МИКА ЗОВЕ БЕРЧЕКА И БЈЕЛУ ЗА СВЕДОКЕ: Заступници девојака тврде да Алексићева одбрана жели да одуговлачи поступак

С. Ј. МАТИЋ

28. 10. 2021. у 20:38

РЕДИТЕЉ и власник драмског студија "Ствар срца" Мирослав Мика Алексић, који је оптужен за силовања и недозвољене полне радње над седам полазница, негирао је кривицу на припремном рочишту у Вишем суду у Београду. Како је одбрана изнела нове доказне предлоге, рочиште је одложено за 15. новембар, да би пуномоћници и тужилац до тада могли да изврше увид и да се изјасне у вези са њима.

МИКА ЗОВЕ БЕРЧЕКА И БЈЕЛУ ЗА СВЕДОКЕ: Заступници девојака тврде да Алексићева одбрана жели да одуговлачи поступак

Фото: П.Милошевић

Како нам је рекао Алексићев бранилац Зоран Јаковљевић, предложили су много доказа и сведока, а међу којима су и глумци Александар Берчек, Горан Султановић, Дубравка Мијатовић, Драган Бјелогрлић, Вук Костић, Никола Ђуричко, Никола Којо...

- Ту су још и угледни професори, доктори наука, доктори медицине, који су били у Алексићевом студију. За сваког од њих смо детаљно образложили на које околности и због чега треба да буду саслушани - казао нам је Јаковљевић. - Драго нам је што је припремно рочиште, ипак, одржано, јер поступајући тужилац има корону, а други који је дошао је тражио да се одложи. Ми смо били против, јер желимо да суђење коначно почне.

Иначе, кад је долазио у Палату правде заједно са Алексићем, Јаковљевић је два пута узвикнуо новинарима: "Побеђујемо!"

Припремно рочиште је било прекинуто на пола сата како би председавајући судија Зоран Божовић донео одлуку о свом изузећу. Пуномоћник оштећених глумица Милене Радуловић и Иве Илинчић и још двеју девојака Југослав Тинтор затражио је од Божовића да се самоизузме, јер је раније био члан Кривичног вантрепресног већа које је одлучивало о притвору за Алексића. Тинтор сматра да то може бити разлог да се једног дана пресуда обори.

- За мене је вест дана да се судија Зоран Божовић није самоизузео из предмета, иако је свестан чињенице да је одлучивао у овом предмету, и то га у смислу судске праксе и одлуке Врховног касационог суда чини процесно проблематичним да води овај поступак - казао је после рочишта Тинтор. - За мене је изненађујућа та његова одлука и то отвара питање да ли ће сви докази на крају потенцијално бити оспорени. Сад од самог почетка имамо одређени процесни проблем, који може да ескалира у неком моменту. То што је бранилац рекао да они неће оспоравати доказни поступак полазећи од тих аргумената нама ништа не значи, јер сама могућност за то и да судија не препознаје разлог да се самоизузме, свестан мањкавости, делује за нас забрињвајуће и изазива одређену дозу подозрења.

Тинтор је казао да је судија Божовић рекао да неће да се самоизузме и да жели да суди овај предмет:

- Мени није јасно зашто неко посебно жели да суди овај предмет, нама је потпуно свеједно који ће судија да суди, али не може онај који је учествовао у доношењу претходних одлука, не због оштећених или оптуженог, већ да би поступак био законит.

Пуномоћник једне оштећене девојке Боривоје Боровић казао је да су они оспорили да се одређени сведоци, које је предложила одбрана, испитују на разне околности које би требале да буду у корист окривљеног Алексића, јер се ради о сведоцима који су се листом појављивали на телевизији.

- Они су сугерисали како да се води поступак, ометали истрагу, коментарисали доказе, носили фотографије и сад неки треба, као непристрасни, да сведоче у судници - каже Боровић. - Предложили смо да се сви сведоци непосредно испитају на главном претресу, да се позову вештаци неуропсихијатри и психолози и за оштећене и за окривљеног. Одбрана је затрпала доказима суд да би се одуговлачио поступак. Довољан је био један сведок на једну околност, а не 15 глумаца или режисера на околност како је Мика Алексић спроводио те часове глуме. Суд ће неке предлоге прихватити, надам се да ће већи део одбити.

ЗАМКА

Тинтор каже да је у истрази саслушано око 30 сведока и тужилаштва и одбране, да сад бранилац предлаже 50-60 сведока. Он сматра да то говори да се процесна права злоупотребљавају од стране одбране како би се поступак пролонгирао што дуже, али да верује да суд неће упасти у замку и да ће препознати које доказе има смисла изводити.

НЕДОПУСТИВ ПРИТИСАК НА СУД

Алексићев бранилац каже да су се на припремном рочишту суочили са апсурдном ситуацијом - да су пуномоћници забринути да ли ће Алексић имати непристрасно суђење, па желе да промене судију.

- Ми нисмо ставили примедбу на састав судског већа - каже Јаковљевић. - Ово што раде пуномоћници је лицемерно и представља озбиљан притисак на рад суда, посебно што пуномоћници немају право да траже изузеће, већ само тужилац и браниоци. Они константно апелују на убрзање поступка, а с друге стране покушавају да га одуговлаче, јер су и раније знали ко суди и могли су да траже изузеће и пре припремног рочишта. Али, и раније сам им обећао да ћу да их "згромим" у судници.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)