БЕЛЕЖНИЦУ ИСКЉУЧИЛИ ИЗ ДОКАЗА, ПА СУДИЛИ ПО ЊОЈ: Пресуда се заснива на незаконито приложеном нотесу

З. Ускоковић

18. 09. 2021. у 09:00

ЈЕДАН од директора "Нафтне индустрије Србије" Виктор Славин, који је био ухапшен новембра 2013, због сумње да је примио мито и осуђен за то на две и по године затвора, тврди да су му током судског процеса била угрожена основна грађанска права.

БЕЛЕЖНИЦУ ИСКЉУЧИЛИ ИЗ ДОКАЗА, ПА СУДИЛИ ПО ЊОЈ: Пресуда се заснива на незаконито приложеном нотесу

Фото: Т. Ћирић

Такође, како тврди, његови проблеми су настали због сукоба са његовим сународником, иначе једним од директора НИС, који, по његовом мишљењу, стоји иза ове "афере".

После пресуде, Славин је уложио захтев за заштиту законитости Врховном касационом суду и уставну жалбу Уставном суду Србије, сматрајући да су му повређена елементарна права, као што су право да свака исправа која се користи у поступку буде преведена на руски језик.

Примера ради, како тврди, прецизирана оптужница по којој се судило и пресудило никада му није преведена на руски језик. Повређено му је и право на правично суђење, јер су, између осталог, према њему примењене мере тајног надзора - телефонског прислушкивања, које се по закону није могло применити на потенцијалне извршиоце кривичног дела примање мита у обављању привредне делатности... Притом, предузеће БМР, коме је на тендеру поверен посао, дало је убедљиво најповољнију понуду у односу на све друге понуђаче.

- Тужилац је тврдио да су Славин и Џ. С. као руководиоци блока "Прерада", који послује у саставу НИС, захтевали и примили обећање поклона, а потом и поклон први пут у вредности од 103.000, други пут од 200.000, укупно 303.000 евра - каже, за "Новости", Славинов адвокат Мирослав Бојић. - Иначе, вредност целог посла за који је расписан тендер била је око 25 милиона евра. Наводни даваоци мита, а то су власници компаније БМР, према којима је правоснажно обустављен кривични поступак, дали су убедљиво најповољнију тендерску понуду, а да нико од чланова тендерске комисије у кривичном поступку није испитан како би се изјаснио о томе да ли је Славин утицао на њих да посао повере најповољнијем понуђачу.

Фото Танјуг/НИС

Одбрана је, каже Бојић, на испитивању чланова тендерске комисије у својству сведока инсистирала, али је такав предлог одбијен. Виши суд у Панчеву је 19. децембра 2017. године донео осуђујућу пресуду, коју је укинуо Апелациони суд у Београду. Након тога, Виши суд у Панчеву донео је нову пресуду у марту 2019. Истовремено, суд искључује један од доказа - бележницу са записима у њој, као незакониту.

Апелациони суд у Београду је, међутим, пре неколико месеци потврдио пресуду, коју је и сам преиначио три године раније. Оптужбе тужиоца су засноване на подацима из бележнице, за коју није јасно како је завршила у предмету.

- Бележница је тренутно искључена из доказа као незаконито приложена - каже Славин. - Пресуда је потврдила оптужбу, на основу података из бележнице и најзанимљивија ствар у вези са случајем је та што су главни доказ телефонски разговори прикупљени посебним мерама и укључени као доказ у предмет. До сада није утврђено чији су гласови у тим телефонским разговорима и о чему причају.

Према речима наших саговорника, бележница садржи извесне белешке и нерасветљене цифре, наводно једног од оптужених (Џ. С.), а коју је тужилац на бази свог тумачења значења тих бројки покушао да уврсти у доказни материјал тумачећи садржину тих бележака као доказ о примању мита у одређеним износима.

- Суд је формално одбио да ту бележницу уврсти у доказни материјал, па се током доказног поступка нико није ни бавио доказивањем и разјашњавањем шта поједине белешке из бележнице заправо значе и да ли се односе на конкретан кривичноправни случај - појашњава адвокат Бојић. - Сада, међутим, имамо апсурдну ситуацију да се тумачења другостепеног суда заснивају управо на подацима из бележнице, јер се на другом месту и у неком другом доказу такви наводи не би никако могли пронаћи, нити постоје.

ПРЕСУДА НА ПРЕТПОСТАВКАМА

- ПРЕСУДА је заснована на претпоставкама да постоји наводни посредник - особа, коме су власници БМР у Аустрији, преко свог човека, дали новац за Славина. Реч је о Е. Ј., који је као сведок позван од Апелационог суда и који је изјавио да никада никакав новац није по овом основу примио - истиче Славин.

Такође, Славин категорички тврди да број телефона, који је прислушкиван, а за који тужилац тврди да је припадао њему, он никада није имао и није користио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)