ИЗМАСАКРИРАО СТАРИЦУ НОЖЕМ И ЧЕКИЋЕМ: Поново се суди Владану Граховцу за брутално убиство Јелице Татаровски

Ј.Ћосин

15. 10. 2021. у 17:10

ВЛАДАНУ Граховцу (28) из Рашке који је 31. августа 2019. године убио старицу Јелицу Татаровски у њеном стану у Нишу, поново ће се судити јер је Апелациони суд у Нишу укинуо првостепену пресуду којом му је изречена тридесетогодишња робија.

ИЗМАСАКРИРАО СТАРИЦУ НОЖЕМ И ЧЕКИЋЕМ: Поново се суди Владану Граховцу за брутално убиство Јелице Татаровски

Фото приватна архива

Граховац је старицу  измасакрирао ножем и чекићем 31. августа 2019. године у њеном стану у Булевару Зорана Ђинђића . Јелицу је познавао јер је у њеној згради становао док је студирао стоматологију у Нишу. Дугогодишња затворска казна изречена му је због тешког убиства које је извршио из користољубља, јер је према наводима првостепене пресуде донете 2. априла ове године, жртви украо 760 евра.

На  ту пресуду жалило се Више јавно тужилаштво са захтевом да се Граховцу изрекне казна затвора од 40 година али и његов бранилац, адвокат Јелена Арсић,  са предлогом да се пресуда укине а предмет врати првостепеном суду на поновоно одлучивање.

Како је навео Апелациони суд, жалба браниоца је основана јер су разлози првостепеног суда за одлуку да је Јелица Тартаровски убијена  из користољубља, нејасни и противуречни.


- Није спорно да је Граховац лишио живота Јелицу Тартаровски на тај начин што јој је нанео 26 убодних рана у пределу лица, главе, грудног коша, леђа и врата , осам раздерно нагњечних рана   чекићем,  ударце песницом  и стопалом те повреде врата. Међутим, првостепени суд је требао са степеном извесности да утврди да ли је окривљени у време извршења дела био урачунљив те да ли је жртву лишио живота из користољубља.  За постојање ове врсте тешког убиства, битно је да је извршилац свестан да оштећено лице лишава живота због користољубља, односно да поступа са директним умишљајем.  Међутим,  у овом случају основано се жалбом браниоца указује да у побијаној пресуди није наведено на основу чега је првостепени суд утврдио да 760 евра, колико је пронађено у Граховчевом стану, потичу из стана Јелице Татаровски.

Није извршено вештачење спорних новчаница, као ни новчаника нађеног на месту злочина на евентуално присуство биолошких трагова оптуженог или његових папиларних линија. У стану жртве пронађено је 12.000 евра коју оптужени и поред наводне преметачине, није узео што доводи у питање став да је убиство извршено из користољубља. Из тог разлога у поновном поступку првостепени суд  ће  још једном  извести те доказе да би са сигурношћу могао донети закључак да је Граховац приликом доношења одлуке да Јелицу лиши живота, био мотивисан користољубљем – навео је Апелациони суд.

Одлуком другостепеног суда Граховцу је продужен притвор  због  опасности од бекства јер је након критичног догађаја отпутовао за Београд и крио се у изнајмљеном стану. Такође, разлог за продужење притвора је што је запрећена казна за тешко убиство у трајању  преко 10 година затвора те то што је овај догађај изазвао узнемирење јавности

 Граховац је пред судом признао дело за које се терети али се бранио неурачунљивошћу истичући да је злостављан од детињства јер је хомосексуалац.  Међутим, вештачење које је обављено у Специјалној затворској болници у Београду показало је да је био свестан својих радњи и њихових последица. Негирао је да је од Јелице украо новац већ је наводио да га је зарадио проституцијом.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)