СВЕДОК ПРЕПОЗНАО МУСТАФУ: Потврдио мучења у логору Злаш

В. Ц. С. - С. Ј. М.

20. 09. 2021. у 21:35

ЗАШТИЋЕНИ сведок под псеудонимом "3593" препознао је, у наставку суђења пред Специјализованим већима Косова у Хагу, Саљиха Мустафу, једног од бивших команданата такозване ОВК, као команданта логора на имању у селу Злаш.

СВЕДОК ПРЕПОЗНАО МУСТАФУ: Потврдио мучења у логору Злаш

Фото: АП

Мустафа је оптужен за ратне злочине по четири тачке оптужнице: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство, и први је оптужени припадник ОВК ком се суди пред Специјалним судом за Косово.

- Други војници нису ништа радили док им он не каже шта да раде - рекао је сведок, описујући како је мучен и премлаћиван у логору.

Рекао је да су га држали у штали, изводили на спрат и тукли и по више сати, по неколико њих, док је имао врећу на глави. Мустафу је препознао, јер је једини носио црвену капу и пиштољ. Војници су, како је описао, престали да га млате када је Мустафа рекао "немојте га више тући, он има среће".

- Кад сам једном, после вишесатног мучења изгубио свест, полили су ме водом и одвукли назад у шталу - казао је сведок "3593", чији су поједини делови сведочења били затворени за јавност. - Сваке ноћи су некога тукли. Нисмо могли да спавамо, јер смо чули јауке и звуке удараца. Давали су нам дневно само парче старог хлеба, тек да нас одрже у животу, а некад су знала проћи и два дана да ништа не поједемо. Доносили су нам посуду воде за све, што је било недовољно да се напијемо. Спавали смо на поду, на мокром. Ту смо вршили и нужду, а само понекад би нас двојица униформисаних извела да то урадимо напољу.

Фото Ж.Кнежевић

Сведок је навео да су га ухапсили припадници војне полиције ОВК, који су носили аутоматске пушке. Тражили су да пође са њима и, како је навео, да није прихватио, одмах би га убили. Стрпали су га у ауто и ставили му кесу на главу. Особе које су га ухапсиле није познавао.

- Спасли смо се кад је почела офанзива. Један од њих у униформи је отворио врата, прозвао нас и рекао идите где хоћете и ми смо кренули ка Приштини - казао је сведок.

Против Мустафе требало би да буде саслушано укупно 16 сведока, а саслушање овог и још једног планирано је за јуче и данас.

Мустафи је почело суђење 15. септембра, којем је он присуствовао на почетку, али је касније одлучио да се не врати у судницу. Мустафа је негирао оптужбе изјаснивши се да није крив по оптужбама за које се терети, а "које је покренуо овдашњи гестапо", како је рекао.

Он се налази у Хашком притвору од септембра прошле године, а на појављивању пред судом, пре годину дана, негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова и најавио је да ће се, поред осталог, бранити алибијем.

Засада девет особа има статус жртве које учествују у поступку, а пријављивање је и даље у току.

ПОНОВО ПОБЕГАО ИЗ СУДНИЦЕ

НАКОН паузе, Мустафа ни јуче, као ни прошле недеље, када су била уводна излагања, није хтео да се врати у судницу. Суд му је то дозволио наводећи да у тим моментима његово присуство није неопходно. Ни тужилаштво, ни заступник жртава Ани Пуес нису се противили изостанку оптуженог, с обзиром на то да је између сведока и Мустафе постављен параван, па се ионако не виде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ! Црне тачке Београда - пет најопаснијих раскрсница са највећим бројем удеса