БИЛИНЦУ 35, СИМИЋУ 30 ГОДИНА ЗАТВОРА: Првостепена пресуда за убиство Горана Мијатовића на Бежанијској коси

С. Ј. М.

13. 12. 2021. у 21:07

ВИШИ суд у Београду прогласио је кривим Славишу Билинца и Велемира Симића за тешко убиство у саизвршилаштву Горана Мијатовића, познатијег као Мита Бежанија, и његовог телохранитеља Славка Новковића пре 15 година на Бежанијској коси. Билинац, који је недоступан српским правосудним органима и судило му се у одсуству, првостепено је осуђен на 35 година, а Симић, који се налази у кућном притвору, на 30 година затвора.

БИЛИНЦУ 35, СИМИЋУ 30 ГОДИНА ЗАТВОРА: Првостепена пресуда за убиство Горана Мијатовића на Бежанијској коси

Аутомобил после експлозије / архива

Председавајућа судија Зорица Аврамовић кратко је образложила да је за Билинца на основу исказа сведока Свјетлане Анђић утврђено да је он, кад је убијен Мијатовић, био у Београду:

- Његови ДНК трагови у већој количини на експлозивној направи неспорно указују да ју је Билинац монтирао и поставио у аутомобил, а онда и даљински активирао. Системом елиминације је утврђен начин активирања, а ДНК трагови за поређење, које је бранилац оспоравао, законски су прибављени.

За Симића је судија образложила да је траговима на месту убиства доказано да је тог дана довезао аутомобил са експлозивном направом и паркирао га поред Мијатовићевог возила.

- Његов ДНК је остао на волану, на ручици за отварање поклопца мотора и мењачу - казала је судија.

Суд није прихватио Симићеву одбрану да није тад возио тај ауто, већ да су његови ДНК трагови остали кад су му га раније довезли на поправку у Сокоцу где он живи и ради као ауто-механичар. Он је тад, како је у суду испричао, мењао неке делове на возилу.

Суд није прихватио ни доказ да Симић 2006. године није имао возачку дозволу и да је положио тек осам година касније, јер како је рекла судија, то не значи да није могао да вози, јер је по дворишту возио и препаркиравао аутомобиле које је поправљао.

Симићу је продужен и кућни притвор, а он је након изрицања пресуде био у видном шоку. По изласку из суднице је тврдио да није крив, а његов бранилац Александар Ђурковић је навео да нема ниједног доказа за осуђујућу пресуду Симићу и најавио да ће се жалити Апелационом суду.

НЕСТАО ГОДИНУ КАСНИЈЕ

ГОРАН Мијатовић убијен је ујутру 2. октобра 2006. у Улици Марка Челебоновића у Београду. Када је са телохранитељем пришао свом аутомобилу на паркингу, експлодирао је "ауди" паркиран одмах поред. Обојица су страдала од детонације и гелера. Касније се утврдило да је "ауди" био украден и имао лажне таблице. Славиша Билинац је нестао годину дана касније, а спекулише се да је убијен и закопан на Требевићу. Још неке особе из Републике Српске, за које се "на улици" причало да имају везе са Мијатовићевим убиством, ликвидирани су у наредном периоду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОМАНТИКА НА НЕШТО МОДЕРНИЈИ НАЧИН: Хотел намењен само старијима од 16 година који знају добро да се забаве