ВЕШТАК ПОБИО ТВРДЊЕ ОПТУЖЕНЕ ДУШАНКЕ ТОДОРОВИЋ: Ставила више од три бромазепана у кафу и пасуљ

С.Ј.М.

14. 12. 2021. у 16:26

НА суђењу Душанки Тодоровић за покушај тешког убиства Драгише Јовановића (85) и Чедомира Благојевића (89) у Железнику пре две године, тако што им је у пасуљ и кафу ставила бромазепане, испитна је у Вишем суду медицински вештак Владимир Живковић, који је у налазу побио тврдње оптужене да им је ставила по три таблете од по три милиграма.

ВЕШТАК ПОБИО ТВРДЊЕ ОПТУЖЕНЕ ДУШАНКЕ ТОДОРОВИЋ: Ставила више од три бромазепана у кафу и пасуљ

Фото: В. Данилов

Вештак је казао да су концентрације тог лека биле токсичне и довеле су у опасност животе тих људи.

- Кад неко узме 12 милиграма бромазепана у његовом телу концентрација порасте до 0,17, а код оштећеног Јовановића у крви је пронађена доза од 0,53, док је код Благојевића била 0,72. То указује да су узели вишеструко већу дозу од 9 милиграма лека - закључио је ваштак Живковић.

Стручни саветник одбране Богољуб Перуничић указао је да код старих и болесних људи мање дозе бромазепана могу да покажу већу концентрацију, посебно ако су раније узимали ту или сличну тарапију. Ову констатацију Живковић је одбацио слажући се са тим да је очекивано да код старијих људи концентрација лека буду веће, али не седам и девет пута колико је у ова два случаја.

- Девет милиграма бромазепана не би могло да направи овако високу концентрацију, нити тешку клиничку слику какву су Јовановић и Благојевић имали. Јвановић је због тровања бромазепаном имао озбиљне последице по здравље, упалу плућа, инфекцију мокраћних канала, погоршање дијабетиса - категоричан је Живковић. - Сви тадашњи поремећаји његовог здравља настали су као последица тровања бромазепаном. Ако су били на редовној терапији тим леком, могло би се десити да се покажу повећане концентрације крви, али они су обојица казали да нису узимали бромазепан, а ни у њиховим здравственим картонима нема података да су им га лекари прописивали у 2019. години.

На крају претреса судско веће на ложило је да се уради додатно психијатријско вештачење оптужене Душанке Тодоровић, а суђење ће се наставити у фебруару.

 

ХТЕЛА ДА ИХ УСПАВА И ОПЉАЧКА

ИЗНОСЕЋИ раније одбрану Душанка је испричала да ни Драгишу ни Чедомира није хтела да убије, већ само да успава. Како је кажала од Драгише је хтела тад да украде папир на којем је он записивао кад јој је и колико новца позајмио, јер јој је претио да ће све испричати њеном сину, ако му не врати паре. Укупно је било око 1.000 евра. Тад је казала да је Чедомиру таблете ставила у кафу, како би му узела 5.500 динара из новчаника. Иначе седам месеци после тровања Драгиша је преминуо.

БОНУС ВИДЕО: Хапшење осумњичених за отмицу Беранца у Београду

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)