ИНСПЕКТОР ПРЕКО БЕРАНЦА ОДАВАО ТАЈНЕ БЕЛИВУКУ? За 2. фебруар заказано суђење бившем полицајцу Божидару Столићу и Филипу Голубовићу

Е. Х.

18. 01. 2022. у 21:32

СУЂЕЊЕ инспектору полиције Божидару Столићу, оптуженом да је одавао тајне припадницима криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, заказано је за 2. фебруар. Са њим ће на оптуженичку клупу сести и Беранац Филип Голубовић, који се терети да је "куповао" информације од Столића. Бивши полицајац ће на суђење бити доведен из притвора, док је Голубовић на слободи и, према сазнањима "Новости", ради као курир у фирми за доставу хране.

ИНСПЕКТОР ПРЕКО БЕРАНЦА ОДАВАО ТАЈНЕ БЕЛИВУКУ? За 2. фебруар заказано суђење бившем полицајцу Божидару Столићу и Филипу Голубовићу

Фото Новости

Иначе, Голубовић, родом из Берана, признао је током истраге да је сарађивао са Столићим и детаљно објаснио шему "рада".

- Пошто је признао дело и испричао детаље, омогућено му је да се брани са слободе - наводи наш саговорник близак истрази. - У међувремену, он се запослио у једној познатој београдској фирми за доставу хране. Многи и не слуте ко је момак који им доноси пљескавице и звони на врата.

Тужилаштво за организовани криминал је, средином децембра прошле године, против Столића поднело суду оптужни предлог, којем му се на терет стављају удруживање ради вршења кривичних дела, за шта је оптужен и Филип Голубовић, припадник криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића. Поред тога, бивши инспектор је оптужен и за злоупотребу положаја.

Тужилаштво тврди да је Столић, преко Голубовића, члановима Беливукове и Миљковићеве групе одавао полицијске информације од почетка 2020, па све до јула прошле године. Столић је, наводно, за то добијао новац, а у зависности од врсте информације, тврди се да је примао и по 500 евра. Међутим, након хапшења Беливука и Миљковића, Столићу су обећане веће паре, чак и 5.000 евра. Голубовић је, тврди се, тражио да му Столић пошаље копије изјава које су Беливук и други ухапшени дали у полицији, као и информације о томе шта је пронађено од доказа против њих. Голубовића је обавестио да се "Беливук и Миљковић добро држе и да ништа не причају".

Тако је, даље се наводи, Голубовић је од Столића добио Миљковићеву слику из канцеларије СБПОК, слику викендице у Ритопеку и њеног власника, али и фотографију службене белешке Вељка Беливука сачињене у СБПОК. Тужилаштво тврди да је бивши инспектор прослеђивао и информације до којих је дошао пошто је присуствовао претресу викендице, када су форензичари анализирали трагове које су пронашли. Голубовићу је јавио да је по кући свуда пронађена крв, да би му затим открио и да су пронађени ДНК трагови убијених Милана Љепоје, Здравка Радојевића и Горана Величковића. Током истраге, није утврђено коме је Голубовић преносио ове информације, а он на саслушању то није желео да открије.

Голубовић је након хапшења у тужилаштву, како се тврди, испричао да је Столића упознао док се налазио у притвору, априла 2019. године, када га је овај, између осталог саслушавао и поводом нестанка Горана Михајловића. Кад се нашао на слободи, Голубовић се, наводи се, у фебруару 2020. са Столићем састао у једном кафићу, када су и разменили телефонске бројеве. Голубовић је од инспектора тражио да му проверава да ли постоји истрага или потерница против одређених људи, највише оних који се воде као припадници "кавачког клана" и за то му плаћао 500 евра.

На крају оптужног предлога, тужилац тражи од суда да након одржаног претреса, осуди Столића на најмање три године затвора, а Голубовића на две године мање.

ШАРИЋЕВ САРАДНИК ЛАБАН

ПРЕМА тврдњама тужилаштва, Голубовић је од Столића једном приликом тражио и да му достави податке у вези са Борисом Лабаном, који је својевремено ухапшен као припадник групе Дарка Шарића. Интересовало га је да ли је за њим и даље на снази потерница, коју су расписале аргентинске власти. Иначе, Лабан је почетком 2013. са Тужилаштвом за организовани криминал склопио споразум о признању кривице, на основу којег је осуђен на десет и по година затвора.

ПОКУШАЈ ИЗНУДЕ У ПОЖАРЕВЦУ

КРАЈЕМ децембра прошле године, Више јавно тужилаштво у Пожаревцу подигло је оптужницу против Столића, којом му се на терет ставља покушај изнуде. Због сумње да су му помагали у извршењу овог дела, оптужени су и Слађан Константиновић (46), рођени брат Нинослава Константиновића, припадника некадашњег "земунског клана", и М. К. (50), припадника БИА.

Они су ухапшени крајем септембра, због сумње да су од 17. до 22. септембра неколико пута долазили у један угоститељски објекат у Пожаревцу, покушавајући да власника принуде да им прода локал за вишеструко нижу вредност у односу на стварну. Када је овај то одбио, саопштили су му да локал више није његов, већ њихов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу