ПЕНАЛ ГА ОТЕРАО У ЗАТВОР: Судији Срђану Обрадовићу из Јагодине Апелациони суд изрекао казну од 12 месеци

Љ. Прерадовић

03. 12. 2021. у 06:51

УМЕСТО петнаест месеци, на колико је осуђен првостепеном пресудом Вишег суда у Новом Саду, фудбалски судија из Јагодине Срђан Обрадовић у затвору ће провести годину дана.

ПЕНАЛ ГА ОТЕРАО У ЗАТВОР: Судији Срђану Обрадовићу из Јагодине Апелациони суд изрекао казну од 12 месеци

Фото Н. Параушић

Тако је одлучио Апелациони суд у Новом Саду, који је преиначио првобитну одлуку Вишег суда и потврдио део казне којим је на десет година удаљен из фудбала, колико ће му бити забрањено да се бави судијским позивом и свим пословима у Фудбалском савезу Србије.

Обрадовић је 31. марта у новосадском Вишем суду био осуђен на 15 месеци затвора због злоупотребе службеног положаја на утакмици између суботичког Спартака и Радничког из Ниша, одиграној 13. маја 2018. у Суботици. Арбитар на травнатом терену био је оптужен да је на поменутој утакмици фаворизовао домаћи тим и тако га ставио у повољнији положај у односу на гостујућу екипу. Меч је завршен резултатом 2:0 за суботички клуб, а споран је био досуђени пенал.

Образлажући одлуку, судија Сања Раковић је тада казала да је Обрадовић на тој утакмици био главни арбитар и да је током поступка утврђено да је домаћем тиму Спартаку омогућио победу доношењем одлуке о казненим ударцима, као и да је фаворизовао Спартак и утицао на пласман клуба из Суботице.

Према њеним речима, саслушани су многобројни сведоци, а Здравко Савић, посматрач на тој утакмици, који је сачинио извештај, навео је да је други пенал одлучио победника.

Делегат утакмице Владо Глођовић, иначе официр УЕФА за безбедност на мечевима Лиге шампиона, у свом сведочењу је казао да му је четврти судија на почетку другог полувремена рекао да ће бити пенала и да код другог казненог ударца није видео разлог за такву судијску одлуку. Навео је и да му је било чудно искључење играча.

СУДИЈА НИЈЕ СЛУЖБЕНО ЛИЦЕ

БРАНИЛАЦ судије Обрадовића, адвокат Горан Карадаревић каже да је због ове одлуке Апелационог суда поднео захтев за заштиту законитости Врховном касационом суду, јер сматра да фудбалски судија нема статус службеног лица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)