИЈАНА Хркаловић има пријављено пребивалиште на Вождовцу, у згради у Улици војводе Степе. Током претреса, у спаваћој соби пронађен је пиштољ марке ЦЗ, са оквиром и 15 метака, затим полуаутомат "шкорпион" без метака, панцирни прслук, као и ометач за телефоне. Она је поседовала дозволе за држање и ношење како пиштоља, тако и "шкорпиона". Интересантно је да су јој дозволе и оружје остали и после њеног напуштања полиције крајем маја 2019. године, па све до хапшења 15.октобра 2021.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ МИКИ АЛЕКСИЋУ: Изостао због операције - следеће рочиште 23. јуна