ЗАВРШНЕ РЕЧИ НА СУЂЕЊУ ЗА УБИСТВО МИТЕ БЕЖАНИЈЕ: Симић поправљао аутомобил па оставио ДНК

С. Ј. М.

07. 12. 2021. у 19:14

У ЗАВРШНОЈ речи на суђењу у Вишем суду у Београду заменик тужиоца тражила је да се Славиша Билинац, којем се суди у одсуству и Велемир Симић, који у суд долази из кућног притвора, прогласе кривим за убиство Горана Мијатовића, познатијег као Мита Бежанија и његовог телохранитеља Славка Новковића пре 15 година и осуде по закону.

ЗАВРШНЕ РЕЧИ НА СУЂЕЊУ ЗА УБИСТВО МИТЕ БЕЖАНИЈЕ: Симић поправљао аутомобил па оставио ДНК

Фото: С. Ј. М.

Тужилац је навела да је доказано да је Билинац монтирао испод возила и активирао минско-експлозивну направу, а да је Симић то возило довезао на Бежанијску косу и паркирао поред Мијатовићевог. Она је казала да су Симићеви биолошки трагови остали на ручици од хаубе, мењачу и волану.

Пресуда у овом предмету ће бити изречена у понедељак.

Иначе Мијатовић је убијен кад је са телохранитељем сео у своје возило, а аутомобил поред је тад дигнут у ваздуха, па су они страдали од експлозије и гелера. За Билинца се протеклих година спекулисало да је годину дана касније отет, убијен и наводно закопан негде на Требевићу. Симић је све то време живео у својој кући у Сокоцу. Ухапшен је у јесен 2019. године на граници када је улазио у Србију.

Његов бранилац Александар Ђурковић навео је у завршној речи да докази указују да Симић није крив и да они очекују ослобађајућу пресуду.

СИМИЋ: НИСАМ КРИМИНАЛАЦ

ВЕЛЕМИР Симић је у судници рекао да је све што се дешава велики шок за њега и да му се откако је ухапшен живот претворио у пакао:

- Још кад сам прочитао наслове у новинама да сам профи убица за 100.000 евра, нисам могао да дођем себи. Ја сам живео нормално, Соколац је мало место и сви ме знају какав сам, нисам криминалац. Иду ли криминалци да раде у Катар на плус 50 степени, као што сам ја ишао?

- Није споран Симићев контакт са возилом, он је аутомеханичар и логично је да остану ДНК трагови када га је поправљао, што он не спори - казао је Ђурковић. - Он је интелигентан човек и да је учествовао у тој ликвидацији носио би рукавице или обрисао површине које је додиривао. У возилу има и много других трагова, али никада није утврђено чији су. Симић није бежао и није се скривао, што указује да није имао никакав однос према том кривичном делу. Кад је ухапшен није се бранио ћутањем, већ је о свему причао са тужиоцем. Доставили смо документацију да је само од 2017. до 2019. године 20 пута ушао и изашао из Србије.

Ђурковић указује да је Симић пре пет година тражио и добио држављанство Србије и да је незабележено да бегунац тражи држављанство државе, која је расписала потерницу за њим и да што би народ рекао "иде мечки на рупу".

Фото: Н. Параушић

Горан Мијатовић - Мита Бежанија

ДИСКУТАБИЛАН ДНК

БРАНИЛАЦ Славише Билинца по службеној дужности Огњен Мијатовић казао је да је једини доказ против његовог клијента биолошки траг на минско-експлозивној направи, који је тако лошег квалитета да се не може тврдити да ли је остао приликом монтаже или је пренет на неки други начин:

- Није изведен ниједан други доказ да је он био тад на Бежанијској коси и да је то урадио. Биолошки узорак за поређење ДНК добијен је од органа БиХ, који су заинтересовани да се он осуди, јер га терете за наводне злочине док је био војник РС и њихови докази не могу бити неспорни и објективни.

- Он је све време живео на својој адреси у Сокоцу и био доступан полицији Српске. Симић није човек из криминалног миљеа, живи скромно и има кредит за стан. Нема никакве везе са убиством Мијатовића. ДНК доказује да је био у контакту са тим возилом, али не и да је био баш тог дана. Никаквих других трагова и доказа нема. Возачки је положио осам година после тог догађаја. Ко би га ангажовао да вози без возачке, да га саобраћајна полиција заустави у рутинској контроли, па да цео план падне у воду? Ако је Билинац монтирао и активирао направу, зашто би уводио било кога да вози ауто, што га он сам не би довезао? - казао је Ђурковић.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)